Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ex-kansliapäällikkö Räty ja puolustusministeri Niinistö HS:lle: Tiedot sotaharjoitusten yhteydestä viran päättymiseen eivät pidä paikkaansa

Venäläismediassa leviää Iltalehden julkaisema uutinen kenraali Arto Rädyn uran katkeamisesta Yhdysvaltojen sotaharjoituksiin, mutta mutkia on vedetty suoraksi.

Ulkomaat
 
Miikka Pirinen
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty ei saanut jatkopestiä viime vuonna.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty ei saanut jatkopestiä viime vuonna. Kuva: Miikka Pirinen

Venäjällä lukuisat viestimet ovat huomioineet Iltalehden torstaina verkkosivuillaan ja aiemmin lehdessä julkaiseman analyysin.

Kirjoituksen mukaan puolustusministeriön silloinen kansliapäällikkö Arto Räty ei olisi saanut jatkopestiä viime vuonna, koska puolustushallinto olisi jättänyt selvittämättä yhdessä yhdysvaltalaisten kanssa järjestettyjen sotaharjoitusten todellisen luonteen Suomen hallitukselle. Puolustushallinto oli sopinut yksityiskohdista Yhdysvaltain kanssa.

Iltalehden mukaan kenraali Räty olisi pettänyt presidentti Sauli Niinistön ja hallituksen luottamuksen tai ainakin hän joutui kantamaan seuraukset siitä, että vahinko oli tapahtunut. Siksi hallitus olisi tehnyt Rädystä varoittavan esimerkin.

Arto Räty kiistää HS:lle, että sotaharjoituksilla ja niistä syntyneellä keskustelulla olisi ollut mitään tekemistä hänen virkansa päättymisen kanssa.

”Sotaharjoitukset eivät tulleet missään vaiheessa tuolloin esille. On mahdoton nähdä sellaista vaihtoehtoa”, Räty sanoi perjantaina.

Samoin tiedot harjoitusten ja Rädyn kansliapäällikön uran päättymisen yhteydestä kiistää puolustusministeri Jussi Niinistö (ps). Hänen mukaansa niillä ei ole mitään totuuspohjaa.

Hallitus nimitti syyskuussa vuonna 2015 Jukka Juustin puolustusministeriön kansliapäällikön virkaan ministeri Niinistön esityksestä. Räty joutui väistymään kansliapäällikön paikalta. Virkakausi kesti vuoden 2015 loppuun.

Hallituksen tiedoksi sotaharjoitukset tulivat vasta myöhemmin loppuvuodesta, jolloin tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät niitä. Helmikuussa 2016 kohuttiin tiedottamisen epäonnistumisesta.

”Jo tällä syyllä voin sanoa, että kansliapäällikön vaihdolla ja kansainvälisillä harjoituksilla ei ole mitään tekemistä keskenään”, Niinistö sanoi HS:lle.

”Venäjän mediassa halutaan omia tarkoitusperiä varten hyödyntää tämäntyyppistä kirjoittelua. Harmillista, että Suomessa harjoitetaan tällaista keksittyä journalismia”, Niinistö jatkoi.

Nykyisin Räty kuuluu energiayhtiö Fortumin johtoryhmään ja vastaa viestinnästä myös Venäjän suuntaan.

”Oli maailmantilanne mikä tahansa, suhteet Venäjään pitää olla kunnossa ja keskusteluyhteyttä tulee ylläpitää”, Räty totesi.

Iltalehden uutinen levisi nopeasti venäläismediaan, mutta kärjistettynä. Uutistoimisto Interfax tarttui aiheeseen ensimmäisenä ja väitti, että presidentti Niinistö itse olisi kieltäytynyt jatkamasta Rädyn sopimusta. Kenraali olisi erotettu Suomen maaperällä järjestettyjen Yhdysvaltain armeijan kanssa pidettyjen sotaharjoitusten vuoksi. Syy oli se, että harjoituksista ei olisi sovittu Suomen presidentin, eduskunnan ja hallituksen kanssa.

Todellisuudessa kansliapäällikön nimityksestä päättää valtioneuvosto, ei presidentti. Lisäksi sotaharjoituksia käsiteltiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa vasta marraskuussa 2015 eli selkeästi Rädyn jatkon torppaamisen jälkeen.

Interfax nostaa Iltalehden jutusta esiin myös ajatuksen, jonka mukaan Suomen toimet lisäisivät jännitteitä alueella eivätkä edistäisi maan turvallisuutta.

Sanomalehti Argumenty i Fakty taas otsikoi oman uutisensa näin: ”Suomessa erotettiin kenraali luvattomista harjoituksista Yhdysvaltain armeijan kanssa.”

Laajalevikkinen sanomalehti Komsomolskaja Pravda kertoo, että Suomen maaperällä järjestetyt harjoitukset nostattivat tyytymättömyyden myrskyn ”Suomen kansalaisten keskuudessa”. Lehden mukaan monet olisivat sitä mieltä, että näin Suomi ei takaa omaa turvallisuuttaan, vaan kasvattaa jännitteitä alueella.

Venäläismedia seuraa tiiviisti kaikkea, mikä liittyy Suomen ja Yhdysvaltojen tai Suomen ja sotilasliitto Naton suhteisiin.

Venäläisviestinten mukaan kyse olisi ollut vuonna 2015 järjestetyistä sotaharjoituksista, vaikka harjoituksia järjestettiin kolmeen otteeseen tämän vuoden keväällä ja kesällä.

Suomessa julkinen arvostelu harjoituksista keskittyi pitkälti siihen, että uudentyyppisistä sotaharjoituksista ei tiedotettu tarpeeksi.

Toukokuussa Yhdysvallat osallistui 17 Stryker-miehistönkuljetusajoneuvolla maavoimien harjoitukseen ja kesäkuussa järjestettiin Naton vuosittainen merellinen Baltops-harjoitus Itämeren alueella. Suomi oli ensimmäistä kertaa osaharjoituksen isäntämaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat