Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australialaiset löysivät jättimäisen laajat syvän veden riutat

Kuudentuhannen neliökilometrin riutat sijaitsevat Ison valliriutan lähellä.

Ulkomaat
 
David Gray / Reuters
Australian Ison valliriutan kuntoa tutkittiin viime vuoden kesäkuussa. Nyt löydetyt riutta-alueet ovat aivan Ison valliriutan takana, mutta syvemmällä.
Australian Ison valliriutan kuntoa tutkittiin viime vuoden kesäkuussa. Nyt löydetyt riutta-alueet ovat aivan Ison valliriutan takana, mutta syvemmällä. Kuva: David Gray / Reuters

Australialaiset ovat löytäneet laajoja riuttamuodostelmia Ison valliriutan pohjoispuolella Korallimeressä Koillis-Australiassa, kertoo australialainen ABC-uutissivusto. Havainto tehtiin, kun tiedemiehet kävivät läpi Australian laivaston hankkimaa aineistoa.

Professori Robin Beaman James Cookin yliopistosta selitti, että havaitut riutta-alueet ovat aivan Ison valliriutan takana mutta syvemmällä. Aikaisempien kartoitusten mukaan syvemmällä oleva riutta-alue oli kaksituhatta nelikilometriä mutta nyt uusien selvitysten mukaan se on kuusituhatta neliökilometriä, Beaman kertoi.

Yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan nyt kartoitetuista rakenteista on tiedetty jo 1970- ja 1980-luvilta lähtien mutta niiden valtava laajuus ja muoto ei ole ollut tiedossa. ”Ison valliriutan takana olevat riutat ällistyttivät meitä”, Beaman sanoi CNN:n mukaan.

Riutta-alue koostuu 20 metriä paksuista kalkkikivirakenteista. Niitä muodostuu kuolevasta levästä. Beaman pohtii, että löydetyt riutat ovat syntyneet ehkä kymmenentuhannen vuoden aikana.

Riutta-aineistoon perehtynyt tutkija Mardi McNeil Queenslandin teknillisestä yliopistosta ihmetteli riuttarakenteiden muotoa. Ne muodostavat donitsin muotoisia rakenteita.

Riuttarakenteiden yläosat alkavat 20–50 metrin syvyydestä, joten harva on päässyt näkemään niitä omin silmin. McNeilin mukaan paikka ei ole helposti laitesukeltajien saavutettavissa, mutta ne, jotka ovat paikalla käyneet, ovat kuvailleet, että paikoin riuttaa verhoaa rehevä kasvusto ja paikon vain valkea kalkkikivi.

Riuttoja tutkineen australialaisen tiedemiesryhmän mukaan alle 200 metrin syvyydessä sijaitsevasta valtameren pohjasta vain alle 15 prosenttia on kartoitettu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat