Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska ostaa Panama-papereiden tietoja tuntemattomalta lähteeltä – Myös Suomen verohallinto valmis maksamaan tiedoista

”Meidän täytyy käyttää tarvittavia keinoja saadaksemme kiinni veronkiertäjiä, jotka piilottavat omaisuutta esimerkiksi Panamaan välttääkseen veronmaksun Tanskassa”, sanoi veroministeri Karsten Lauritzen lausunnossa.

Ulkomaat
 
Carlos Jasso / Reuters
Mossack Fonseca -asianajotoimiton fasadi Panama Cityssä.
Mossack Fonseca -asianajotoimiton fasadi Panama Cityssä. Kuva: Carlos Jasso / Reuters

Tanskan valtio aikoo ostaa niin sanottujen Panama-papereiden tietoja tuntemattomalta tietovuotajalta. Hallitus tiedotti poikkeuksellisesta toimesta keskiviikkona.

”Meidän täytyy käyttää tarvittavia keinoja saadaksemme kiinni veronkiertäjiä, jotka piilottavat omaisuutta esimerkiksi Panamaan välttääkseen veronmaksun Tanskassa”, sanoi veroministeri Karsten Lauritzen lausunnossa.

Panama-paperit on maailman suurin tietovuoto, joka sisältää 11,5 miljoonaa asiakirjaa. Asiakirjat ovat peräisin Panamassa toimivasta Mossack Fonseca -lakifirmasta.

Tanskasta tulee ensimmäinen valtio, joka on kertonut maksavansa tietovuodon asiakirjoista. On mahdollista, että muut maat seuraisivat esimerkkiä.

Ylijohtaja Sanna Alamäki Suomen verohallinnosta sanoi keskiviikkona, että Suomikin on nyt poikkeuksellisesti valmis maksamaan tiedoista. Verohallinto siis tietää tai sillä on syytä uskoa, että Panama-papereista paljastuu suomalaisia veronkiertäjiä.

”Emme periaatteessa ole koskaan maksaneet tiedoista, mutta nyt olemme valmiita siihen”, Alamäki sanoo.

Alamäki kertoo, että Suomelle papereita ei vielä ole kaupattu.

”Olemme toki valmiita myös normaaliin menettelyyn eli vastaanottamaan tietoja virka-apuna muiden maiden veroviranomaisilta. Tässä asiassa olemme yhteydessä Tanskaan”, Alamäki sanoo.

Tanska sanoo maksavansa tietovuodon tehneelle tuntemattomalle lähteelle ”pienemmän miljoonasumman” Tanskan kruunuissa. Miljoona kruunua on noin 134 000 euroa. Maksu aiotaan tehdä salattua maksukanavaa käyttäen.

Tanskan veroministeri Lauritzenin mukaan tuntematon lähde oli lähestynyt Tanskan hallitusta kesällä.

Tanskan viranomaiset ovat jo saaneet ilmaiseksi näytteen materiaalista ja arvioivat sen perusteella asiakirjat hyödylliseksi verotutkinnassa, kertoi tanskalainen Politiken-lehti. Materiaalissa mainitaan 500–600 tanskalaista yritystä tai yksilöä.

Materiaali voi olla silti kiinnostavaa myös muiden maiden viranomaisille.

Vuodetun tiedon ostaminen on valtiolle poikkeuksellista mutta ei tavatonta. Veroministeri Lauritzenin mukaan hänellä on toimelle laaja poliittinen tuki Tanskan parlamentissa.

Huhtikuussa maailmanlaajuisesti julkistettu tietovuoto johti siihen, että monet yritykset, poliitikot ja kuuluisuudet joutuivat selittelemään omaisuuksiaan veroparatiiseissa.

Lauritzen sanoi, ettei hän tiedä kuka tietoja myyvä lähde on.

Alun perin tietovuoto toimitettiin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle. Lähde käytti itsestään keksittyä nimeä ” John Doe ”.

Ei ole tiedossa, onko John Doe sama lähde, joka nyt myy tietoja Tanskalle. Lähde on saattanut kaupitella tietoja myös muille valtioille.

Suomessa Panama-papereissa huomiota herättivät etenkin Ylen MOT-ohjelman kertomat tiedot, joiden mukaan Nordea-pankki oli perustanut asiakkailleen pöytälaatikkoyrityksiä veroparatiiseihin.

Tanskan valtion kannalta ongelmallista on, että myyjä ei todennäköisesti ole saanut asiakirjoja laillisin keinoin, tanskalainen veroasiantuntija Torben Bagge uutistoimisto Ritzaulle.

Edellisvuosilta on tiedossa joitain tapauksia, joissa jokin valtio on julkisesti kertonut hankkineensa tietovuodon kautta saatua materiaalia haltuunsa.

Vuonna 2014 Saksan veroviranomaiset maksoivat The Guardian -lehden mukaan miljoona euroa pienemmästä vuodosta, joka sekin oli lähtöisin Mossack Fonseca -firmasta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat