Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoitusten johtohahmoja nousi lainsäätäjiksi Hongkongissa

Hongkongin demokraattileirin on arveltu voivan jakautua kahtia, kun uudet voimat nousevat osaksi sitä.

Ulkomaat
 
TYRONE SIU / Reuters
Demokratiamielisen kaupunkilaispuolueen ehdokas Claudia Mo (etualalla) tuuletti, kun hänen valintansa lakia säätävään neuvostoon varmistui.
Demokratiamielisen kaupunkilaispuolueen ehdokas Claudia Mo (etualalla) tuuletti, kun hänen valintansa lakia säätävään neuvostoon varmistui. Kuva: TYRONE SIU / Reuters
Poiminta

Hongkongin uusia aktivistikansanedustajia

 Law Kwun-chung, 23

Tunnetaan myös nimellä Nathan Law. Yksi vuoden 2014 sateenvarjoliikkeen opiskelijajohtajista. Edustaa huhtikuussa perustettua puoluetta nimeltä Demosistō. Puolueen perustajiin kuuluu myös maineikas demokratia-aktiivi Wong Chi-fung eli Joshua Wong, 19, jolla ei vielä ikä riittänyt ehdokkuuteen.

 Yau Wai-Ching, 26

Kiinan kieltä ja historiaa opiskellut lokalisti on kertonut rakastavansa antiikin kiinalaista runoutta, mutta ei ihaile Manner-Kiinan järjestelmää. Edustaa viime vuonna perustettua puoluetta nimeltä Youngspiration, joka on niin ikään lähtöisin sateenvarjoliikkeestä.

 Chu Hoi-dick, 38

Koko Hongkongin äänikuningas yli 84 000 äänisaaliilla. Tunnetaan myös nimellä Eddie Chu. Oli vaaleissa riippumattomana ehdokkaana. Ollut pitkään aktiivinen muun muassa ympäristöliikkeessä. Lukeutuu lokalisteihin.

Peking/Hangzhou

Kiinan eteläisen erityishallintoalueen demokratialeiriin näyttää olevan tulossa sukupolvenvaihdos. Sunnuntain vaalien jälkeen useita aktivistitaustaisia nuoria ehdokkaita on nousemassa lakia säätävään neuvostoon.

”On uusi aikakausi”, sanoi paikkansa menettänyt, parikymmentä vuotta politiikassa ollut demokratian kannattaja Lee Cheuk-yan uutistoimisto Reutersille.

Hongkong on Kiinaan kuuluva noin seitsemän miljoonaan asukkaan alue, jossa on enemmän kansalaisvapauksia kuin Manner-Kiinassa. Lakia säätävä neuvosto on eräänlainen paikallinen eduskunta. Hongkong on Kiinan ainoa alue, jossa lainsäätäjiä valitaan lähes vapailla vaaleilla.

Sunnuntaiset vaalit olivat ensimmäiset syksyn 2014 suurmielenosoitusten jälkeen. Tuolloisen, niin sanotun sateenvarjovallankumouksen jälkeen Hongkongin poliittinen ilmapiiri on muuttunut radikaalimmaksi.

Sateenvarjoliike sai nimensä siitä, että mielenosoittajat suojautuivat poliisin paprikasumutteilta sateenvarjoilla. Liike oli lähinnä nuorten opiskelijoiden käynnistämä, ja sen jälkimainingeissa syntyneillä uusilla puolueilla on nyt myös kansanedustajia.

Kun vaaleista oli maanantaina alustavia tuloksia tiedossa, lakia säätävään neuvostoon oli pääsemässä useita uuden, aiempaa radikaalimman polven edustajia. Neuvostossa on 70 edustajanpaikkaa.

Hongkongin poliittinen kenttä on perinteisesti jakautunut kahteen leiriin, joista toisessa ovat Kiinaa myötäilevät niin sanotut Kiina-mieliset ja toisessa demokratiaa haluavat demokraatit. Nyt osa demokratialeiriin kuuluvista edustaa kolmatta suuntausta, niin sanottua lokalismia.

Lokalistit korostavat Hongkongin itsemääräämisoikeutta suhteessa Manner-Kiinaan. Osa lokalisteista ajaa jopa Hongkongin itsenäistymistä Kiinasta.

Itsenäisyys oli Hongkongissa pitkään tabu, josta ei puhuttu, mutta elokuussa Hongkongissa järjestettiin ensimmäinen itsenäisyyttä kannattava mielenosoitus. Nyt Hongkongiin tulee kansanedustaja esimerkiksi viime huhtikuussa perustetusta Demosistō-puolueesta, joka haluaa kansanäänestyksen itsenäistymisestä.

”Luulen, että hongkongilaiset todella halusivat muutosta”, sanoi Demosistōn riveistä neuvostoon nouseva Nathan Law, 23, uutistoimisto AFP:lle. Law on alkuperäiseltä kantoninkieliseltä nimeltään Law Kwun-chung.

Hongkongin demokraattileirin on arveltu voivan jakautua kahtia, kun uudet voimat nousevat osaksi sitä.

”Ihmiset haluavat muutosta, mikä tarkoittaa uusia kasvoja”, totesi demokratiaveteraani Lee Reutersille. ”Mutta hintana on [demokraattileirin] yhä suurempi pirstoutuminen.”

Nuorista kansanedustajista ainakaan Law ei kuitenkaan kannata jakautumista.

”Meidän on yhdistyttävä, jotta meillä on enemmän voimaa taistella Kiinan kommunistista puoluetta vastaan”, hän sanoi Reutersille.

Hongkongin lakia säätävässä neuvostossa enemmistö paikoista on vastaisuudessakin Kiina-mielisillä.

Demokratian kannattajat kuitenkin pääsivät tavoitteeseensa ja saivat kolme lisäpaikkaa. Nyt heillä on 30 paikkaa 70-jäsenisessä neuvostossa. Sen ansiosta he voivat estää esimerkiksi vaalilakien muuttamisen.

Vaalien äänestysaktiivisuus oli poikkeuksellisen korkea, noin 58 prosenttia. Vaikka kansa kävi aktiivisesti uurnilla, kansan vaikutusvalta on Hongkongin vaalijärjestelmässä kuitenkin rajallinen.

Tavallinen kansa ei saa valita kuin hieman yli puolet kansanedustajista. 70-jäsenisen neuvoston edustajista 30 valitaan niin sanotuista toiminnallisista vaalipiireistä, joissa valitsijoina on liike-elämän ja ammattiryhmien edustajia. Näitä edustajia pääsee valitsemaan vain noin kuusi prosenttia kansasta.

Kansa ei valitse myöskään hallintojohtajaa, joka johtaa Hongkongin hallitusta. Hänet valitsee 1 200-jäseninen neuvosto, jossa on lähinnä Kiina-mielisiä valitsijoita. Seuraava hallintojohtajan valinta on ensi vuonna. Mielipidekyselyjen mukaan vain pienehkö vähemmistö hongkongilaisista tukee nykyistä, Kiinan keskusjohdon myötäilijänä pidettyä hallintojohtajaa Leung Chun-yingia.

Leungin paineet todennäköisesti lisääntyvät, kun kansa on vaalitavasta huolimatta saanut nostettua hänen arkkivihollisiaan kansanedustajiksi. Vuoden 2014 sateenvarjomielensoituksissa oli yhtenä erittäin näkyvänä teemana Leungin eron vaatiminen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat