Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyria: Britannian Boris Johnson ”irtautunut todellisuudesta”

Ulkoministeriö ampui epäsuoralla kommentillaan alas opposition keskiviikkona esittämän rauhansuunnitelman.

Ulkomaat
 
Stefan Rousseau / Reuters
Britannian ulkoministeri Boris Johnson.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson. Kuva: Stefan Rousseau / Reuters

Syyrian ulkoministeriö kommentoi torstaina epäsuorasti Syyrian opposition kattojärjestön keskiviikkona esittämää rauhansuunnitelmaa. Kommentissa syytettiin Britanniaa aggressiivisuudesta Syyriaa kohtaan ja väitettiin Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin ”menettäneen kosketuksensa todellisuuteen”.

Länsivaltojen ja Saudi-Arabian tukema opposition pääneuvottelija, Syyrian entinen pääministeri Riyad Hijab, esitteli opposition rauhansuunnitelman keskiviikkona Lontoossa. Tilaisuutta isännöi Britannian tuore ulkoministeri Boris Johnson.

Opposition suunnitelman julkistamista edelsi Johnsonin The Times -lehteen kirjoittama kolumni, jossa hän piti opposition rauhanehdotusta uskottavana, syytti Syyrian hallintoa ”raakalaismaisista sotilastaktiikoista” ja korosti Syyrian presidentin Bashar al-Assadin syrjäyttämisen tärkeyttä.

”Koko kansainvälinen yhteisö on sitoutunut, ainakin periaatteessa, pääsemään eroon Syyrian diktaattorista. Jopa venäläiset ovat hyväksyneet sen, että tarvitaan poliittista muutosta”, Johnson kirjoitti.

Syyrian valtion tietotoimisto Sana lainasi torstaina ulkoministeriön viranomaislähdettä ja syytti Britanniaa aggressiivisuudesta Syyriaa kohtaan.

”Johnsonin lausunnot kertovat, että hän on täysin irtautunut todellisuudesta eikä ole vielä ymmärtänyt, että mandaatin ja holhoamisen aika on ohi, eikä palaa enää koskaan”, Sana siteerasi ulkoministeriön tiedotetta.

Mandaatilla ja holhoamisella viitattiin siirtomaakauteen, jolloin osia Lähi-idästä oli Britannian hallinnassa.

Syyrian ulkoministeriön lähteen mukaan Britannia on ”suoraan vastuussa” verenvuodatuksesta Syyriasta ja terrorismin uhan kasvusta Lähi-idässä ja maailmalla.

Syyrian opposition rauhansuunnitelmassa ehdotettiin, että oppositio ja Syyrian hallitus käynnistäisivät puoli vuotta kestävät rauhanneuvottelut, minkä jälkeen presidentti al-Assad ja hänen lähipiirinsä astuisivat vallasta. Tämän jälkeen opposition, Syyrian hallituksen ja Syyrian kansalaisyhteiskunnan edustajista muodostetaan väliaikaishallinto, joka pitäisi valtaa puolentoista vuoden ajan, kunnes järjestettäisiin YK:n valvonnassa vaalit.

Syyrian hallitus ei ole suoraan kommentoinut opposition ehdotusta.

Myös Yhdysvallat ja Venäjä käyvät parhaillaan neuvotteluja tulitauon julistamisesta Syyriaan. Venäjä on Syyrian hallinnon läheinen tukija. Yhdysvallat on puolestaan tukenut Syyrian oppositioryhmiä ja kurdijoukkoja, jotka ovat taistelleet jihadistijärjestö Isisiä sekä Syyrian hallintoa vastaan.

Syyrian sota on kestänyt yli viisi vuotta ja tappanut lähes puoli miljoonaa ihmistä. Miljoonia syyrialaisia on paennut kodeistaan.

Kaikki rauhantunnustelut ovat tähän mennessä kariutuneet.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat