Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisministerit: Turvallisuuspoliittisen linjan muuttaminen ei ole ajankohtaista

Ulkomaat
 

Tukholma

Ruotsissa julkaistaan perjantaina suurta kiinnostusta herättänyt selonteko Ruotsin turvallisuuspoliittisen yhteistyön muodoista, muun muassa Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista.

Jo ennen raportin virallista julkaisua käy taistelu sen tulkintatavoista kiivaana julkisuudessa.

Ulkoministeri Margot Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist linjaavat torstai-iltana julkaistussa yhteiskirjoituksessaan Dagens Nyheterissä, että Ruotsin liittoutumaton linja pysyy entisellään.

”Ruotsin turvallisuuspoliittisen doktriinin muutos tulkittaisiin dramaattiseksi ja mullistavaksi. Siksi minkäänlaiset äkkiliikkeet turvallisuuspolitiikassa eivät ole ajankohtaisia”, sosiaalidemokraatteja edustavat ministerit kirjoittavat.

Selvitys aloitettiin viime vuonna osana osana viiden puolueen pyrkimystä yhteisymmärrykseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Porvarit halusivat Nato-selvityksen, punavihreä hallitus ei.

Lopputuloksena oli selvitys, jonka oli määrä tarkastella kaikkia Ruotsin puolustuspoliittisen yhteistyön muotoja ja siten myös syventynyttä yhteistyötä Suomen kanssa.

Suuri osa selvitysmies Krister Bringéusin laatimasta raportista on vuotanut julkisuuteen jo ennalta.

Raportti ei ota kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan, mikä ei ollut myöskään sen tarkoitus. Siinä punnitaan kuitenkin jäsenyyden mahdollisia hyötyjä ja haittoja.

Raportin nähneiden uutistoimisto TT:n ja DN:n mukaan tekstissä todetaan muun muassa, että Nato-jäsenyyden huomattavin vaikutus olisi, että epävarmuus yhteisestä toiminnasta Itämerellä poistuisi ja lännen yhteinen kyky ennaltaehkäistä konflikteja kasvaisi.

Tätä on jo ehditty tulkita Ruotsin Nato-myönteisten porvarien riveissä Nato-jäsenyyttä puoltavana lausuntona.

Wallström ja Hultqvist painottavat kirjoituksessaan, että Ruotsin linjana on liittoutumattomuus, oman sotilaallisen voiman päivittäminen ja eräänlaisen turvallisuusyhteistyöverkoston rakentaminen.

Tähän verkostoon kuuluu muun muassa yhteistyö Suomen kanssa.

Ministerien mukaan Ruotsin tulee olla maa, jonka käsitetään ottavan turvallisuuspolitiikkansa tosissaan. Ruotsi on kohentamassa omaa puolustuskykyään muun muassa viemällä uudelleen pysyviä joukkoja Gotlannin saarelle.

”Nato voi korvata vuosia sotilaallisen voiman heikkenemistä, joka vuosia leimasi politiikkaamme”, ministerit kirjoittavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat