Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norsulaumat hupenevat Afrikassa ennakoitua rajummin

Vuosina 2007–2014 norsujen määrä väheni Afrikassa 30 prosenttia. Metsänorsujen hidas lisääntymistahti edesauttaa salametsästyksen lisäksi norsukannan hupenemista.

Ulkomaat
 
Kenny Katombe / Reuters
Norsuja Virungan kansallipuistossa Kongossa. Savannien norsut lisääntyvät vilkkaammin kuin sademetsissä elävät sukulaisensa, joiden määrä on käynyt vähiin.
Norsuja Virungan kansallipuistossa Kongossa. Savannien norsut lisääntyvät vilkkaammin kuin sademetsissä elävät sukulaisensa, joiden määrä on käynyt vähiin. Kuva: Kenny Katombe / Reuters

Suurin koskaan tehty norsututkimus paljastaa, että Afrikan norsupopulaatio on kutistunut vuosina 2007–2014 ennakoitua rajummin. Tutkimuksesta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalaislehti The Washington Post.

Tutkimus kattoi 18 maata, lähes koko Saharan eteläpuolisen Afrikan. Alueella elää sen mukaan enää noin 350 000 norsua, ja kanta hupenee joka vuosi 30 000 norsulla. Vuosina 2007–2014 norsujen määrä väheni kaikkiaan 30 prosentilla, 144 000 yksilöllä.

Aiemmin oli yleisesti arvioitu, että Afrikan norsupopulaatio olisi huomattavasti suurempi.

”Jos emme voi pelastaa afrikannorsua, millainen toivo on muiden Afrikan villieläimien pelastamisesta?” tutkija Mike Chase harmitteli.

Tutkimuksessa mainittiin norsujen kannalta pahimpina maina Tansania, Mosambik, Angola ja Kamerun.

Satelliittikuvat osoittivat tosin norsujen myös osaavan vältellä paikkoja, joissa ne olivat vaarassa.

”Norsuilla on selvästi kognitiivista kykyä ymmärtää, missä ne ovat uhattuja ja missä turvassa. Tässä tapauksessa ne etsivät suojaa Botswanasta, jossa niitä suojellaan hyvin”, tutkija Mike Chase sanoi.

Botswanassa tiedetään olevan enemmän norsuja kuin missään muussa Afrikan maassa, noin 130 000 yksilöä. Viime aikoina salametsästäjät ovat kuitenkin iskeneet sinnekin, ja viimeisten parin viikon aikana maasta on löytynyt 21 tuoretta norsun ruhoa.

Tutkimuksessa arvioitiin, että norsukannan pieneneminen johtuu ”lähes varmasti” norsujen salametsästyksestä.

Norsujen salametsästys on lisääntynyt huomattavasti viimeisten viiden–kymmenen vuoden aikana, erityisesti itäisessä ja läntisessä Afrikassa, ”suureksi norsujen väestönlaskennaksi” nimetyssä tutkimuksessa todettiin.

Norsuja salametsästetään arvokkaiden norsunluiden takia. Norsunluut päätyvät yleensä Aasiaan, jossa niistä voi saada jopa 900 euroa per kilo.

Afrikassa on sekä metsänorsuja että niitä pienempiä savanninorsuja. Metsänorsujen hidas lisääntymistahti edesauttaa osaltaan norsukannan hupenemista.

Metsänorsunaaras tulee synnytysikään vasta 20:n ikävuoden jälkeen, ja synnytysten välillä on viisi–kuusi vuotta.

Savanninorsunaaras sen sijaan synnyttää tyypillisesti jo 12-vuotiaana. Se synnyttää poikasen kolmen–neljän vuoden välein.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat