Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uzbekistanin hallitus vahvisti Karimovin kuolleen – diktaattori haudataan lauantaina

Islam Karimov hallitsi Uzbekistania jo silloin, kun maa kuului Neuvostoliittoon. Venäläisen uutislähteen mukaan Karimovia hoitivat myös suomalaiset asiantuntijat.

Ulkomaat
 
Tällainen mies oli Uzbekistanin diktaattori Islam Karimov
Tällainen mies oli Uzbekistanin diktaattori Islam Karimov
Uzbekistanin presidentin Islam Karimovin uskotaan kuolleen aivoverenvuotoon viime viikonloppuna. Karimov tunnetaan parhaiten ihmisoikeuksia rikkovana diktaattorina. Kuva: Reuters.
Grigori Dukor / Reuters
Islam Karimov kuvattuna Moskovassa keväällä 2013.
Islam Karimov kuvattuna Moskovassa keväällä 2013.

Uzbekistanin kovaotteinen diktaattori Islam Karimov on kuollut, maan hallitus vahvisti viimein perjantaina illansuussa.

Hallitus ja parlamentti kertoivat uutistoimistojen mukaan yhteisessä lausunnossaan, että Karimov kuoli perjantaina. Hänet haudataan Uzbekistanin itäosassa sijaitsevaan synnyinkaupunkiinsa Samarkandiin lauantaina muslimiperinteiden mukaisesti.

”Rakkaat maanmiehet, suureksi suruksemme ilmoitamme teille rakkaan presidenttimme kuolemasta”, valtion television kuuluttaja siteerasi virallista tiedotetta uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti surunvalittelunsa Karimovin kuoleman johdosta. Hän kuvaili sitä AFP:n mukaan ”suureksi menetykseksi” uzbekistanilaisille.

Hallituksen virallinen ilmoitus lopetti monta päivää velloneen epävarmuuden presidentin kohtalosta. Huhumylly Karimovin kuolemasta lähti liikkeelle hallituksen ilmoitettua yllättäen viime sunnuntaina, että Karimov oli joutunut sairaalaan.

Karimovin, 78, terveydentilaa ei ole aiemmin kommentoitu, joten sen arveltiin heti olevan erityisen huono. Venäjän televisiokanava NTV kertoi perjantaina viestipalvelu Twitterissä, että Karimovia olisi Uzbekistanin viranomaisten mukaan hoitanut asiantuntijoita Suomesta, Venäjältä ja Saksasta.

Aiemmin perjantaina Fergana julkaisi Samarkandissa kuvatuksi kerrotun videon autosaattueesta, joka sen mukaan kuljetti Karimovin ruumista. Jo torstaina Samarkandista oli tihkunut tietoa, että Karimovin synnyinkaupungissa valmistellaan hautajaisia.

Huhumylly Karimovin poismenosta on ollut vilkasta.

Turkin pääministeri Binali Yildirım ilmoitti perjantaina televisiossa Karimovin kuolemasta jo ennen kuin Uzbekistanin hallitus oli vahvistanut asian. Uutistoimisto Reutersin mukaan Yildirım esitti samalla julkiset surunvalittelut Uzbekistanille.

Myös kolme diplomaattilähdettä ehti vahvistamaan Karimovin kuoleman ennen virallista ilmoitusta. Uutistoimisto Reuters myös kertoi naapurimaa Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin suunnittelevan äkillistä matkaa Uzbekistaniin lauantaina.

Jotain tietoja tihkui myös Karimovin tyttären Instagram-tililtä. Sillä esimerkiksi kerrottiin maanantaina Karimovin saaneen aivoverenvuodon.

”Hän on jättänyt meidät”, Karimovin nuorempi tytär Lola Karimova-Tilljajeva kirjoitti Instagramiin perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Jumala häntä siunatkoon.”

Karimovin tilaa on seurattu tarkkaan ulkomailla, sillä 32 miljoonan asukkaan Uzbekistan on keskeinen toimija Keski-Aasiassa. Sen vakaus on tärkeä asia muun muassa Venäjälle, Kiinalle ja Yhdysvalloille.

Karimovin seuraajasta ei ole varmuutta. Tätä on pidetty yhtenä syynä sille, että kuoleman vahvistamisessa viivyteltiin.

Pääministeri Shavkat Mirzijojev nimitettiin vetämään Karimovin hautajaisten valmisteluja, mikä voi olla merkki, että hänestä tulee ainakin väliaikainen seuraaja.

Ulkomailla on pelätty repivääkin valtataistelua, sillä Uzbekistanissa ei ole kokemusta presidentin vaihtumisesta. Karimov on Uzbekistanin ensimmäinen ja ainoa hallitsija sitten Neuvostoliiton hajoamisen ja maan itsenäistymisen vuonna 1991.

Keski-Aasian maiden merkitys johtuu pitkälti niiden geopoliittisesti tärkeästä sijainnista ja luonnonvaroista. Niiden naapurissa sijaitsevassa Afganistanissa on väkivaltaisia islamistiryhmiä, jotka saattavat pyrkiä levittäytymään Keski-Aasian diktatuureihin.

Keski-Aasian entiset neuvostotasavallat ovat kuitenkin taloudellisesti riippuvaisia Venäjästä, joka on talousvaikeuksissa. Tämä on lisännyt jännitteitä myös Keski-Aasiassa.

Jo neuvostoaikana valtaan nousseen Karimovin ote on ollut rautainen ja julma.

YK on pitänyt kidutusta järjestelmällisenä. Pakkotyö puuvillateollisuudessa on yleistä. Kaikki oppositiovoimat on nitistetty.

Kovista otteista tunnetuin on Andijanin kaupungin verilöyly toukokuussa 2005. Hallituksen joukot ampuivat silloin satoja mielenosoittajia.

Muhammadsharif Mamatkulov / Reuters
Islam Karimov tervehti yleisöä musiikkifestivaaleilla Samarkandissa elokuussa 2015.
Islam Karimov tervehti yleisöä musiikkifestivaaleilla Samarkandissa elokuussa 2015.
SHAMIL ZHUMATOV / Reuters
Islam Karimovin vasemalla puolella Kirgisian presidentti Askar Akajev ja oikealla Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev heidän tavatessa Kazakstanissa vuonna 1993.
Islam Karimovin vasemalla puolella Kirgisian presidentti Askar Akajev ja oikealla Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev heidän tavatessa Kazakstanissa vuonna 1993.
SHAMIL ZHUMATOV / Reuters
Islam karimov ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev laskettelemassa Kazakstanissa vuonna 2001.
Islam karimov ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev laskettelemassa Kazakstanissa vuonna 2001.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat