Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gabonin presidentinvaalit sytyttivät väkivaltaisuuksia – oppositiojohtajan mukaan turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin kaksi ihmistä

Gabonin opposition mukaan kaksi ihmistä on kuoli ja useita loukkaantui poliisin rynnäkössä puoluetoimistoon. Oppositio syyttää istuvaa presidenttiä Ali Bongoa vaalivilpistä.

Ulkomaat
 
Gerauds Wilfried Obangome / Reuters
Ali Bongo Ondimba äänesti Gabonin presidentinvaaleissa pääkaupungissa Librevillessä lauantaina.
Ali Bongo Ondimba äänesti Gabonin presidentinvaaleissa pääkaupungissa Librevillessä lauantaina. Kuva: Gerauds Wilfried Obangome / Reuters

Parlamenttitalo on sytytetty tuleen ja useita ihmisiä loukkaantunut Gabonin vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa. Poliisi on pidättänyt yli tuhat ihmistä maassa, joka sijaitsee päiväntasaajalla Atlantin rannalla Afrikassa.

Gabonin sisäministeriön mukaan mielenosoittajat ovat käyttäneet käsikranaatteja, ja poliisi on takavarikoinut heiltä rynnäkkökiväärejä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Istuva presidentti Ali Bongo, 57, julistettiin viikonloppuna järjestettyjen vaalien voittajaksi, mutta oppositio syyttää häntä vaalivilpistä.

Bongo sai äänistä 49,80 prosenttia ja haastaja Jean Ping 48,23 prosenttia, vahvisti sisäministeri keskiviikkona.

Ping, 73, syyttää poliisia ja turvallisuusjoukkoja opposition vainoamisesta vaalien jälkeen. Poliisi teki rynnäkön hänen puolueensa toimistoon torstaiyönä.

”He hyökkäsivät noin kello yhdeltä aamulla. He olivat tasavallan turvallisuusjoukkoja. He pommittivat toimistoa helikoptereista ja sitten tekivät maahyökkäyksen. 19 ihmistä on loukkaantunut, jotkut heistä hyvin vakavasti”, Ping kertoi AFP:n mukaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Ping olisi myös kertonut kahden ihmisen kuolleen rynnäkössä. Ping ei itse ollut puoluetoimistolla hyökkäyksen aikaan.

Tuhannet vihaiset kansalaiset ovat protestoineet vaalien jälkeen Gabonin pääkaupungin Librevillen kaduilla ja syyttäneet Bongoa ”vaalien varastamisesta”, kertoo uutistoimisto AFP.

Ainakin kuusi on loukkaantunut turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien yhteenotoissa, ja laukauksia kaikuu ympäri Librevilleä.

Keskiviikkona turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja kohti mielenosoittajia, jotka pyrkivät kohti vaalilautakunnan toimistoa.

Noor Khamis / Reuters
Gabonilais-kiinalainen Jean Ping jäi presidentinvaaleissa täpärästi kakkoseksi.
Gabonilais-kiinalainen Jean Ping jäi presidentinvaaleissa täpärästi kakkoseksi.

Gabonilais-kiinalainen Ping, 73, oli ehtinyt jo julistautua voittajaksi kahden Pariisissa kouluttautuneen ehdokkaan mittelössä. Hän on toiminut aiemmin pitkäaikaisena ulkoministerinä, YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana ja Afrikan unionin komission johtajana.

”Tämä on silmänlumetta”, Pingin puoluetoveri Paul Marie Gondjout kommentoi ääntenlaskennan tulosta Reutersille.

Myös Pingin mukaan ”kaikki tietävät”, että todellisuudessa hän voitti vaalit. Reutersin mukaan Ping pyytää kansainvälistä apua Gaboniin suojelemaan kansalaisia väkivallalta.

Reuters kertoo, että opposition tietojen mukaan Ping oli saanut äänistä 59 prosenttia ja Bongo vain 38 prosenttia, kun vain yhden maakunnan äänet olivat laskematta.

Ping luultavasti valittaa tuloksesta, ja siinä tapauksessa hän keskittynee vaatimaan uutta ääntenlaskentaa Bongon kotimaakunnassa Haut-Ogoouessa. Siellä äänestysprosentti oli alustavien tulosten mukaan 99,9 prosenttia.

EU:n tarkkailijoiden mukaan vaalien ”järjestämisestä puuttui läpinäkyvyys”.

Jo vaalikampanjointi oli kitkerää. AFP:n mukaan oppositio muun muassa väitti, että Bongo olisi syntynyt Nigeriassa eikä voisi siksi edes pyrkiä presidentiksi. Bongo puolestaan sanoi, että Ping ajaa salaa kiinalaisten etuja.

Jos alustavat tulokset pitävät, Bongo voitti alle 5 600 äänen turvin. Gabonissa on noin 1,8 miljoonaa asukasta.

”On vaikeaa saada ihmiset hyväksymään nämä tulokset”, vaalilautakunnan jäsen sanoi AFP:lle. Hän halusi pysytellä nimettömänä aiheen arkaluonteisuuden takia.

”Emme ole ikinä nähneet tällaisia tuloksia, edes isän aikakaudella.”

Ali Bongon isä Omar Bongo johti Gabonia vuodet 1967–2009, kunnes kuoli 73-vuotiaana. Pojan voitto viime vaaleissa elokuussa 2009 johti laajoihin väkivaltaisuuksiin, eikä oppositio tunnustanut sitä.

Gabon on Ranskan entinen siirtomaa, joka on kärsinyt pahasti öljyn maailmanmarkkinahinnan laskusta. Öljyn ansiosta Gabonin bruttokansantuote asukasta kohden on Afrikan suurimpia, mutta siitä huolimatta kolmasosa kansasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Likimain Suomen kokoinen Gabon on Afrikan kaupungistuneimpia maita. YK:n mukaan 87 prosenttia gabonilaisista asui kaupunkimaisella alueella vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat