Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa-Seelannissa voimakas maanjäristys – tsunamivaroitus peruttu

Maanjäristys synnytti pienen tsunamin mutta ei aiheuttanut merkittäviä tuhoja. Järistyskeskus oli merellä.

Ulkomaat
 

Uutta-Seelantia on ravistellut maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,1, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus uutistoimistojen AFP:n ja Reutersin mukaan.

Viranomaisten tietojen mukaan järistys ei ole aiheuttanut merkittäviä henkilövahinkoja tai aineellisia tuhoja.

Maanjäristys synnytti pienen tsunamin, mutta se ei aiheuttanut vahinkoja. Tsunamivaroitus peruttiin muutama tunti järistyksen jälkeen.

Ihmisiä on kehotettu olemaan menemättä veteen, koska järistys voi aiheuttaa epätavallisen voimakkaita virtoja ja merenpinnan korkeuden vaihteluita rannikon lähellä.

Valtiollisen radiokanavan Radio New Zealandin mukaan järistys aiheutti väliaikaisia sähkökatkoja.

Ihmiset kuvailivat järistystä epäsäännölliseksi huojunnaksi tai matalan jyrinän seuraamaksi tärähtelyksi, kertoo Radio New Zealand.

Järistyskeskus oli suhteellisen lähellä pintaa, muutaman kymmenen kilometrin syvyydessä. Se osui merelle 130 kilometrin päähän Te Araroasta, joka sijaitsee Uuden-Seelannin pohjoissaaren koilliskulmassa.

Järistys sattui ennen aamuviittä perjantaina paikallista aikaa eli ennen iltakahdeksaa torstaina Suomen aikaa. Sen jälkeen on havaittu heikompia jälkijäristyksiä.

Viranomaiset kehottivat aluksi pohjoissaaren itärannalla ja eteläsaaren pohjoisosissa rannalla asuvia hakeutumaan korkeammalle paikalle ja ottamaan radion mukaansa. Varoitusalueella sijaitsee Uuden-Seelannin suurin kaupunki, noin 1,5 miljoonan asukkaan Auckland.

Ihmisiä ohjeistettiin myös liikkumaan autojen sijaan kävellen tai pyöräillen ruuhkautumisen välttämiseksi.

Vuonna 2011 eteläsaarelle Christchurchin kaupungin liepeille osui maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 6,3 ja tappoi 185 ihmistä. Se oli Uuden-Seelannin historian toiseksi tuhoisin maanjäristys.

Vuonna 1931 pohjoissaarella sattui maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,8 ja tappoi 256 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat