Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läpimurtoon Syyrian sodassa tarvitaan kiperiä kompromisseja

Opposition ehtona on al-Assadin lähtö, mikä tuskin kelpaa Syyrian hallinnolle, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jukka Huusko analyysissaan.

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.
ALAA AL-FAQIR / REUTERS
Syyrian hallituksen ilmavoimat pommittivat Daelin kaupunkia tistaina.
Syyrian hallituksen ilmavoimat pommittivat Daelin kaupunkia tistaina. Kuva: ALAA AL-FAQIR / REUTERS

Syyrian poliittisia ja aseellisia oppositioryhmiä edustava kattojärjestö paljasti keskiviikkona uusimman suunnitelmansa Syyrian sodan lopettamiseksi.

Länsivaltojen ja Saudi-Arabian tukeman opposition koordinaattori ja Syyrian entinen pääministeri Riyad Hijab esitteli suunnitelman Lontoossa.

Suunnitelma on selkeä, mutta se ei sisällä suuria yllätyksiä:

Käynnistetään enintään kuusi kuukautta kestävät neuvottelut, jonka ajaksi julistetaan tulitauko. Neuvottelujakson päätyttyä Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja ”hänen klikkinsä” luopuvat vallasta, ja valtaan nousee väliaikaishallinto.

Muodostetaan väliaikaishallinto opposition, Syyrian hallituksen ja Syyrian kansalaisyhteiskunnan edustajista. Nämä pitävät valtaa 18 kuukautta kestävän siirtymäkauden ajan, jonka jälkeen järjestetään vapaat vaalit YK:n valvonnassa.

Opposition esittämä suunnitelma on ilman muuta tervetullut esitys sille, miten viisi vuotta jatkunut ja jopa puoli miljoonaa ihmistä tappanut sota saataisiin vihdoin päättymään. Mutta se sisältää tuskin aineksia läpimurron saavuttamiseen.

Maailman mutkikkaimpaan konfliktiin on vuosien varrella yritetty löytää useasti neuvotteluratkaisua, mutta tuloksetta.

Vain pieniä, paikallisia tulitaukoja ja rauhansopimuksia on saatu solmittua. Kokonaisuutena sota on vain yltynyt.

Viimeisin paikallinen onnistuminen saavutettiin hallituksen saartamassa Darayassa elokuussa, kun kapinalliset suostuivat jättämään kaupungin ja siirtymään muualle.

Paikalliset sopimukset eivät kuitenkaan riitä lopettamaan sotaa kokonaisuudessaan. Vaikka ne ovat rauhoittaneet kyliä ja kokonaisia kaupunkeja, käytännössä sotiminen on vain siirtynyt toisaalle.

Jatkuvasti uusia osapuolia on vedetty mukaan – viimeisimpänä Turkki käynnisti oman operaationsa Syyrian pohjoisosissa.

Syyrian sodan jatkumiselle on pari päällimmäistä syytä.

Ensinnäkin kenelläkään sodan lukuisista osapuolista ei ole riittävää sotilaallista voimaa lyödä vihollisiaan.

Toiseksi sodan osapuolten taustajoukot jatkavat suojattiryhmiensä tukemista ja aseistamista: Venäjä ja Iran Syyrian hallintoa, Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki sunnioppositiota, Yhdysvallat ja muut länsivallat kurdeja ja muita oppositioryhmiä.

Jokainen taustatukija ajaa Syyriassa omia etujaan suojattiensa kautta. Mikään sodan osapuoli ei ole kuitenkaan noussut ylivoimaiseksi voittajaksi, ja hullunmylly on saanut jatkua.

Tässä kuolettavassa pattitilanteessa tarvittaisiin laaja, koko Syyriaa ja sodan kaikkia pääosapuolia koskeva tulitauko ja neuvotteluprosessi.

Opposition uusimmassa ehdotuksessa on kuitenkin ongelmansa. Siinä pidetään ennakkoehtona, että al-Assadin klikki luopuu vallasta puolen vuoden neuvottelujakson päätyttyä.

Epäilemättä tämä on myös länsivaltojen näkemys ja varmasti perusteltu sellainen.

Keskiviikkona iltapäivällä hallinto ei ollut vielä virallisesti kommentoinut opposition ehdotusta, mutta hallinnon kantaa ei ole vaikea arvata.

Ainakin aiemmin hallinnon viesti on ollut selvä: Se pitää itseään ainoana Syyrian laillisena hallintona, eikä suostu taipumaan ulkopuolisena pitämiensä tahojen määräyksiin. Todennäköisesti miljoonat hallinnon alaisuudessa elävät syyrialaiset pitävät al-Assadia suojelijanaan ja pelkäävät, että al-Assadin lähtö merkitsisi heille katastrofia.

Niinpä suurta läpimurtoa ei ole vieläkään näköpiirissä.

Vain yksi asia on varma:

Jos läpimurto joskus tapahtuu, jokainen sodan osapuoli on joutunut taipumaan kiperiin kompromisseihin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat