Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Meksikolaiset ovat hienoja ihmisiä”, kehui Donald Trump Meksikossa

Republikaanien presidenttiehdokkaan vierailu herätti kovaa arvostelua Meksikossa.

Ulkomaat
 
Lucas Jackson / Reuters
Mielenosoittajat vastustivat republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia New Yorkissa viime viikolla.
Mielenosoittajat vastustivat republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia New Yorkissa viime viikolla. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Washington

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin toivoma julkisuuden määrä oli taattu, kun hän ilmoitti tapaavansa keskiviikkona Meksikossa maan presidentin Enrique Peña Nieton.

Poliittinen vastakkainasettelu oli räikeä, sillä Trump on kampanjansa aikana kerännyt pisteitä syyttämällä Meksikoa siitä, että se lähettää Yhdysvaltoihin ”rikollisia ja raiskaajia”. Meksikon presidentti Peña Nieto oli verrannut Trumpin retoriikkaa Hitleriin ja Mussoliniin.

Kahdenkeskisen tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Peña Nieto ja Trump esiintyvät sovittelevasti rinnakkain. Meksikon presidentti korosti, että Yhdysvaltoihin pyrkivien luvattomien siirtolaisten määrä on romahtanut kymmenessä vuodessa ja että laittomia aseita virtaa rajan yli myös toiseen suuntaan.

”Yhdysvalloissa asuvat meksikolaiset ovat rehellisiä, ahkeria ihmisiä, jotka kunnioittavat perhettä ja lakia”, Peña Nieto sanoi. ”Meksikolaiset ansaitsevat kaikkien kunnioituksen.”

Trumpille tapaaminen antoi mahdollisuuden esiintyä Meksikon presidentin rinnalla kuin tasa-arvoinen valtionpäämies. Tällä hän yrittää vedota koulutettuihin äänestäjiin, jotka ovat kavahtaneet hänen karkeita puheitaan. Keskiviikkona Trump kehuikin meksikolaisia vuolaasti ja korosti, että hänen työntekijöissään on paljon meksikolaisia.

”Minulla on uskomattomia tunteita meksikolaisia kohtaan. Meksikolaiset ovat hienoja ihmisiä”, Trump sanoi. Hän myös kutsui meksikolaistaustaisia yhdysvaltalaisia ”mahtaviksi ja ahkeriksi”.

Samalla Trump pääsi kuitenkin toistelemaan tärkeimpiä kampanjateemojaan: luvaton siirtolaisuus Väli-Amerikasta Meksikoon ja Meksikosta Yhdysvaltoihin pitää lopettaa, rikollisuuteen ja huumekartellien toimintaan pitää puuttua, ja vapaakaupan pitää hyödyttää enemmän molempien maiden työläisiä.

Se, miten nämä asiat saavutetaan, Trump jätti yhä auki. Hän kertoi myös, etteivät miehet puhuneet keskiviikkona lainkaan Trumpin vaatimuksesta, jonka mukaan Meksikon pitää maksaa muuri Yhdysvaltain rajalle.

Peña Nieto oli eri mieltä. Tiedotustilaisuuden jälkeen hän ilmoitti Twitterissä sanoneensa Trumpille suoraan, ettei Meksiko aio maksaa rajamuuria.

”Vahva, vauras Meksiko on Yhdysvaltain etujen mukainen”, Trump sanoi ja kutsui Meksikon presidenttiä ”ystäväkseen”.

Trump vieraili Meksikossa keskiviikkona, koska presidentti Peña Nieto kutsui viime viikolla kylään sekä Trumpin että demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin. Yhdysvallat on Meksikon tärkein kauppakumppani. Twitterissa Peña Nieto perusteli kutsua myös sillä, että hän haluaa ”ajaa Meksikon etuja ja suojella meksikolaisia asuinpaikasta riippumatta”.

Trump vastasi kutsuun nopeasti. Clinton johtaa tällä hetkellä Trumpia mielipidemittauksissa kaikissa vaalien kannalta ratkaisevissa osavaltioissa. Meksikon-vierailunsa avulla Trump pyrki vakuuttamaan äänestäjät siitä, että hän olisi möläytyksistään huolimatta uskottava ulkopolitiikan johtaja.

Meksikossa Peña Nietan kutsu Trumpille herätti paljon arvostelua. ”Meksikolaiset suhtautuvat Trumpin vierailuun epäuskoisesti”, kertoi hollantilaisen Trouw-lehden Meksikon-kirjeenvaihtaja Jan-Albert Hootsen Méxicosta.

”Suurin osa meksikolaisista ei pidä Trumpista. Heistä Trump on vaarallinen maiden välisille suhteille ja kaupalle, ja he pitävät häntä muukalaisvihamielisenä ja epäkunnioittavana. Mukana on kuitenkin myös paljon huumoria. Se on meksikolaisten tapa suhtautua absurdeihin asioihin.”

Méxicossa myydään esimerkiksi Trump-piñatoja ja Trump-tacoja, joissa on Hootsenin mukaan täytteenä ”paljon kieltä ja vähän aivoja”.

Meksikon-vierailun jälkeen Trumpin oli määrä pitää linjapuhe siirtolaisuudesta Arizonassa. Kampanjan aikana Trump on vaatinut kaikkien Yhdysvalloissa olevien 11,3 miljoonan luvattoman siirtolaisen poistamista maasta. Viime viikkojen aikana hän on kuitenkin loiventanut kantaansa ja alkanut puhua rikoksiin syyllistyneiden siirtolaisten karkottamisesta.

Tämä on tuonut Trumpin lähelle nykyisen presidentti Barack Obaman politiikkaa. Obama on karkottanut yhteensä 2,7 miljoonaa luvatonta siirtolaista, joista yli puolella oli rikosrekisteri Yhdysvalloissa.

Luvattomasti maassa olevat lapsiperheet Obama on jättänyt pitkälti rauhaan.

”Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että meidän pitää saada pahikset ulos”, Trump sanoi viime viikolla tv-haastattelussa. Samalla hän sanoi, että pitkään maassa asuneiden, työssä käyvien perheiden kanssa ”pystytään yhteistyöhön”.

Kommenttiensa jälkeen Trump sai siirtolaisvastaisilta kannattajiltaan paljon arvostelua. Kampanja onkin toistuvasti kiistänyt, että Trump olisi oikeasti pehmentänyt linjaansa.

”Ei hän [Trump] ole muuttanut linjaansa. Hän on vaihtanut sanoja, joita hän käyttää”, sanoi Trumpin tiedottaja Katrina Pierson uutiskanava CNN:llä viime viikonloppuna.

Carlo Allegri / Reuters
Donald Trump esiintyi kampanjatilaisuudessaan Everettissä tiistaina.
Donald Trump esiintyi kampanjatilaisuudessaan Everettissä tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat