Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit tapaavat Lundissa – agendalla muun muassa rajatarkastukset ja palautukset

Jo torstaina käynnistynyt kokous osuu aikaan, jolloin on kulunut vuosi siitä, kun suuret turvapaikanhakijamäärät alkoivat kulkea Tanskan läpi kohti Ruotsia ja myös Suomea.

Ulkomaat
 
Reuters
Ruotsalaispoliisit puhuivat maahan tulleille siirtolaisille Malmön juna-asemalla marraskuussa 2015.
Ruotsalaispoliisit puhuivat maahan tulleille siirtolaisille Malmön juna-asemalla marraskuussa 2015. Kuva: Reuters

Tukholma

Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit tapaavat perjantaina Ruotsin Lundissa keskustellakseen ajankohtaisista maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyvistä asioista.

Jo torstaina käynnistynyt kokous osuu aikaan, jolloin on kulunut vuosi siitä, kun suuret turvapaikanhakijamäärät alkoivat kulkea Tanskan läpi kohti Ruotsia ja myös Suomea.

Kiivaimpina viikkoina suurimman määrä tulijoita vastaanottaneeseen Ruotsiin tuli viime syksynä noin 10 000 turvapaikanhakijaa. Suomessa tulijoiden määrä miltei kymmenkertaistui edellisvuodesta.

Kokouksessa ministerien odotetaan keskustelevan muun muassa väliaikaisista rajamuodollisuuksista maiden rajoilla, Dublin-sopimuksen uudistamista, turvapaikanhakijoiden iän arvioinnista ja yhteistyöstä kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamisessa.

Suomen kannalta kiinnostavaa on esimerkiksi se, miten muut maat suhtautuvat väliaikaisten rajatarkastuksien ja erillisten henkilöllisyystarkastusten jatkoon nyt kun turvapaikanhakijoiden tulo on selvästi vähentynyt.

Ruotsin ja Tanskan tarkastukset heijastuvat suoraan Suomeen, koska turvapaikantulijoiden matka on vaikeutunut niiden seurauksena. Tällä haavaa tarkastukset ovat molemmissa maissa voimassa marraskuulle saakka.

Pohjoismaat ovat kuluneen vuoden aikana kiristäneet turvapaikkalainsäädäntöänsä, ja muutokset ovat olleet paikoin nopeita. Ministerit myös päivittävät toisiaan lainsäädännön muutoksista.

Suomesta tapaamiseen osallistuu sisäministeri Paula Risikko. Muut osallistujat ovat Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson, Tanskan integraatio- ja asuntoministeri Inger Støjberg, Norjan maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaug ja Islannin sisäministeriön valtiosihteeri Ragnhildur Hjaltadóttir.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat