Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel myönsi takautuvasti rakennuslupia Länsirannan laittomasti laajentuneille siirtokunnille – Yhdysvallat ärähti

Konflikti Länsirannalla on viime aikoina taas kipinöinyt. Israelilainen sotilas haavoittui ammuskelussa Länsirannalla, kun sotilaat ottivat yhteen mielenosoittajien kanssa.

Ulkomaat
 
Baz Ratner / Reuters
Israelin Givat Zeev -siirtokunta Länsirannalla lähellä Jerusalemia.
Israelin Givat Zeev -siirtokunta Länsirannalla lähellä Jerusalemia. Kuva: Baz Ratner / Reuters
Fakta

Israelin siirtokunnat

 Israelilla on noin 130 siirtokuntaa Länsirannalla, joissa asuu ainakin 370 000 israelilaista. Lisäksi Itä-Jerusalemissa asuu noin 200 000 siirtokuntalaista.

 Israel on rakentanut siirtokuntia vuodesta 1967 lähtien, jolloin maa miehitti Länsirannan ja Itä-Jerusalemin. Moni maa pitää niitä laittomina.

 Siirtokuntien asukasmäärä on yli kaksinkertaistunut vuoden 1993 jälkeen. Tuolloin Israel ja Palestiinan vapausjärjestö PLO allekirjoittivat Oslon sopimuksen, jonka piti olla ratkaiseva askel kohti rauhaa.

Lähde: YK

Israelin armeijan johtama Länsirannan siviilihallinto hyväksyi tiistaina useita uusia rakennushankkeita miehittämälleen Länsirannan alueelle.

Samalla valtio laillisti takautuvasti lukuisia rakennushankkeita, jotka on jo toteutettu ilman lupaa. Yhdysvallat tuomitsi Israelin toimet.

Rakennusluvista kertoi julkisuuteen arvovaltainen kansalaisjärjestö Peace Now, joka tarkkailee siirtokuntahankkeita.

Israel aikoo rakentaa Länsirantaan 234-paikkaisen hoivakodin vanhuksille ja 50 asuintaloa. Lisäksi Israel antoi takautuvasti 179 rakennuslupaa rakennuksille, jotka on aikoinaan pystytetty alueelle ilman lupaa.

Kaikkiaan Israel laillisti 2 623 asuntoa alueelle.

Yhdysvallat kritisoi jyrkästi Israelin suunnitelmia. Erityisen vahvasti Israelin pitkäaikainen yhteistyökumppani tuomitsee takautuvien lupien myöntämisen.

”Päätökset näyttävät vihreää valoa siirtokuntatoimien läpitunkevalle levittämiselle uusin tavoin ja potentiaalisesti ilman rajoja”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja John Kirby totesi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersille puhuneet Yhdysvaltojen virkamiehet myönsivät, että suurvalta on koventanut retoriikkaansa, mutta varsinaisesta linjamuutoksesta ei ole kysymys. Yhdysvallat on ottanut presidentti Barack Obaman kausilla etäisyyttä Israeliin.

Myös Peace Now moittii Israelin toimia. ”Hallitus aikoo jatkaa rakentamista, mutta lähettää samanaikaisesti myös viestin, että mitkä tahansa laittomat rakennushankkeet saavat takautuvasti luvan”, järjestö sivaltaa Twitterissä.

Lähi-idän kvartetin eli YK:n, Yhdysvaltojen, Euroopan unionin ja Venäjän tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan siirtokunnissa asuu ainakin 570 000 israelilaista. Heistä 370 000 asuu Länsirannan alueella.

Israelin uusista rakennusaikeista kertonut Peace Now on israelilainen voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka kannattaa kahden valtion mallia konfliktin ratkaisemiseksi.

Järjestö perustettiin vuonna 1978 Israelin ja Egyptin rauhanneuvottelujen aikana.

Ideologialtaan vasemmalle kallistuvan Peace Now’n perustajiin kuuluvat muun muassa palkittu israelilaiskirjailija Amos Oz, kansanedustaja Amir Peretz ja professori Yuli Tamir.

Oz on jo pitkään vastustanut siirtokuntien perustamista Länsirannalle ja painostanut Israelin valtiota rauhanneuvotteluihin palestiinalaisten kanssa. Edelliset neuvottelut katkesivat vuonna 2014.

Peretz on aiemmin toiminut muun muassa puolustusministerinä. Hän edustaa keskustavasemmistolaista sionistiunionia. Tamir on kolminkertainen ministeri ja ihmisoikeusaktivisti, joka johtaa nykyisin Shenkar-korkeakoulua.

Torstaina siirtokuntakysymyksessä tapahtui myös pieni myönnytys. Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman kertoi, että Israel aikoo purkaa yhden kiistanalaisimmista siirtokunnistaan vuoden loppuun mennessä.

Noin 40 perheen Amonan siirtokunta on rakennettu palestiinalaisten yksityishenkilöiden omistamille maille. Israelin korkein oikeus on todennut siirtokunnan laittomaksi ja vaatinut sen hävittämistä.

Peace Now’n tietojen mukaan puolustusministeriö aikoo kuitenkin vain siirtää asuinaluetta joitakin metrejä, eikä poistaa sitä kokonaan Länsirannasta.

”Merkittävä siirtokuntatoiminnan laajentaminen on vakava uhka kahden valtion ratkaisulle”, presidentti Obaman tiedottaja Josh Earnest totesi keskiviikkona.

Myös YK:n Lähi-idän lähettiläs Nickolay Mladenov varoitti alkuviikosta, että siirtokuntien laajentaminen vaarantaa rauhanpyrkimykset alueella.

Mladenov on myös korostanut, että molemmin puolinen väkivalta alueella pitää lopettaa.

Israelilaiset sotilaat ja palestiinalaiset mielenosoittajat ottivat juuri tällä viikolla yhteen Länsirannan alueella. Israelilaista sotilasta ammuttiin, ja hän loukkaantui, Israelin viranomaiset tiedottavat torstaina.

Sotilaat olivat mukana suojaamassa Joosefin haudalla Nablusissa vierailevia juutalaisia, Reuters kertoo.

Viime viikolla Israelin turvallisuusjoukot pelastivat kiistanalaiselta haudalta 60 juutalaista, joita palestiinalaiset mielenosoittajat kivittivät. Palestiinalaiset pitävät hautapaikkaa islamilaisena monumenttina.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat