Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kim Jong-un vaarantaa suhteet ainoaan merkittävään tukijaansa Kiinaan

Kiina on ilmaissut ärtymystään Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta. Se oli mukana tukemassa esimerkiksi keväällä viime ydinkokeen jälkeen määrättyjä YK:n pakotteita.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Perjantaina Pohjois-Koreassa mitattu maanjäristys oli mitä todennäkoisimmin ydinkokeen aiheuttama. Ydinkoe olisi Pohjois-Korean viides, ja kolmas nykyisen diktaattorin Kim Jong-unin valtakaudella.

Pohjois-Korean naapurit ja YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat ovat kerta toisensa jälkeen kiristäneet Pohjois-Korean vastaisia pakotteita, kun diktatuuri on testaillut ydinpommejaan ja ohjuksiaan. YK on kieltänyt Pohjois-Korealta ydinaiseiden kehittämisen.

Se ei kuitenkaan näytä Kimiä haittaavan. Ydinkokeillaan hän alleviivaa, etteivät pakotteet tule tehoamaan. Kim saattaa olla valmis mieluummin vaikka ajamaan vaikka oman kansansa kärsimään nälkää pakotteiden takia kuin luopumaan ydinohjelmasta.

Ydinkokeillaan Pohjois-Korea pilaa suhteet myös ainoaan merkittävään tukijaansa Kiinaan. Kiina on ilmaissut ärtymystään Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta. Se oli mukana tukemassa esimerkiksi keväällä viime ydinkokeen jälkeen määrättyjä YK:n pakotteita.

Naapurimaa Kiinassa ydinkokeilla on konkreettistakin vaikutusta. Perjantaina Kiina aloitti ydinkoe-epäilyn vuoksi radioaktiiviisuuden hätämittaukset Koillis-Kiinan kolmessa maakunnassa sekä itärannikolla olevassa Shandongin maakunnassa, kertoi Kiinan valtiollinen televisiokanava CCTV.

Kiinan valtiollisten viestimien haastattelemien paikallisten mukaan Pohjois-Koreassa havaittu maanjäristys tuntui selkeästi ainakin Yanjin kaupungissa Koillis-Kiinan Jilinin maakunnassa sekä Hunchunin kaupungissa, joka on Kiinassa Pohjois-Korean ja Venäjän rajojen tuntumassa.

Pohjois-Korea on käytännössä täysin riippuvainen Kiinan kanssa käytävästä kaupasta. Pääkaupunki Pjongjangin markkinolla myytävistä tuotteista valtaosa on Kiinasta, ja Pjongjangin taksit ovat kiinalaista merkkiä.

Jos Kiina haluaisi, se voisi eristää Pohjois-Korean täysin ja todennäköisesti saada diktatuurin jopa romahtamaan.

Pohjois-Korean diktaattori Kim kuitenkin ilmeisesti luottaa siihen, että Kiina haluaa pitää Pohjois-Korean olemassa. Kiinalle Pohjois-Korea on tärkeä puskurivyöhyke Yhdysvaltojen liittolaisen Etelä-Korean ja Kiinan välissä.

Kiina ei myöskään halua esimerkiksi pakolaisvirtoja ja muuta epävakautta, joita Pohjois-Korean luhistuminen hyvin todennäköisesti aiheuttaisi.

Näyttää siltä, että ärtymyksestään huolimatta Kiina ei ole halukas painostamaan Pohjois-Koreaa enempää kuin sen on pakko säilyttääkseen kasvonsa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat