Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unicef: Lapsipakolaisten määrä kaksinkertaistui 10 vuodessa

Lapsijärjestö arvostelee Suomen perheenyhdistämiskäytäntöjen suosivan varakkaampien vanhempien lapsia.

Ulkomaat
 
JAMES AKENA / Reuters
Eteläsudanilainen pakolaislapsi äitinsä sylissä UNHCR:n pakolaisten vastaanottokeskuksessa Ajumanissa Ugandassa.
Eteläsudanilainen pakolaislapsi äitinsä sylissä UNHCR:n pakolaisten vastaanottokeskuksessa Ajumanissa Ugandassa. Kuva: JAMES AKENA / Reuters

Lapsipakolaisten määrä maailmassa on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo YK:n lastenjärjestön Unicefin uusi raportti.

Joutuessaan pakenemaan kotoaan lapset jäävät alttiiksi hyväksikäytölle, väkivallalle ja lapsikaupalle. Valtioilta vaaditaan uusia toimia pakenevien lapsien suojelemiseksi, Unicef toteaa.

Kaikkiaan lähes 50 miljoonaa lasta on joutunut jättämään kotinsa konfliktin tai köyhyyden vuoksi. Näistä 28 miljoonaa on Unicefin mukaan pakolaisia, jotka etsivät turvaa konflikteilta ja väkivallalta. Pakolaislasten määrä on kaksinkertaistunut vuosina 2005–2015, raportti kertoo.

YK:n pakolaisiksi rekisteröimien lasten lisäksi maailmassa on noin 20 miljoonaa siirtolaislasta, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa esimerkiksi köyhyyden tai luonnonkatastrofien vuoksi.

Paras tapa suojella lapsia, on pitää perheet yhdessä, Unicefin sanoo toimenpidesuosituksissaan.

Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki kertoo tiedotteessa pitävänsä perheenyhdistämiseen tehtyjä kiristyksiä lasten oikeuksien kannalta ongelmallisena. Hetemäen mukaan Suomi erottelee lapsia varallisuuteen perustuen ja takaa paremmin toimeentulevien vanhempien lapsille paremmat oikeudet.

Suomen ratifioima YK:n lapsen oikeuksien sopimus kuitenkin velvoittaa kohtelemaan kaikkia lapsia yhdenvertaisesti.

Lasten joutuminen erilleen vanhemmistaan lisää lapsikaupan riskiä. Suomeen tuli yksin ilman vanhempia 3 021 lasta viime vuonna. Maahanmuuttoviraston mukaan 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut vuodesta 2014.

Toimenpidesuosituksissaan Unicef toteaa, että alaikäisten säilöönotto tulisi Suomessa kieltää. Hallituksen suunnitelmissa vaihtoehdoksi on esitetty asumisvelvoitetta vastaanottokeskuksessa.

EU-maista turvapaikkaa hakevien lasten määrä kaksinkertaistui vuonna 2015 edellisvuoteen verrattuna, raportti kertoo. Lapset tulevat pääasiassa kolmesta konfliktimaasta: Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana näistä maista oli lähtöisin 70 prosenttia EU:ssa turvapaikkaa hakeneista lapsista.

YK:n rekisteröimistä pakolaisista maailmassa kuitenkin vain noin joka yhdeksäs on EU:ssa. Kymmenen eniten pakolaisia isännöivää maata ovat kaikki Lähi-idässä, Aasiassa tai Afrikassa.

Lapset ovat määräänsä nähden yliedustettuna pakolaisten joukossa, Unicef huomauttaa. Afrikan pakolaisista jopa joka kolmas on lapsi. Noin 86 prosenttia afrikkalaisista pakolaisista löytää turvapaikan toisesta Afrikan maasta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat