Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajat: Syyria-sopimus lähellä, luvassa maanlaajuinen tulitauko ja apua Aleppon siviileille

Obama rauhoitteli ennakointia sopimuksesta, josta on neuvoteltu viikkojen ajan.

Ulkomaat
 
Mitä ihmettä Syyriassa on tapahtunut?
Mitä ihmettä Syyriassa on tapahtunut?
Kauhea sota sai alkunsa vuosia sitten kansan uudistusvaatimuksista.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat lähellä sopimusta tulitauosta Syyriassa, jonka yli viisi vuotta kestäneessä sodassa ne tukevat eri osapuolia. Kummankin maan edustajat puhuivat aiheesta sunnuntaina.

”Olemme lähellä sopimusta – – mutta diplomatia on laji, joka vaatii soveltamisaikaa. En pysty kertomaan, koska sopimus saavutetaan ja vahvistetaan”, Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi toimittajajoukolle uutistoimisto Reutersin mukaan Hangzhoussa Kiinassa, jossa suurten talousmaiden G20-ryhmä on koolla.

Kirjeessään Syyrian kapinallisryhmille Yhdysvaltain Syyria-erityisedustaja Michael Ratney ennakoi, että sopimus saatetaan vahvistaa pian.

Ratneyn mukaan sopimus tarkoittaisi maanlaajuista tulitaukoa, jonka myötä Syyrian hallitus lopettaisi pääoppositiojoukkojen pommittamisen, kertoo Reuters, joka on saanut käsiinsä lauantaille päivätyn kirjeen.

Sopimus myös helpottaisi avun toimittamista Aleppon piiritetylle kapinallisalueelle, kun sinne johtava kapea huoltoreitti määriteltäisiin demilitarisoiduksi alueeksi.

Venäjä ja Yhdysvallat tekisivät kirjeen mukaan yhteistyötä al-Qaidaa vastaan, joskaan teksti ei avaa asian yksityiskohtia. Nusran rintamana tunnettu, terroristiseksi määritelty järjestö ilmoitti heinäkuun lopussa katkaisevansa siteensä kansainäliseen al-Qaida-verkostoon ja vaihtavansa nimekseen Jabhat Fateh al-Sham.

Asiantuntijoiden mukaan julistukset eivät muuta ryhmän luonnetta. Se pyrkii yhä luomaan Syyriasta islamilaisen valtion.

”Nusra on al-Qaida, eikä mikään nimenvaihdos peitä alleen, mistä Nusrassa on kyse ja mihin se pyrkii”, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi neuvoteltuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa Genevessä viime viikolla.

Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajat ovat neuvotelleet uuden tulitaukosopimuksen ehdoista viikkojen ajan. Venäjä tukee sodassa Syyrian hallitusta ja Yhdysvallat osaa kapinallisista.

Helmikuussa solmittu tulitauko ei pitänyt, vaan etenkin Aleppon ympäristössä käydyt taistelut ovat kiihtyneet.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama rauhoitteli ennakointia sopimuksesta sunnuntaina kuvailemalla, että ”emme ole aivan siinä vaiheessa”.

”Meillä on venäläisten kanssa vakavia erimielisyyksiä sekä tukemistamme osapuolista että tavasta, jota rauhan tuominen Syyriaan vaatii”, Obama sanoi Hangzhoussa Reutersin mukaan.

Nimettömänä puhunut lähde Yhdysvaltain ulkoministeriöstä puolestaan syytti venäläisten ”perääntyneen” jo sovituista asioista, minkä takia sopimuksen syntyminen vaatii vielä lisää neuvotteluja, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerien Lavrovin ja Kerryn on määrä tavata toisensa jälleen maanantaina Hangzhoun-kokouksen yhteydessä.

Syyrian hallituksen joukot saivat etenivät sunnuntaina merkittävästi taisteluissa Aleppossa, kertoi valtiollinen uutistoimisto Sana AFP:n mukaan.

Sotilaslähde kertoi, että hallituksen joukot valtasivat ilmasotakoulun rakennuksen Aleppon eteläpuolella ja kapinalliset on piiretetty tykistökoulun rakennukseen.

Sotaa seuraavan kansalaisjärjestön Syrian Observartory for Human Rightsin johtaja Rami Abdel arvioi AFP:n mukaan, että jos hallitus valtaa rakennuksen, se voi helposti asettaa kapinallisalueet jälleen täydelliseen saartoon.

ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS
Ihmiset kävelivät kapinallisten hallinnassa olevalla Sheikh Saidin alueella Aleppossa torstaina.
Ihmiset kävelivät kapinallisten hallinnassa olevalla Sheikh Saidin alueella Aleppossa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat