Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The New York Times: USA:n ilmavoimat ostaa alihankkijoilta miehittämättömien ilma-alusten ohjausta

Yksityisinä ammattiharjoittajina työskentelevät lennokkioperaattorit voivat ansaita kaksin-kolminkertaisesti samaa tehtävää hoitaviin sotilaisiin verrattuna.

Ulkomaat
 
Yhdysvaltain ilmavoimat (U.S. Air Force)
Yhdysvaltain ilmavoimien everstiluutnantti Debra Lee ohjasi Predator-lennokkia vuonna 2009 Irakissa.
Yhdysvaltain ilmavoimien everstiluutnantti Debra Lee ohjasi Predator-lennokkia vuonna 2009 Irakissa. Kuva: Yhdysvaltain ilmavoimat (U.S. Air Force)

Yhdysvaltain asevoimien iso tarve käyttää miehittämättömiä ilma-aluksia taistelussa Isis-järjestöä ja muita terroristiryhmiä vastaan on johtanut siihen, että maan ilmavoimat on lisännyt yksityisten alihankkijoiden käyttöä ilma-alusten operoinnissa, sanomalehti The New York Times kirjoittaa.

Koska miehittämättömien ilma-alusten eli arkikielellä isojen lennokkien käyttö on kasvanut tasaisesti, Yhdysvaltain ilmavoimalla on alkanut olla on pulaa lennokkeja ohjaavista lentäjistä sekä muusta operatiivisesta henkilökunnasta, kertoo The New York Times.

Tätä henkilöstövajetta Yhdysvaltain ilmavoimat on paikannut käyttämällä yksityisessä työsuhteessa olevia alihankkijoita.

The New York Timesin uutisen mukaan isoja lennokkeja ohjaavat yksityisten yritysten työntekijät työskentelevät alueilla, joihin lennokit tukeutuvat. Lain mukaan he eivät saa laukaista lennokkien asejärjestelmiä, mutta he voivat kerätä ja analysoida tiedustelutietoa sekä välittää videokuvaa rajoituksetta taistelukentältä.

Yhdysvaltain ilmavoimat (U.S. Air Force)
MQ-9 Reaper -lennokin käytön opettelua varten on rakennettu erillinen simulaattori.
MQ-9 Reaper -lennokin käytön opettelua varten on rakennettu erillinen simulaattori.

Kymmenen viime kuukauden Yhdysvaltain hallitus on presidentti Barack Obaman johdolla voimistanut taisteluaan Isis-järjestöä vastaan Irakissa, Syyriassa ja Libyassa.

Samaan aikaa Yhdysvaltain asevoimat on lisännyt Yhdysvaltain arsenaaliin neljä isoa lennokkia, joita operoivat yksityiset alihankkijat. Näiden neljän lennokin rinnalla Yhdysvaltain ilmavoimien henkilöstö operoi päivittäin noin kuuttakymmentä isoa lennokkia.

Yhdysvaltain ilmavoimat (U.S. Air Force)
Yhdysvaltain ilmavoimien RQ-4 Global Hawk -lennokkia rullasi asematasolla jossain Lounais-Aasiassa syyskuussa 2015.
Yhdysvaltain ilmavoimien RQ-4 Global Hawk -lennokkia rullasi asematasolla jossain Lounais-Aasiassa syyskuussa 2015.

Kahden seuraavan vuoden aikana Yhdysvaltain puolustusministeriö aikoo lisätä alihankkijoiden operoimien isojen lennokkien määrä kuudella. Alihankkijoina työskentelevien operaattoreiden lukumäärä ja nimet ovat salaista tietoa, Yhdysvaltain ilmavoimat kertovat.

Mutta viranomaisten mukaan operaattoreita on vähintään useita satoja, ja monet heistä ovat entisiä ilmavoimien lennokkioperaattoreita tai hävittäjälentäjiä, joiden palkka on kaksin-kolminkertaistunut siihen verrattuna, mitä he ansaitsivat asevoimien palveluksessa.

Yksityisten työntekijöiden käyttöön asevoimien tehtävissä liittyy eettisiä ja oikeudellisia ongelmia, sillä heidän toimintaansa ei valvota samalla tavalla kuin suoraan asevoimien palveluksessa olevien sotilaiden toimintaa valvotaan.

Helsingin Sanomat kuvasi reportaasissaan vajaat kaksi vuotta sitten lennokkilentäjien arkea.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat