Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi ja Tanska kiristävät turvapaikkapolitiikkaansa, vaikka tulijoiden määrä on vähentynyt – ”Paine saattaa jälleen kasvaa”

Tanska haluaa poliisille valtuudet käännyttää turvapaikanhakijoita jo rajalla. Ruotsi leikkaa kuntien määrärahoja, joilla majoitetaan yksin saapuneita nuoria.

Ulkomaat
 
Johan Nilsson / TT NEWS AGENCY
Kuva: Johan Nilsson / TT NEWS AGENCY

Ruotsi ja Tanska kiristävät turvapaikkapolitiikkaansa, vaikka maahantulijoiden määrä on vähentynyt selvästi viime vuodesta.

Yhä harvempi turvapaikanhakija on päätynyt Pohjoismaihin, koska ne ovat jo aiemmin tiukentaneet sääntöjään ja eteläisemmät läpikulkumaat ovat kiristäneet rajavalvontaansa.

Siitä huolimatta Tanskan hallitus ilmoitti tiistaina haluavansa käyttöön lain, joka antaa poliisille valtuudet käännyttää turvapaikanhakijoita jo maan rajalla kriisiaikana, kertoo uutistoimisto Reuters. Norja otti vastaavan lain käyttöönsä kesäkuussa.

”Turvapaikanhakijoiden virta on hallinnassa. Mutta emme voi rentoutua”, maahanmuuttoministeriö sanoi tiedotteessaan.

”Eurooppaan ja Tanskaan kohdistuva paine saattaa jälleen kasvaa.”

Tanskan hallitus haluaa lisäksi kiristää ehtoja sosiaalietuuksien saamiseen ja karkottaa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat nykyistä nopeammin, kertoo Reuters.

Tanska on myös soveltanut alkuvuodesta voimaan tullutta kiisteltyä lakia, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden omaisuuden takavarikoimisen. Kesäkuussa poliisi otti kahdelta mieheltä ja kolmelta naiselta käteistä rahaa yhteensä yli 17 000 euron edestä. Lain nojalla tulijoilta voidaan takavarikoida sellainen ei-välttämätön omaisuus, jonka arvo on yli 10 000 Tanskan kruunua eli noin 1 340 euroa ja jolla ei ole omistajalleen välttämätöntä tunteellista merkitystä.

Viime viikkoina Tanskassa on harkittu myös, voisiko nuorille turvapaikanhakijoille asettaa ulkonaliikkumiskiellon, jos heidän pelätään syyllistyvän rikoksiin.

Ruotsin hallitus ilmoitti tiistaina, että se leikkaa ensi vuoden heinäkuun alusta paikallishallinnoille osoitettavia määrärahoja, joita on tarkoitettu yksin maahan saapuneiden nuorten turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

Aiemmin hallitus aikoi saattaa leikkaukset voimaan jo vuodenvaihteesta, mutta se lykkäsi asiaa muun muassa kuntien vastustuksen takia, kertoi sanomalehti Dagens Nyheter.

”Viime vuonna Ruotsi otti 40 prosenttia kaikista ilman vanhempiaan EU:hun saapuvista alaikäisistä”, integraatioasioista vastaava ministeri Ylva Johansson sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Tulevaisuudessa valtio maksaa kunnille jokaisesta alaikäisestä, ilman vanhempiaan maahan saapuneesta turvapaikanhakijasta 1 900 kruunun sijaan 1 350 kruunua eli noin 142 euroa päivässä. Myös pienempiä korvauksia täysi-ikäisistä nuorista leikataan.

Leikkauksilla hallitus säästää vuodessa noin seitsemän miljardia kruunua eli noin 740 miljoonaa euroa.

TT:n mukaan kunnat olisivat halunneet päinvastoin aiempaa suuremmat korvaukset.

Ruotsi on aiemmin muun muassa hankaloittanut perheenyhdistämisiä ja kiristänyt rajavalvontaa.

Tanskaan saapui kuluvan vuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana noin 5 300 turvapaikanhakijaa, kun koko viime vuonna turvapaikanhakijoita saapui maahan 21 300.

Ruotsiin saapui tammi–heinäkuussa noin 17 700 turvapaikanhakijaa, kun koko viime vuonna heitä tuli lähes 163 000. Kuluneen vuoden aikana yli 4 500 ihmistä, ennätysmäärä, on perunut Ruotsissa tekemänsä turvapaikkahakemuksen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat