Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskirurgi arvioi Uzbekistanin diktaattorin aivokuolleeksi päiviä ennen virallista tietoa kuolemasta – ”Minulle ei kerrottu, kuka potilas oli”

Juha Hernesniemen arvio presidentti Islam Karimovin kuolemasta ei miellyttänyt paikalla olleita uzbekistanilaisia. ”Siinä ei ollut enää kyse lääketieteestä, vaan vallasta”, hän sanoo.

Ulkomaat
 
Jussi Helttunen
Aivokirurgi Juha Hernesniemi.
Aivokirurgi Juha Hernesniemi. Kuva: Jussi Helttunen
Kuka?

Juha Hernesniemi

 68-vuotias maailmankuulu neurokirurgi.

 Ennen eläköitymistään toimi Helsingin yliopiston neurokirurgian professorina ja neurokirurgian klinikan ylilääkärinä Töölön sairaalassa.

 Esitelmöinyt ja luennoinut eri puolilla maailmaa.

Puhelin soi viikko sitten lauantaina kolmelta iltapäivällä. Professori, aivokirurgi Juha Hernesniemi vastasi ja sai kuulla, että soitto tuli Uzbekistanista. Linjalla oli Hernesniemen entinen uzbekistanilainen oppilas, nykyinen huippukirurgi itsekin.

Oppilas pyysi Hernesniemen apua. Voisiko hän matkustaa saman tien Uzbekistaniin?

”Kysyin, kuka potilas on. Oppilaani sanoi, ettei hän voi kertoa mitään”, Hernesniemi kertoo HS:n haastattelussa.

Hernesniemi, 68, on maailman johtajia aivokirurgeja. Hän on saanut lukuisia palkintoja ja tehnyt urallaan noin 16 000 leikkausta. Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli Helsingin yliopiston neurokirurgian professorina ja neurokirurgian klinikan ylilääkärinä Töölön sairaalassa.

Avunpyyntöjä ulkomailta on Hernesniemelle tullut usein laajan kansainvälisen verkoston kautta.

Pari tuntia puhelinsoiton jälkeen Hernesniemi oli jo Helsinki-Vantaan lentokentällä. Saksasta saapui yksityiskone noutamaan häntä. Koneessa oli myös ryhmä saksalaisia lääkäreitä, jotka oli hälytetty samaan tehtävään.

Kone saapui Keski-Aasiassa sijaitsevan Uzbekistanin pääkaupunkiin Taškentiin sunnuntaina aamuyöstä. Lyhyen levähdyksen jälkeen Hernesniemi ja saksalaiset vietiin yksityiseen sairaalaan. Paikalla oli myös paikallisia lääkäreitä sekä Moskovasta tuotuja lääkäreitä.

Heitä pyydettiin katsomaan potilasta.

Tässä vaiheessa eräältä ryhmän muista jäsenistä oli jo lipsahtanut yksi sana, ”presidentti”. Hernesniemi ymmärsi tilanteen. Potilas oli presidentti Islam Karimov, kovaotteinen diktaattori, joka oli johtanut Uzbekistania koko vuonna 1991 alkaneen itsenäisyyden ajan. Hänen kuolemansa olisi äärimmäisen arkaluontoinen tilanne koko maalle.

”Taškentissa kukaan ei maininnut potilaan nimeä tai asemaa. Kaikki olivat hyvin varuillaan”, Hernesniemi sanoo.

Olisitko ryhtynyt tehtävään, jos olisit alkujaan tiennyt, kenestä on kyse?

”Potilaat ovat potilaita. Kun pyydetään apua, autetaan”, Hernesniemi sanoo.

SHAMIL ZHUMATOV / Reuters
Uzbekistanin kuollut presidentti Islam Karimov
Uzbekistanin kuollut presidentti Islam Karimov

Lääkäreille kerrottiin potilaan tilanne. Potilas oli saanut aivoverenvuodon, ja sydän oli pysähtynyt jo kahdesti. Potilasta pidettiin hengityskoneessa.

Neljä eri lääkäriryhmää pyydettiin vuorollaan arvioimaan potilaan tila. Hernesniemi oli viimeinen. Hän oli Suomesta ottanut mukaan instrumentit sitä varten, että voisi tarvittaessa leikata.

”Potilas oli kuollut. Sydän toimi heikosti, mutta aivot olivat kuolleet. Hän oli aivokuollut. Sanoin, ettei ole mitään syytä jatkaa aktiivista hoitoa”, Hernesniemi kertoo.

Hernesniemen arvio ei miellyttänyt paikalla olleita uzbekistanilaisia. He ”reagoivat hyvin tiukasti”.

”Siinä ei ollut enää kyse lääketieteestä, vaan vallasta. Siinä oli eri ryhmiä, jotka heti kilpailivat vallasta.”

Hernesniemi ei halua nimetä paikalla olleita henkilöitä mutta sanoo heidän olleen ”hyvin merkittäviä”. Hernesniemeä ei otettu enää mukaan kokoukseen, jossa jatkotoimista päätettiin.

”Oli selvää, ettei potilas voi selvitä, mutta häntä haluttiin pitää hengityskoneessa.”

Samanlainen tilanne on nähty usein yksinvaltiaan kuollessa, esimerkiksi Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin yhteydessä. Kuolevan ympärillä pyörii valtapeli, eikä kuolemaa uskalleta julkistaa.

Hernesniemi teki arvionsa viikko sitten sunnuntaina, jolloin Karimov oli sairaalassa jo ainakin toista päivää. Uzbekistanin hallitus kuitenkin pimitti vielä asioiden todellista tilaa.

Samana sunnuntaina hallitus kertoi, että Karimov on joutunut sairaalaan, mutta sanoi hänen tilansa olevan ”vakaa”. Maanantaina presidentin tytär Lola Karimova–Tillyaeva kertoi viestipalvelu Instagramissa isänsä joutuneen sairaalaan aivoverenvuodon takia lauantaiaamuna.

78-vuotiaan Karimovin kuolema julkistettiin melkein viikon julkisen arvailun jälkeen viime perjantaina.

Hernesniemen osallistumisesta Karimovin tilan arviointiin kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Hernesniemi arvioi pitkän uransa aikana noin 3 000 opiskelijan eri puolilta maailmaa käyneen Helsingissä hänen opissaan. Opiskelijoista ja kollegoista on muodostunut hänelle eri puolille maailmaa mittava suhdeverkosto. Hernesniemeä kutsutaan jatkuvasti maailmalle pitämään luentoja ja esitelmiä.

HS oli paikalla kesällä 2015, kun neurokirurgit ympäri maailmaa saapuivat seuraamaan Hernesniemen tekemää leikkausta. Lue juttu tästä.

Kirurgi: "Niin kauan teen leikkauksia, kun käsilläni pystyn seisomaan"
Kirurgi: "Niin kauan teen leikkauksia, kun käsilläni pystyn seisomaan"
Tutustuimme kesäkuussa leikkaussalitoimintaan Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. HSTV seurasi paikan päällä, kun Juha Hernesniemi veti viimeisen neurokirurgian livekurssinsa ulkomaalaisille kollegoilleen. Syksyllä 68 vuotta täyttävä Hernesniemi ei kuitenkaan aio vielä leikkaussaleja jättää. Toimittaja ja editoija: Tomi Peurakoski HS, kuvaaja Leif Rosas.

Myös hoitotehtäviä ulkomailla on ollut aiemmin, mutta Hernesniemi ei halua sanoa, onko potilaina aiemmin ollut valtionjohtajia.

Hernesniemen mukaan hän ei saanut palkkiota tehtävästä Uzbekistanista. ”Hedelmiä sain lahjaksi.”

Hernesniemi lähti Taškentista saman tien sairaalakäynnin jälkeen. Hän ehti olla kotona kuitenkin vain muutaman päivän ennen seuraavaa matkaa.

Puhelinhaastattelun hän antoi Kiinasta, jossa hän on nyt usean kaupungin luentokiertueella.

Leif Rosas
Juha Hernesniemi leikkaamassa Töölön sairaalassa 2015.
Juha Hernesniemi leikkaamassa Töölön sairaalassa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat