Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei myötä- eikä vastoinkäymisissä – avioliiton suosio romahtaa Euroopassa, ja uudet perhemallit korvaavat perinteisen

Eurooppa sanoo tahdon 4/4: Naimattomuus ei enää ole lapsiperheille samanlainen häpeä kuin ennen. Vauvoista 40 prosenttia syntyy avioliiton ulkopuolella.

Ulkomaat
 
Pitsi, peitetyt olkapäät ja avoin selkämys ovat nyt muotia hääpuvuissa
Pitsi, peitetyt olkapäät ja avoin selkämys ovat nyt muotia hääpuvuissa
Morsiuspukujen mallistot ovat kansainvälisiä – samaa pukua voidaan myydä Suomessa ja Australiassa.
Fakta

Naimattomien seksi oli salavuoteutta

 Avioliittoinstituution ja -lain muutokset heijastuvat myös kieleen.

 Salavuoteus tarkoitti kahden naimattoman ihmisen välistä seksuaalista kanssakäymistä. Salavuoteus poistui Suomen rikoslaista vuonna 1929.

 Aviorikos eli huoruus tarkoitti seksisuhdetta, jossa ainakin toinen osapuoli oli omalla tahollaan naimisissa. Kaksinkertaisessa huoruudessa kumpikin oli tahollaan naimisissa. Huoruus poistui Suomen rikoslaista vuonna 1948, mutta uskottomuus oli eroperuste vielä vuoteen 1988 asti.

 Kihlaus on yhä pariskunnan sopimus naimisiinmenosta, mutta kihloihin menolla ei ole enää juridista merkitystä. Aiemmin kihlauksen purkaminen saattoi johtaa korvauksiin.

 Lehtolapsi, äpärä ja au-lapsi olivat vähätteleviä nimityksiä avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille.

 Lapsenruokkoa eli elatusapua mieheltä haki nainen, joka oli saanut aviottoman lapsen.

 Susipari oli pariskunta, joka eli yhdessä ilman vihkimistä.

 Vanhapiika oli nimitys naimattomalle naiselle, jolle alkoi kertyä ikää. Naimattoman miehen vanhapoika- ja poikamies-nimityksiin ei liittynyt yhtä suurta negatiivista latausta. Nyt naimattomat naiset ja miehet ovat sinkkuja.

Lontoo. Euroopan unionissa solmitaan yhä yli kaksi miljoonaa avioliittoa joka vuosi. Avioliiton suosio on kuitenkin selvästi heikentynyt. Entistä harvempi haluaa häät.

EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan avioliiton suosio on romahtanut noin puoleen 50 vuoden aikana. Vähiten avioliitto kiinnosti vuonna 2014 Luxemburgissa, Portugalissa ja Italiassa.

EU-maista suurimmat avioitumisluvut ovat puolestaan Liettuassa, Maltalla ja Latviassa. Suomessa ollaan keskikastia.

Kun avioliiton suosio on vähentynyt, on avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten osuus kasvanut selvästi. Nyt jo noin 40 prosenttia EU-vauvoista syntyy muille kuin aviopareille. Rajapyykki saavutettiin vuonna 2012.

Asenteet ovat muuttunut suuressa osassa Eurooppaa. Lapsen status ei enää riipu vanhempien siviilisäädystä.

Vielä 1960-luvulla naimaton nainen saattoi kokea häpeää ja syrjintää, jos hän sai lapsen. Au-lapset olivat pitkään alempiarvoisia lainsäädännössäkin.

Suomessa avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi sai yhtäläisen perintöoikeuden vasta 1970-luvulla. Aikuisten aviottomien lasten oikeudesta biologisen isänsä perintöön on kiistelty viime vuosiin asti.

Vauvoista jo yli puolet syntyy avioliiton ulkopuolella Bulgariassa, Tanskassa, Ruotsissa, Sloveniassa sekä EU:n ulkopuolisessa Norjassa. Suomessa osuus on Eurostatin mukaan 42,8 prosenttia.

Katolisessa Irlannissa on tapahtunut todellinen vallankumous muutamassa vuosikymmenessä. Vielä 1980-luvulla lapsen saaminen naimattomana oli häpeä ja siksi harvinaista. Nyt jo noin 40 prosenttia irlantilaisvauvoista syntyy muille kuin aviopareille.

Tilastojen mukaan vanhoillisimpia ollaan EU-maista Kreikassa, jossa vain noin kahdeksan prosenttia lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella. EU-kandidaattimaassa Turkissa osuus on vieläkin pienempi: 2,8 prosenttia.

Avioliittoinstituutin myllerryksen takana on monta tekijää. Naisten työssäkäynnin yleistyminen sekä yhteiskunnan tasa-arvoistuminen ja maallistuminen ovat lisänneet valinnan mahdollisuuksia. Enää ei ole vain yhtä tapaa elää.

Toisaalta euroalueen talouskriisi ja huono työllisyystilanne ovat lykänneet avioliiton solmimista monissa Etelä-Euroopan maissa. Britanniassa taas asuntojen korkeat hinnat pitävät lähes puolet 20–24-vuotiaista yhä vanhempiensa nurkissa.

Lisäksi parisuhdemallia muokkaa seksuaalivähemmistöjen parantunut asema. Useimmissa EU-maissa homo- ja lesboparit saavat rekisteröidä parisuhteensa ainakin jossain muodossa. Yhdenvertaiseen avioliittolakiin on päädytty jo Pohjoismaissa, Benelux-maissa, Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Perhe on edelleen hyvinkin yhteiskunnan perusyksikkö, mutta perheen käsite ei rajoitu enää perinteiseen avioliittoon. Myös Eurostat muistuttaa, että se, miten perhe ymmärretään, on sidoksissa aikaan ja paikkaan.

Suomessa avioliittoja solmittiin vuonna 2015 noin 24 700, ilmenee Tilastokeskuksen huhtikuussa julkistamista luvuista. Määrä lisääntyi hieman edellisvuodesta, sillä noin nelikymppiset menivät naimisiin aiempaa innokkaammin.

Avioon astutaan entistä vanhempina niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomessa ensimmäistä kertaa avioituvien naisten keski-ikä on 31,2 vuotta ja miesten 33,4 vuotta.

EU-maiden keskimääräisesti vanhimmat sulhaset ovat Ruotsissa (35,7 vuotta) sekä Tanskassa, Espanjassa ja Italiassa. Keskimääräisesti vanhimmat morsiamet ovat Irlannista (34,3 vuotta), Ruotsista ja Espanjasta.

Vielä vuonna 1990 naisten keskimääräinen avioitumisikä EU-maissa vaihteli 21,5 ja 27,8 vuoden välillä. Nykyään nuorimpina mennään naimisiin Romaniassa, jossa naisten keskimääräinen avioitumisikä on jo yli 26 vuotta.

Zacharie Scheurer
Saksalais-kurdilaiset Hüseyin ja Yeliz Şahin menivät naimisiin heinäkuussa Saksan Bielefeldissä. HS kertoi, että juhla oli kurdihäiksi pienimuotoinen: paikalla oli vain 130 ihmistä, kun parhaimmillaan vieraita saattaa olla jopa tuhat.
Saksalais-kurdilaiset Hüseyin ja Yeliz Şahin menivät naimisiin heinäkuussa Saksan Bielefeldissä. HS kertoi, että juhla oli kurdihäiksi pienimuotoinen: paikalla oli vain 130 ihmistä, kun parhaimmillaan vieraita saattaa olla jopa tuhat.

Samalla kun avioliiton suosio vähenee, avioerot ovat lisääntyneet. EU-maissa jätettiin vuonna 2011 lähes miljoonat eropaperit.

Suomessa ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.

Avioero on monessa katolisessa EU-maasta sangen tuore vaihtoehto. Italiassa avioero laillistettiin vuonna 1970, Espanjassa 1981, Irlannissa 1995 ja Maltalla vasta 2011.

Tämä on HS:n Eurooppa sanoo tahdon -hääsarjan viimeinen osa.

Ensimmäisessä osassa kerroimme, kuinka viime hetken päätös passijonossa vei naisen naimisiin hääsaarella Tanskan syrjäisellä saarella. Ærøstä tuli hääturistien Las Vegas, sillä siellä on kevyt byrokratia ja pittoreski miljöö. Lue juttu tästä.

Toisessa osassa kerroimme, kuinka unkarilainen rakkaustarina alkoi kommunistisesta itäblokista ja päättyi Keski-Pohjanmaan Veteliin. Häissä nähdään myös perinteinen unkarilainen morsiantanssi. Lue juttu tästä.

Kolmannessa osassa saksalaiset perinteet saivat kyytiä, kun sulhanen kiristi morsiamen hääpuvun nyörejä ennen toimitusta. Kurdilais-saksalaisen pariskunnan häistä kertovan jutun voi lukea täältä.

Korjaus klo 10:42: Suomessa ensimmäinen avioliitto (ei avioero) päätyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat