Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan pääministeri hävisi ratkaisevan äänestyksen – oppositiojohtaja kaavailee hallitusta uusien protestipuolueiden kanssa

Espanjalaiset joutuvat entistä todennäköisemmin äänestämään joulupäivänä vaaleissa, jotka olisivat jo kolmannet runsaan vuoden aikana.

Ulkomaat
 
SUSANA VERA / REUTERS
Konservatiivipuolueen Mariano Rajoy tavoitteli turhaan uutta pääministerikautta luottamusäänestyksessä Espanjan parlamentissa perjantaina.
Konservatiivipuolueen Mariano Rajoy tavoitteli turhaan uutta pääministerikautta luottamusäänestyksessä Espanjan parlamentissa perjantaina. Kuva: SUSANA VERA / REUTERS

Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy hävisi perjantai-iltana ratkaisevan luottamusäänestyksen uudesta pääministerikaudesta. Sen myötä on entistä todennäköisempää, että espanjalaiset joutuvat äänestämään jo kolmansissa parlamenttivaaleissa runsaan vuoden aikana.

Parlamentin äänestys päättyi odotetusti samoihin lukuihin kuin ensimmäinen yritys kaksi päivää aiemmin, 180–170 Rajoyta vastaan.

Keskiviikkona Rajoy olisi tarvinnut tuekseen parlamentin enemmistön eli vähintään 176 edustajaa, mutta perjantaina olisi riittänyt, jos tukijoita olisi ollut enemmän kuin vastustajia. Tyhjää äänestävät olisivat siten voineet mahdollistaa Rajoyn johtaman vähemmistöhallituksen, mutta kukaan ei äänestänyt tyhjää.

Rajoyta tukivat hänen keskustaoikeistolaisen konservatiivipuolueensa PP:n lisäksi keskustalainen Ciudadanos ja yhden edustajan kanarialainen aluepuolue CC.

Puolueiden johtajilla on nyt hieman alle kaksi kuukautta aikaa yrittää koota hallitus jollekin toiselle pohjalle. Jos määräaika kuluu loppuun ilman kenenkään onnistumista, laki määrää järjestämään jälleen uudet vaalit, jotka aikataulun mukaan osuisivat joulupäivälle.

Keskustavasemmistolaisen sosialistipuolueen PSOE:n johtaja Pedro Sánchez aikoo neuvotella hallitusyhteistyöstä vasemmistolaisen Podemosin ja keskustalaisen Ciudadanosin kanssa, kertoo sanomalehti El País. Kolmikko on järjestyksessä toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi suurin puolue, ja niiden varaan voisi rakentaa enemmistöhallituksen.

Sánchez on hionut samaa kuviota aiemminkin, mutta maaliskuussa hän hävisi vastaavan luottamusäänestyksen kuin Rajoy tällä viikolla. Tuolloin hän sai tuen Ciudadanosilta mutta ei Podemosilta.

Podemos (suomeksi ”Me pystymme”) ja Ciudadanos (suomeksi ”Kansalaiset”) ovat uusia suurpuolueita, joiden suosio perustuu paljolti kansan kyllästymiseen korruptiokohujen ryvettämään vanhaan valtaan. Toistaiseksi ne eivät kuitenkaan ole olleet valmiita yhteistyöhön toistensa kanssa linjaerojensa takia. Radikaalina pidetty Podemos esimerkiksi haluaa lisätä valtion säätelyvaltaa taloudessa, Ciudadanos puolestaan vähentää sitä.

Sosialistien ja Podemosin liittoutuminen on niin ikään osoittautunut mahdottomaksi aiemmilla yrityksillä, muun muassa Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä koskevien erimielisyyksien takia. Podemos antaisi katalonialaisten äänestää itsenäistymisestä, mutta sosialistit suostuisivat korkeintaan laajentamaan Katalonian itsehallintoa.

Kataloniassa syntyneen Ciudadanosin politiikan kulmakiviä on Espanjan yhtenäisyyden vaaliminen.

Kuluneella viikolla Espanjan suurimmat sanomalehdet vetosivat yhteen ääneen Sáncheziin, jotta sosialistipuolue olisi äänestänyt tyhjää ja mahdollistanut Rajoyn johtaman vähemmistöhallituksen. El Paísin mukaan tätä toivoi jopa osa sosialistien leiristä.

Toivetta perusteltiin sillä, että kahdeksan kuukautta kestänyt poliittinen lamaannus on korkea aika lopettaa ja että paremman vaihtoehdon puutteessa olisi luontevaa luovuttaa vetovastuu suurimmalle puolueelle, joka vieläpä lisäsi kannatustaan viime vaaleissa.

Espanjalaisissa tiedotusvälineissä uusien vaalien uhkasta onkin syytetty pääasiassa Sánchezia eikä epäonnistunutta hallitustunnustelijaa Rajoyta.

Espanjan puolueet eivät ole saaneet kasaan hallitusta joulun alla 2015 pidettyjen vaalien jälkeen. Eivät, vaikka kesäkuussa pidettiin uudet vaalit tilanteen ratkaisemiseksi. Asiaa selittää puoluekentän sirpaloituminen maassa, jota konservatiivit ja sosialistit johtivat vuosikymmeniä vuorovedoin.

Tilanne on lamauttanut Espanjan päätöksentekokoneiston. Virkaa toimittava hallitus pyörittää arkea, mutta ei pysty tekemään maan talouden kipeästi kaipaamia lakiuudistuksia, koska sille ei riitä tukea parlamentissa.

SUSANA VERA / REUTERS
Sosialistijohtaja Pedro Sánchez yrittää ratkaista Espanjan poliittisen umpisolmun yhteistyöllä uusien suurpuolueiden Podemosin ja Ciudadanosin kanssa.
Sosialistijohtaja Pedro Sánchez yrittää ratkaista Espanjan poliittisen umpisolmun yhteistyöllä uusien suurpuolueiden Podemosin ja Ciudadanosin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat