Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistopopulistit saivat äänivyöryn Saksan osavaltiovaaleissa – Merkelin kannatus joutuu koetukselle

Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue kiilasi Merkelin kristillisdemokraattien ohitse.

Ulkomaat
 
JOACHIM HERRMANN / Reuters
Vaihtoehto Saksalle -puolueen pääehdokas Leif-Erik Holm kävi äänestämässä Klein Trebbowissa sunnuntaina.
Vaihtoehto Saksalle -puolueen pääehdokas Leif-Erik Holm kävi äänestämässä Klein Trebbowissa sunnuntaina. Kuva: JOACHIM HERRMANN / Reuters

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikan vastustajat lähtivät sunnuntaina suurella joukolla vaaliuurnille osavaltiovaalissa Saksan koillisnurkassa.

Kun kaikki äänet oli puolenyön jälkeen laskettu, oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) oli ohittamassa Merkelin kristillisdemokraattisen (CDU) puolueen Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiovaalissa. Näin se nousi parlamenttiin ensi kertaa ja heti osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

AfD oli saamassa Mecklenburgin vaaliviranomaisen mukaan 20,8 prosenttia äänistä ja CDU 19,0 prosenttia. Suurimman puolueen paikan on pitämässä sosiaalidemokraatit 30,6 prosentin kannatuksella, joka sekin laski noin viidellä prosenttiyksiköllä vuoden 2011 tasosta.

Vaali oli merkittävä testi Merkelille, jonka oma vaalipiiri sijaitsee Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa, ja joka alkaa jo valmistautua vuoden päästä pidettäviin parlamentti- eli liittopäivävaaleihin. Saksassa puhutaan jo niin sanotusta K-kysymyksestä eli siitä, onko Merkelin kannatus notkahtanut niin paljon, ettei hän voisi asettua kansleriehdokkaaksi neljännen kerran.

Merkel kommentoi tulosta Kiinan G20-kokouksessa. Hänen puolueensa johdon on määrä kokoontua analysoimaan pian vaalituloksen laajempaa merkitystä koko Saksan tasolla.

Yleisradioyhtiö ARD:n mukaan Vaihtoehto Saksalle keräsi äänisaaliinsa lähinnä aiemmin nukkuneiden äänestäjien joukosta ja kristillisdemokraateilta. Äänestysaktiivisuus nousi 10 prosenttiyksiköllä viiden vuoden takaisesta 61,6 prosenttiin.

Saksassa järjestetään osavaltiovaaleja säännöllisesti, ja Mecklenburg-Etu-Pommeri on maan pienimpiä osavaltioita. Vaaleissa on vain noin 1,3 miljoonaa äänioikeutettua.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Merkel sopi Itävallan kanssa rajojen avaamisesta syyrialaisille ja muille pakolaisille. Tämän seurauksena Saksaan saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa ja muuta siirtolaista.

Mecklenburg-Etu-Pommeriin on viime vuonna tullut 11 000 turvapaikanhakijaa, mikä on saksalaisittain vähän.

Merkelin pakolaispolitiikka on saanut osakseen paljon arvostelua. Se on näkynyt myös osavaltiovaalien tuloksissa eri puolilla Saksaa. Raketin lailla noussut maahanmuutto- ja islam-vastainen AfD-puolue on onnistunut saamaan paikkoja useisiin osavaltioparlamentteihin.

Osavaltion hallitukseen AfD:lla tuskin kuitenkaan on asiaa, sillä muut puolueet eivät suostu yhteistyöhön sen kanssa.

”Minä äänestän AfD:tä. Se johtuu pääasiallisesti turvapaikanhakijakysymyksestä”, sanoi nimettömänä pysytellyt, eläkkeellä oleva opettaja uutistoimisto AFP:lle Schwerinissä.

”Tänne on tullut miljoona pakolaista. Heille on rahaa, mutta ei ole rahaa nostaa idän eläkkeitä samalle tasolle kuin lännessä”, eläkeläinen sanoi. Kommentillaan hän viittasi alhaisempiin eläkkeisiin, joita entisessä Itä-Saksassa asuvat eläkeläiset saavat.

Liittokansleri Merkel ei itse ollut ehdolla sunnuntain vaaleissa, mutta osallistui kampanjointiin ahkerasti.

Hän on puolustanut vuoden takaista päätöstään avata rajat pakolaisille ja yrittänyt vakuutella, ettei se ole pois saksalaisten elintason parantamisesta.

”Emme vieneet mitään ihmisiltä täällä”, Merkel sanoi saksalaisen Bild-lehden pitkässä haastattelussa lauantaina.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat