Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somalian yllättävä khat-huumeen tuontikielto herättää kiukkua – ”Viljelijät itkevät”

Tavallisesti Keniasta viedään Somaliaan satoja lentokoneellisia khat-huumetta kuukausittain. Somalia kielsi tuonnin äkillisesti.

Ulkomaat
 
Jarkko Mikkonen / HS
Kauppiaat esittelivät khat-pensaan lehtiä Garissan kaupungissa Keniassa vuonna 2011. Keniassa kasvatettua khatia viedään suuria määriä Somaliaan.
Kauppiaat esittelivät khat-pensaan lehtiä Garissan kaupungissa Keniassa vuonna 2011. Keniassa kasvatettua khatia viedään suuria määriä Somaliaan. Kuva: Jarkko Mikkonen / HS

Somalian hallituksen yllättäen ilmoittama khat-huumeen tuontikielto herättää kiukkua kauppiaiden ja käyttäjien keskuudessa.

Somalian hallitus kielsi maanantaina khatia kuljettavia lentokoneita saapumasta Keniasta Somaliaan. Hallitus ei perustellut päätöstä.

”Ei voi vain sanoa, että khat on kielletty antamatta perusteluita tai tarjoamatta vaihtoehtoja ihmisille, jotka elävät kaupasta”, sanoi khatia Somalian pääkaupungin Mogadishun kaduilla myyvä Naciimo Abdiweli uutistoimisto AFP:lle.

Khatin tuontikielto on aiheuttanut Somaliassa voimakkaita reaktioita. Mogadishun kaduilla khatin vastustajat ovat juhlistaneet kieltoa. Kannattajat suunnittelevat suurta mielenosoitusta tälle viikolle.

Khat-pensaan lehtien pureskelu on yleinen tapa sosiaalisissa tilanteissa Afrikan sarven maissa ja Arabian niemimaalla, kuten Jemenissä. Khat-lehdissä on keskushermostoa stimuloivaa ainetta, joka aiheuttaa piristävän vaikutuksen.

Somaliassa khat on sallittu, ja sen kauppa on vilkas osa katuelämää.

Useissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa khat on kielletty. Myös Suomessa se luokitellaan huumeeksi.

Somalia on khatin suurkuluttaja, mutta sisällissodan vuoksi olot ovat vaikeat sen viljelyyn. Somalia tuo suuria määriä khatia naapurimaista Keniasta ja Etiopiasta. Näissä maissa vienti Somaliaan on suuri tulonlähde viljelijöille.

”Viljelijät itkevät, koska heille tulee tappioita. Tämä tuli kaikille yllätyksenä”, sanoi Kenian khatin viljelijöiden ja kauppiaiden yhdistyksen johtaja Dave Muthuri AFP:lle.

Kauppiaille tappiot tulevat nopeasti, sillä khat-lehdet pitää myydä tuoreeltaan ennen kuin ne pilaantuvat.

Kauppa on miljoonien eurojen arvoista. Joka kuukausi Keniasta lennätetään 540 lentokoneellista khatia Somaliaan, kertoo Kenian Daily Nation -sanomalehti.

Jarkko Mikkonen / HS
Kenialainen kauppiaat pureskelivat khatia Garissan kaupungissa Keniassa vuonna 2011 HS:n vieraillessa seudulla.
Kenialainen kauppiaat pureskelivat khatia Garissan kaupungissa Keniassa vuonna 2011 HS:n vieraillessa seudulla.

Somaliassa tuontikielto näkyi heti katukuvassa.

”Istumme tyhjien pöytien ääressä torilla ja odotamme uutisia”, sanoi khat-kauppias Ahmed Ugaas.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Mogadishuun saapuu normaalisti päivittäin noin 12 000 säkillistä khatia lennoilla Keniasta. Lastin myyntiarvo on noin 350 000 euroa.

Somalian hallituksen yllättävän tuontikiellon takana saattaa olla kiista kenialaisen poliitikon toimista, kertoi Daily Nation.

Lehden mukaan Kenian merkittävän khatin viljelyalueen kuvernööri vieraili heinäkuussa Somalimaassa ja pyrki tekemään kauppasopimusta. Somalian hallitus ei tunnusta Somalimaata erilliseksi valtioksi, joten se närkästyi kenialaispoliitikon liikematkasta.

Somalian hallitus ei ole vahvistanut lehden selitystä asialle.

Kenialaisille kasvattajille Somalian ja Somalimaan merkitys on viime vuosina korostunut, koska laillinen vienti Euroopan maihin on tyrehtynyt kieltojen vuoksi.

Vaikka khat on Somaliassa sosiaalisesti ja kulttuurisesti hyväksyttyä, maassa toimii myös sen käyttöä vastustavia ryhmiä. Khat synnyttää riippuvuutta ja pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa aistiharhoja ja psykoottisia oireita.

Mogadishun kaduilla jotkut kuitenkin ajattelevat, että khatilla on rauhoittava rooli väkivaltaisen kaupungin arjessa.

”Useimmat asemiehet istuvat ja jauhavat khatia aamulla kello yhdestätoista. Ajattele, mitä he tekisivät, jos heillä ei olisi khatia”, sanoi kauppias Mohamed Abdisalam AFP:lle.

Somalian hallitus ei ole kertonut, onko tuontikiellosta tarkoitus tehdä pysyvä. Aiemmat yritykset kieltää khat kokonaan ovat epäonnistuneet.

Khatin kieltämistä ovat turhaan yrittäneet muun muassa entinen sotilasdiktaattori Siad Barre ja edelleen osia Somaliasta hallitseva ääri-islamilainen al-Shabaab -liike.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat