Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen arkkitehti HS:lle: Sopimus ei toimi, ”häpeällistä” Euroopalle

Tasan vuosi sitten syyrialainen pikkupoika Alan Kurdî löytyi hukkuneena Turkin rannikolta. Tapaus sai tutkija Gerald Knausin hahmottelemaan kiistanalaisen sopimuksen, jonka EU ja Turkki ottivat käyttöön viime keväänä.

Ulkomaat
 
Osman Orsal / Reuters
Mielenosoittaja piteli hukkunutta syyrialaispoikaa Alan Kurdîa kuvaavaa piirrosta Istanbulissa syyskuussa 2015.
Mielenosoittaja piteli hukkunutta syyrialaispoikaa Alan Kurdîa kuvaavaa piirrosta Istanbulissa syyskuussa 2015. Kuva: Osman Orsal / Reuters

Bryssel

Turkin ja Euroopan unionin välisen pakolaissopimuksen arkkitehtinä pidetty itävaltalaistutkija Gerald Knaus on pettynyt EU-johtajiin ja Turkkiin puoli vuotta sitten solmitun sopimuksen toteutuksessa. Hänen mukaansa sopimus ei toimi aiotulla tavalla ja se uhkaa romuttua.

”Tämä on häpeäksi Euroopalle”, Knaus toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Nikos Pilos
Gerald Knaus
Gerald Knaus

European Stability Initiative -ajatushautomon johtajan Knausin mukaan Turkkia ei voi pitää turvallisena maana palauttaa Kreikkaan saapuneita turvapaikanhakijoita, kuten puolen vuoden takaisen sopimuksen mukaan oli määrä tehdä.

Hän ihmettelee, miksi EU-maat eivät ole painostaneet Turkkia uudistamaan turvapaikkajärjestelmäänsä ”ripeäksi, reiluksi ja vakavasti otettavaksi”, jotta sinne voisi ihmisiä palauttaa. Vipuna pitäisi käyttää Turkin himoamaa viisumivapautta, jota EU lupasi vastalahjaksi pakolaissopimuksen synnylle.

Kreikka ei nykyisellään palauta Turkista saarilleen saapuneita turvapaikanhakijoita, koska sen mukaan Turkkia ei voi pitää turvallisena maana. Ja niin ihmiset ovat jääneet virumaan surkeisiin olosuhteisiin ja määräämättömäksi ajaksi Kreikan saarille.

”Sitä luulisi, että EU suhtautuisi tähän vakavasti. Häpeällistä on, että haluamme Turkin kohtelevan turvapaikanhakijoita hyvin, mutta emme onnistu siinä itse Kreikassa. Se on häpeällistä, koska se olisi vältettävissä”, Knaus toteaa.

Knausin mukaan nyt kasvaa uhka, että Turkissa majailevat siirtolaiset ja pakolaiset laskelmoivat, ettei palautusuhkaa Kreikasta Turkkiin olekaan – ja vaarallinen meriralli alkaa uudestaan. Siitä saattaa näkyä jo merkkejä, kun elokuussa tulijoiden määrä oli kaksinkertainen kesäkuuhun verrattuna.

Perjantaina tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun kolmevuotiaan syyrialaispojan Alan Kurdîn ruumis huuhtoutui Turkkilaisen Bodrumin kaupungin rannalle. Perheensä kanssa Kreikkaan veneellä pyrkineestä pojasta otettu kuva järkytti maailman – ja sai Gerald Knausin hahmottelemaan ideansa Turkin ja EU:n sopimuksesta.

Knausin syyskuussa viime vuonna julkaistua ideaa palloteltiin Saksan, Hollannin ja Turkin vallanpitäjien käsissä puolen vuoden ajan, kunnes sen pohjalta syntyi viime maaliskuun 20. päivä voimaan astunut kiistanalainen sopimus.

Sopimuksen perusajatus oli, että kaikki Turkista Kreikkaan saapuvat ihmiset lähetetään takaisin Turkkiin. Tämän piti saada pakolaiset toisiin ajatuksiin ja salakuljettajien bisnekset romahtamaan, kuten on pitkälti tapahtunutkin.

Sopimuksen jälkeen toteutui siis osa Knausin toiveesta: saada vaaralliset merimatkat ja hukkumiset loppumaan. Turkista saapui sopimusta edeltävinä kuukausina keskimäärin yli puolitoista tuhatta ihmistä päivässä, kun nyt tulijoita on satakunta päivässä.

Se mikä ei ole toteutunut, on ihmisten palauttaminen Turkkiin. Eivätkä EU-maat ole ryhtyneet ottamaan aiempaa innokkaammin syyrialaisia Turkista. Sopimus on jäänyt puolitiehen.

Turkille luvattiin viime maaliskuussa rahaa, viisumivapautta ja EU-jäsenyysnevottelujen vauhdittamista. Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisten poliittisten puhdistusten jälkeen jäsenyysneuvottelut ovat koomassa, minkä lisäksi viisumineuvottelut ovat vaikeuksissa.

Turkki toivoi viisumivapautta ensin kesäkuun loppuun mennessä, nyt vaatimuksena on lokakuun alku. Turkki on uhannut vetäytyä pakolaissopimuksesta, jos viisumivapautta ei tule.

Saksa on sanonut, ettei Turkki voi kiristää EU:ta asiassa. EU-komission mukaan prosessi Turkin viisumivapaudesta etenee.

Gerald Knausin mukaan on liian varhaista julistaa EU:n ja Turkin sopimusta kuolleeksi. Turkin intressissä on yhä tulla toimeen EU:n kanssa, eikä maa halua myöskään palata aiempaan kaaokseen, jossa pakolaisten hukkumiset olivat päivittäinen näky.

”Vaarana on, jos EU:lla on illuusio, että tämä toimii jo nykyisellään tai että Turkki ryhtyy toimiin saamatta mitään vastalahjaksi. Silloin sopimus epäonnistuu”, Knaus sanoo.

Knausin mukaan Turkin ja EU:n välinen lopullinen sopimus poikkesi yhdellä merkittävällä tavalla hänen omasta ehdotuksestaan. EU ja Turkki sopivat, että EU-maat ottaisivat vastaan yhden syyrialaisen turvapaikanhakijan jokaista Kreikasta Turkkiin palautettua syyrialaista kohden.

Tämä ”yksi yhdestä” -malli oli Knausin mukaan ”typerä ja tarpeeton” lisä sopimukseen ja antoi koko hommalle kyynisen maun. Hänen alkuperäinen ideansa oli vain viedä salakuljettajilta bisnesmalli, lopettaa turhat hukkumiset Egeanmerellä ja saada EU-maat ottamaan syyrialaispakolaisia suoraan Turkista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta ankarasti. Knausin mukaan kritiikki on ollut aiheetonta, koska sopimuksen perushenki oli, että kaikki tapahtuu sekä YK:n että EU:n sopimusten ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

”Sopimus oli paras mahdollinen tapa noudattaa kansainvälistä oikeutta ja välttää sellainen tilanne kuin Libyassa on nyt. Että ihmisiä hukkuu ja heitä pitää pelastaa joka viikko.”

Keskisen Välimeren reitillä Libyasta Italiaan on hukkunut tänä vuonna ainakin 2 734 ihmistä, lähes yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

Ralph Orlowski / Reuters
”Rajat tappavat elämän” luki hukkunutta syyrialaispoikaa kuvaavassa seinämaalauksessa Frankfurtissa kesäkuussa.
”Rajat tappavat elämän” luki hukkunutta syyrialaispoikaa kuvaavassa seinämaalauksessa Frankfurtissa kesäkuussa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat