Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian oppositiolta uusi rauhanehdotus: Presidentti al-Assadin lähdettävä puolessa vuodessa

Länsivaltojen ja Saudi-Arabian tukema oppositio esitti Lontoossa tiekartan sodan ratkaisemiseksi.

Ulkomaat
 
Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Riyad Hijab
Riyad Hijab Kuva: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Länsivaltojen ja Saudi-Arabian tukema Syyrian oppositioryhmä on esittänyt keskiviikkona uuden suunnitelmansa Syyrian sodan ratkaisemiseksi. Maltillisena pidetyn opposition pääneuvottelija Riyad Hijab esitteli tiekartan Lontoossa.

Suunnitelman mukaan rauhanprosessi käynnistetään kuuden kuukauden neuvottelujaksolla, minkä aikana Syyriaan muodostetaan väliaikaishallinto, kertoo uutistoimisto Reuters. Väliaikaishallinto kasataan opposition, Syyrian nykyhallituksen ja Syyrian kansalaisyhteiskunnan edustajista.

Väliaikaishallinnon on määrä hallita Syyriaa 18 kuukauden ajan, minkä jälkeen pidetään vaalit.

”Siirtymäkausi käynnistyy sillä, että presidentti Bashar al-Assad ja hänen klikkinsä luopuvat vallasta. Tämä koskee myös niitä, jotka ovat tehneet rikoksia Syyrian kansaa vastaan”, Hijab sanoi.

Rauhansuunnitelman julkistamista edelsi Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin lehtikirjoitus, missä hän puolusti oppositioryhmän hanketta ensimmäisenä uskottavana esityksenä rauhan saamiseksi Syyriaan.

”On yhä mahdollista, että tästä visiosta voidaan tehdä totta”, Johnson kirjoitti keskiviikon The Times -lehdessä.

Hijabin johtama Syyrian opposition neuvotteluryhmä korosti, että oppositio aikoo hylätä Yhdysvaltojen ja Venäjän esittämät rauhansuunnitelmat, mikäli ne poikkeavat suuresti opposition esityksestä.

Venäjä on tähän asti tukenut presidentti al-Assadin hallintoa, kun taas Yhdysvallat on konfliktin alusta asti tukenut oppositiota.

”Jos se, mitä venäläiset ja amerikkalaiset päättävät, poikkeaa paljon siitä mitä syyrialaiset haluavat, emme aio hyväksyä sitä”, Hijab sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viime aikoina Yhdysvallat ja Venäjä ovat pyrkineet lähentämään näkemyksiään Syyrian tulevaisuudesta, mutta on epäselvää, ovatko Venäjä ja Yhdysvallat päässeet yksimielisyyteen.

Yhdysvallat on keskittynyt pommittamaan jihadistijärjestö Isisin asemia Syyriassa ja Irakissa sekä aseistamaan Syyrian kurdeja, jotka ovat taistelleet Isisiä ja Syyrian hallinnon joukkoja vastaan.

Venäjä taas on pommittanut enimmäkseen Syyrian maltillisena pidetyn opposition sekä jihadistijärjestö Fatah al-Shamin rintaman (entinen Nusran rintama) asemia. Lisäksi Venäjä on auttanut Syyrian hallintoa ajamaan Isisin pois Palmyran kaupungista.

Syyrian hallinto ei vielä keskiviikkona alkuiltapäivästä ollut kommentoinut opposition rauhanehdotusta. Aiemmin Syyrian hallinto on toistuvasti torjunut ehdotukset, joissa vaaditaan presidentti al-Assadia luopumaan vallasta.

Syyrian hallinto pitää kaikkia aseellisia oppositioryhmiä terroristeina ja on syyttänyt Saudi-Arabiaa ja Yhdysvaltoja niiden aseistamisesta.

Venäjän lisäksi Syyrian hallintoa tukevat Iran ja libanonilainen äärijärjestö Hizbollah. Yhdysvallat ja monet arabimaat ovat luokitelleet Hizbollin terroristijärjestöksi, ja Euroopan unioni pitää Hizbollahin aseellista siipeä terroristijärjestönä.

Yli viisi vuotta sitten puhjennut Syyrian sota on tappanut jo lähes puoli miljoonaa ihmistä ja ajanut miljoonia syyrialaisia kodeistaan. Kaikki sodan ratkaisuyritykset ovat tähän mennessä epäonnistuneet.

Ratkaisun löytymisen vaikeutta lisää se, että niin ulkopuoliset tahot ajavat omia alueellisia intressejään tukemalla ja aseistamalla sodan lukuisia osapuolia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat