Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff erotettiin – mistä on kyse ja mitä seuraavaksi tapahtuu?

Brasilia toivoo päätöksen tuovan uuden alun politiikan lamaannuksen ja talouden alamäen rasittamalle suurmaalle.

Ulkomaat
 
Pitkät puheet lykkäsivät Rousseffin viraltapanoa
Pitkät puheet lykkäsivät Rousseffin viraltapanoa
Brasilian parlamentin ylähuone, senaatti, lykkäsi päivällä lopullista äänestystä presidentti Dilma Rousseffin viraltapanosta. Poliisi ampui kyynelkaasua mielenosoittajie hätistääkseen.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on pantu viralta. Senaatti eli parlamentin ylähuone päätti asiasta virkarikoksen perusteella keskiviikkona. Viraltapano vaati kahden kolmasosan enemmistön, ja ehto täyttyi selvästi äänin 61–20.

”Tänään on päivä, jolloin 61 miestä heitti 54 miljoonaa brasilialaista ääntä roskiin. Näistä miehistä monet ovat korruptoituneita”, Rousseff twiittasi heti senaatin äänestyspäätöksen jälkeen.

Erillisessä äänestyksessä senaatti ei vienyt Rousseffilta oikeutta toimia julkisissa viroissa. Toimikielto olisi kestänyt kahdeksan vuotta.

Kuukausien kiista aiheesta sai viimein päätöksensä. Rousseff oli jo aiemmin syrjäytetty virasta väliaikaisesti.

Etelä-Amerikan suurin maa odottaa päätöksestä uutta alkua. Pitkä kiista on lamaannuttanut politiikkaa kuukausia ja sotkenut yrityksiä elvyttää taloutta. Kaaos häiritsi osaltaan myös äskettäin päättyneitä Rio de Janeiron olympialaisia.

Mistä presidenttiä syytettiin?

Presidentti Dilma Rousseffia syytettiin budjettilakien rikkomisesta. Hänen katsottiin lainanneen laittomasti rahaa valtion omistamilta pankeilta rahoittaakseen valtion menoja. Näin Brasilian talouskasvu saatiin näyttämään paremmalta vuoden 2014 vaalien alla. Hänen syytettiin myös muuttaneen budjettia ilman kongressin hyväksyntää.

Vaaleissa Rousseff valittiin täpärästi toiselle kaudelle.

Rousseff kiisti syytökset. Hänen ei epäillä saaneen henkilökohtaista rahallista hyötyä.

Miksi presidentin syrjäyttäminen on merkittävää?

Yli 200 miljoonan asukkaan Brasilia on Etelä-Amerikan suurin maa, suurin talous ja merkittävä raaka-aineiden, kuten rautamalmin, öljyn, soijan ja kahvin, tuottaja. Se on myös Suomen tärkein kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa.

Brasilian naapurimaa Venezuela on ilmoittanut jäädyttävänsä suhteet Brasiliaan Rousseffin erottamisen takia. Venezuela on kutsunut Rousseffin syrjäyttämistä ”parlamentaariseksi vallankaappaukseksi”, ja Venezuelan mukaan erottamisella loukataan demokratiaa ja Brasilian perustuslakia.

Rousseffin syrjäyttäminen lopettaa vasemmistolaisen työväenpuolueen 13 vuoden vallan Brasiliassa. Työväenpuolue on ajanut laajoja sosiaaliohjelmia, joilla valtio varoja on ohjattu köyhemmän kansanosan olojen parantamiseen.

68-vuotias Rousseff on Brasilian ensimmäinen naispresidentti. Kun hänet valittiin presidentiksi vuonna 2010, Brasilian talous oli hyvässä vedossa ja siitä puhuttiin uutena nousevana maailmanmahtina.

Kiistely Rousseffin mahdollisista väärinkäytöksistä on häirinnyt Brasilian politiikkaa ja päätöksentekoa viime joulukuusta lähtien. Senaatin ratkaisun toivotaan tuovan viimein vakautta tilanteeseen, jossa talous sakkaa, zikavirus leviää ja maata ravistelee valtion öljy-yhtiön Petrobrasin valtava korruptioskandaali.

Rousseffin syytteet eivät liity Petrobrasiin. Sen sijaan hänen edeltäjänsä Luiz Inácio Lula da Silva on tutkinnan kohteena skandaalissa.

Rousseff on Brasiliassa 20 vuoteen ensimmäinen presidentti, joka syrjäytetään virastaan.

Miten Rousseff vastasi syytöksiin?

Dilma Rousseff kiisti syyllisyytensä. Tunteikkaassa puolustuspuheenvuorossaan senaatille maanantaina hän kutsui viraltapanosyytteitä vallankaappaukseksi.

”Äänestäkää virkarikossyytettä vastaan, äänestäkää demokratian puolesta. Älkää hyväksykö vallankaappausta”, hän sanoi.

Rousseff vertasi senaatin toimintaa näytösoikeudenkäyntiin, jollaiseen hän joutui 1970-luvun alussa vasemmistosissinä kamppaillessaan Brasilian sotilasdiktatuuria vastaan.

Rousseffin mukaan syytteissä on kyse hänen oikeistolaisten vastustajiensa käymästä ajojahdista. Rousseffin tukijat pitävät syytteiden juridisia perusteita ja esitettyjä todisteita heikkoina. Heidän mukaansa kansanedustajat yrittävät saada presidentin viralta, jotta eivät itse joutuisi korruptiosyytteisiin.

Senaattoreista 60 prosenttia on itse tutkittavana korruptiosta tai muista vakavista rikoksista.

Mitä senaatin päätöksestä seuraa?

Presidentiksi nousee Michel Temer. Hän vannoi keskiviikkona virkavalansa uutena presidenttinä.

Temer on hoitanut presidentin tehtäviä toukokuusta, jolloin senaatti syrjäytti Rousseffiin väliaikaisesti virasta virkarikossyytteen käsittelyn ajaksi.

Temer on sanonut presidenttinä lähtevänsä heti edustamaan Brasiliaa G20-maiden kokoukseen. Hänen olisi määrä toimia presidenttinä seuraaviin vaaleihin eli vuoteen 2018 asti.

Temer oli Rousseffin entinen varapresidentti ja liittolainen ennen kuin kääntyi tätä vastaan. Temer kuuluu keskustaoikeistolaiseen PMDB-puolueeseen, jonka tukijoihin kuuluu vaikutusvaltaisia suurmaanomistajia ja liikemiehiä.

Temer haluaa kääntää Brasilian politiikan suuntaa: leikata sosiaalietuuksista, terveydenhuollosta ja koulutuksesta sekä yksityistää valtionyrityksiä. Virkaa toimittavana presidenttinä hän on jo aloittanut politiikan kääntämisen oikealle.

”Talouden vahvistaminen ei ole helppoa, mutta tavoitteenani on vähentää menoja, houkutella ulkomaisia investointeja Brasiliaan, vähentää työttömyyttä ja aloittaa eläkejärjestelmän uudistus”, Temer lupasi virkavalansa jälkeen.

Mitä kansa ajattelee?

Brasilialaiset ovat ylipäänsä kyllästyneitä korruptoituneisiin politiikkoihinsa ja jatkuviin skandaaleihin. Poliittinen kriisi on kuitenkin jakanut kansaa vahvasti.

Kannatuskyselyissä Rousseffin suosio oli parhaimmillaan lähes 80 prosenttia, mutta se on pudonnut kymmenen prosentin tuntumaan.

Virkaa toimittava presidentti Temer ei ole paljonkaan suositumpi, ja iso osa brasilialaisista haluaisi eroon hänestäkin.

Rousseffilla on yhä myös tukijoita. Vaikka hänen henkilökohtainen suosionsa on vähäistä, moni heikko-osainen on kiitollinen työväenpuolueen laajoista tukiohjelmista. Rousseff saa myös sympatiapisteitä henkilökohtaisista vastoinkäymisistään, kuten syövän voittamisesta ja siitä, että vasemmistosissinä hän joutui kidutuksen kohteeksi.

Rousseffin viraltapanosta voi syntyä myös protesteja. Alkuviikosta tuhansia presidentin kannattajia osoitti mieltään suurkaupunki São Paulossa. Suuria protesteja oli myös pääkaupunki Brasíliassa ja Rio de Janeirossa.

UESLEI MARCELINO / REUTERS
ADRIANO MACHADO / REUTERS
Dilma Rousseffin kannattajat osoittivat mieltään parlamentin edessä pääkaupunki Brasíliassa maanantaina.
Dilma Rousseffin kannattajat osoittivat mieltään parlamentin edessä pääkaupunki Brasíliassa maanantaina.
PAULO WHITAKER / REUTERS
Rousseffin viraltapanoa vastustettiin São Paolossa maanantaina.
Rousseffin viraltapanoa vastustettiin São Paolossa maanantaina.
ADRIANO MACHADO / REUTERS
Virkaatekevä presidentti Michel Temer poseerasi Brasilian olympiaurheilijoiden kanssa Rio de Janeiron kisojen aikaan.
Virkaatekevä presidentti Michel Temer poseerasi Brasilian olympiaurheilijoiden kanssa Rio de Janeiron kisojen aikaan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat