Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiset kyllästyivät siirtolaisten ”viidakkoon” Calais’ssa – ”Kukaan ei tee mitään!”

Sadat mielenosoittajat katkaisivat kokonaan maantieliikenteen Englannin kanaalin alitse vievään tunneliin ja vaativat slummileirin sulkemista.

Pekka Mykkänen HS
Tausta

Calais’n leirejä yritetty purkaa jo useita kertoja

Ranskan pohjoisrannikolle Calais’hin on saapunut tuhansia ihmisiä, jotka yrittävät päästä siirtolaisiksi Britanniaan. Britannia on yksi siirtolaisten suosikkikohteita Euroopassa.

Suurin keskittymä on syntynyt Calais’hin, sillä kanaalitunneli Britanniaan kulkee sen kautta. Kanaalitunnelin lisäksi siirtolaiset pyrkivät lautoille esimerkiksi piiloutumalla rekkoihin. Ranskan ja Britannian viranomaiset pyrkivät estämään tämän.

Calais’hin jumiin jääneet siirtolaiset asuvat pääosin valtavassa leirissä, jota kutsutaan ”viidakoksi”. Sen lisäksi alueella on muitakin leirejä, joilla asuinolot ovat hyvin karuja.

Alueella on ollut erilaisia leirejä jo vuosia. Ranskan viranomaiset ovat purkaneet niistä useita, mutta tilalle on syntynyt uusia. Osa Britanniaan pyrkivistä on lähtenyt yrittämään Britanniaan toisia reittejä, mutta Calais’hin tulee koko ajan lisää ihmisiä.

Nyt Ranska yrittää taas sulkea leirin ja tarjota leirien asukkaille majoitusta muualla maassa.

Calais

”Kukaan ei kuuntele! Kukaan ei tee mitään!”

Äiti Cathy Tholliez, 46, hoitaa suurimman osan puhumisesta, kun poika Maxence Crapoulet ja tämän aviomies Kevin Deltombe seisovat totisina rinnalla Calais’n kaupungissa sijaitsevalla moottoritiellä Pohjois-Ranskassa.

Myös Tholliezin tytär Charlotte on mukana, kun äiti yrittää saada poikansa tarinaa julkiseen tietoon. Nelikolla on kaulassaan valokuvia pahoin tärveltyneestä, kolme vuotta vanhasta neljännen sukupolven Renault Cliosta.

Viime huhtikuussa aviopari Crapoulet, 22, ja Deltombe, 25, tekivät pysähdyksen A26 -moottoritien taukopaikalle Pohjois-Ranskassa. Deltomben ollessa vessassa, noin viidenkymmenen hengen joukko siirtolaisia kävi Crapoulet’n kimppuun, äiti selittää.

Löivät kepeillä ja nyrkeillä, ennen kuin Crapoulet onnistui juoksemaan huoltoaseman suojaan. Sen jälkeen joukkio tärveli pariskunnan auton. Valokuvissa näkyy hajonneita ikkunoita ja kivien puhkomia reikiä, äidin mukaan vaurioita 6 000 euron edestä.

”Me olemme täällä puhumassa siirtolaisten väkivallasta. Kukaan ei puhu siitä ja kukaan ei kuuntele”, Tholliez kertoo.

Thierry Monasse
Rekkakuskit ja heidän tukijansa katkaisivat liikenteen kanaalitunneliin maanantaina. Vasemmalta Kevin Deltombe, Cathy Tholliez, Maxence Crapoulet ja Charlotte Crapoulet.
Rekkakuskit ja heidän tukijansa katkaisivat liikenteen kanaalitunneliin maanantaina. Vasemmalta Kevin Deltombe, Cathy Tholliez, Maxence Crapoulet ja Charlotte Crapoulet.

Mutta ehkä maanantaina joku kuunteli. Sadat rekkakuskit, maanviljelijät, yrittäjät ja muut ihmiset järjestivät Calais’n rannikkokaupungissa näyttävän mielenilmauksen katkaisemalla kokonaan maantieliikenteen Englannin kanaalin alitse vievään tunneliin.

Mielenosoittajat vaativat hallitusta vihdoin ja viimein sulkemaan Calais’ssa sijaitsevan siirtolaisten ja pakolaisten slummileirin, jota kutsutaan Viidakoksi. Laajalle alueelle levinneeseen leiriin on pakkautunut joidenkin arvioiden mukaan jopa kymmenentuhatta ihmistä Lähi-idästä, Afrikasta ja Keski-Aasiasta.

Sadat ranskalaisrekat ja -traktorit katkaisivat liikenteen Englannin kanaalin alitse
Sadat ranskalaisrekat ja -traktorit katkaisivat liikenteen Englannin kanaalin alitse
Ranskalaiset osoittivat maanantaina näyttävästi mieltään Calais’n kaupunkiin syntynyttä siirtolaisten ja pakolaisten ”Viidakko”-leiriä vastaan. Liikenne Englannin kanaaliin johtavaan tunneliin katkaistiin kokonaan. Mielenosoittajat kertovat suivaantuneensa siirtolaisten ja pakolaisten väkivaltaan. Toimittaja Pekka Mykkänen, kuvaus: Thierry Monasse ja reuters, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Maanviljelijöiden mukaan siirtolaiset tallovat heidän peltojaan ja tuhoavat heidän satonsa. Yrittäjien mielestä Calais’n huono maine lisää alueen kovaa työttömyyttä ja tuhoaa bisneksiä.

Ja kasvattaa äärioikeiston suosiota, sanoo rakennusalan yrittäjä Arnaud Campion, 48.

Hän ei kerro omaa puoluekantaansa, mutta sanoo, että moni paikallinen on kallistunut tukemaan islaminvastaisen Kansallisen rintaman puheenjohtajaa Marine Le Penia. Hän pyrkii presidentiksi ensi vuonna.

”Vuosien ajan on luvattu, että tämä asia ratkaistaan. Mutta mitään ei tapahdu”, sanoo Champion, jolla on monien muiden mielenosoittajien tavoin J’aime Calais -t-paita.

Thierry Monasse
Arnaud Campionin mielestä Calais’n huono maine kasvattaa äärioikeiston suosiota.
Arnaud Campionin mielestä Calais’n huono maine kasvattaa äärioikeiston suosiota.

Useat Ranskan hallitukset ovat yrittäneet sulkea Viidakon, jonka ensimmäiset vaiheet alkoivat jo viime vuosikymmenen alussa. Mutta kun yksi osa leiristä on tuhottu, telttoja ja hökkeleitä on noussut muualle pystyyn. Eikä vain Calais’hin vaan muuallekin pitkin Britannian vastaista rannikkoa.

Siirtolaisten yksituumaisena unelmana on päästä Britanniaan ja keinot ovat epätoivoiset. Suurta rekkayritystä pyörittävä Patrice Depaeuw, 60, kertoo seuraavanlaista tarinaa.

Depaeuwun mukaan hänen rekkansa peräosaan tunkeutui elokuun puolivälissä kolmisenkymmentä siirtolaista, vaikkei hän ollut edes matkalla Britanniaan.

”He sytyttivät tielle tulipalon, mikä sai autot pysähtymään. Silloin he menivät rekkaani”, hän kertoo ja näyttää kännykästään kuvia siirtolaisten mylläämästä lastista.

Kuljetusyrittäjän mukaan tilanne on surkea kaikkien näkökulmasta. Siirtolaiset ovat hädässä, ja periaatteessa heitä tekisi mieli auttaa, mutta kun he eivät halua edes jäädä Ranskaan.

”Tämän leirin ympärillä tapahtuu paljon ilkeää bisnestä. Ihmissalakuljettajat tekevät valtavasti rahaa”, Depaeuw sanoo.

Thierry Monasse
”Ihmissalakuljettajat tekevät valtavasti rahaa”, Patrice Depaeuw sanoo.
”Ihmissalakuljettajat tekevät valtavasti rahaa”, Patrice Depaeuw sanoo.

Kymmenet Britanniaan pyrkineet ihmiset ovat saaneet surmansa väkivaltaisuuksissa ja onnettomuuksissa viime vuosien aikana. Avustusjärjestöjen mukaan tilanne Viidakossa on pahentunut entisestään sen jälkeen kun Ranskan viranomaiset tuhosivat osan leiristä viime keväänä.

Viimeksi sunnuntaina Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve lupasi, että siirtolaiset ja pakolaiset siirretään pois Calais’sta ja leiri puretaan.

Parinkymmenen kilometrin päässä Calais’ta sijaitsevan Audruiqin pikkukaupungin varapormestari Olivier Planque suhtautuu hyvin skeptisesti Pariisin herrojen lupauksiin.

”Tilanne on saanut mädäntyä vuosien ajan. Nyt se on siirtynyt myös maaseudulle, missä ei ole poliiseja suojelemassa. Ihmiset tuntevat olonsa hyvin turvattomaksi”, Planque sanoo mielenosoituksessa.

Mielenosoittajat eivät kerro, miten pitkään he aikovat kymmeniätuhansia autoja haittaavaa protestiaan jatkaa. Ehkä huomenna mennään kotiin, tai ylihuomenna.

Planquen mukaan viikkokin voi tässä helposti vierähtää.

Hänen mukaansa Ranskan tulisi irtisanoutua sopimuksesta, jonka mukaan Britannian rajavalvonta tapahtuu osittain Ranskan maaperällä. Näin ovat jotkut ministeritason poliitikotkin vaatineet.

”Britannian rajan pitäisi sijaita Englannissa eikä Ranskassa”, Planque sanoo.

Thierry Monasse
”Rekkakuskit ovat vihaisia – pakolaiset ulos”, luki auton konepellille levitetyssä lakanassa.
”Rekkakuskit ovat vihaisia – pakolaiset ulos”, luki auton konepellille levitetyssä lakanassa.
Thierry Monasse
Mielenosoittajat haluavat päästä eroon Calais’n siirtolais- ja pakolaisleiristä.
Mielenosoittajat haluavat päästä eroon Calais’n siirtolais- ja pakolaisleiristä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat