Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autopommi haavoitti turvamiehiä Kiinan suurlähetystöllä Kirgisiassa

Mikään järjestö ei ainakaan heti ilmoittautunut iskun tekijäksi. Iskut Kiinan edustustoihin ulkomailla ovat melko harvinaisia.

Ulkomaat
 
VLADIMIR PIROGOV / REUTERS
Kiinan Kirgisian-suurlähetystö Biškekissä kuvattuna tiistaina pommi-iskun jälkeen.
Kiinan Kirgisian-suurlähetystö Biškekissä kuvattuna tiistaina pommi-iskun jälkeen. Kuva: VLADIMIR PIROGOV / REUTERS

Epäilty autopommin räjäyttäjä tappoi itsensä ja haavoitti ainakin kolmea lievästi ajettuaan porttien läpi Kiinan suurlähetystölle Kirgisian pääkaupungissa Biškekissä tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Haavoittuneet olivat kirgisialaisia turvamiehiä, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiinalaiset ja kirgisialaiset viranomaiset kutsuivat tekoa terrori-iskuksi. Iskut Kiinan edustustoihin ulkomailla ovat melko harvinaisia.

Mikään järjestö ei ainakaan heti ilmoittanut tehneensä iskua, joka ajoittui päivään ennen Kirgisian itsenäisyysjuhlia. Kirgisia irtautui Neuvostoliitosta 25 vuotta sitten.

Muslimienemmistöisen Kirgisian viranomaiset pidättävät usein ihmisiä, joita epäillään yhteyksistä jihadistijärjestö Isisiin. Isis värvää aktiivisesti taistelijoita Keski-Aasian maista. Kirgisian viranomaisten mukaan maasta on lähtenyt Isisin riveihin Irakiin ja Syyriaan noin 500 ihmistä.

Turkin viranomaisten mukaan yksi Istanbulin kansainvälisellä lentoasemalla kesäkuussa iskeneistä itsemurhapommittajista oli kirgisialainen.

Keski-Aasian maissa uskotaan toimivan myös Kiinaa vastustavia uiguurien aseryhmiä. Uiguurit ovat kirgiisien tavoin turkkilaisiin kansoihin kuuluva muslimienemmistöinen kansa. Uiguurit ovat keskittyneet Xinjiangin maakuntaan Länsi-Kiinassa.

Kiinan enemmistökansan eli han-kiinalaisten, uiguurien ja poliisin välisissä väkivaltaisuuksissa Xinjiangissa on kuollut muutaman viime vuoden aikana satoja ihmisiä.

Kiinan mukaan levottomuuksia aiheuttavat uiguurit, jotka havittelevat itsenäisyyttä tai ajattelevat ääri-islamistisesti. Ihmisoikeusjärjestöt ja maanpaossa toimivat uiguurijärjestöt arvioivat, että kansanryhmien välistä kitkaa lietsovat uiguurikulttuurin tukahduttaminen ja uskonnonharjoituksen rajoittaminen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat