Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin uusi turvallisuus­selvitys: Ruotsi ei kytke Nato-kantaansa Suomeen – uhkakuvassa Venäjä hyökkää Baltiaan

Suomen ja Ruotsin Nato-selvityksissä keskinäinen yhteistyö arvioidaan eri näkökulmista. Ruotsin arvion mukaan liittyminen Natoon vakauttaisi Itämeren tilannetta.

Ulkomaat
 
Marit Hommedal / NTB
Ruotsi kutsuttiin ensimmäisen kerran Naton sotaharjoitukseen, kun puolustusliitto harjoitteli sukellusveneiden torjuntaa Pohjanmerellä 2015.
Ruotsi kutsuttiin ensimmäisen kerran Naton sotaharjoitukseen, kun puolustusliitto harjoitteli sukellusveneiden torjuntaa Pohjanmerellä 2015. Kuva: Marit Hommedal / NTB

Suomi on vain yksi osatekijä, kun Ruotsi arvioi mahdollista jäsenyyttä puolustusliitto Natossa, sanotaan uudessa selvityksessä Ruotsin puolustusyhteistyöstä.

Tukholmassa julkistetussa selvityksessä korostetaan, että Itämeren alue on turvallisuuspoliittinen kokonaisuus.

”On siis vaikea nähdä, että Ruotsilla olisi aihetta ottaa huomioon vain suhde Suomeen. Selvityksen johtopäätös on, että arvio Ruotsin Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista pitää tehdä yhteisestä alueellisesta perspektiivistä”, HS:n haltuunsa saamassa selvityksessä sanotaan.

Suomessa huhtikuun lopussa julkistetussa Nato-selvityksessä Ruotsin ja Suomen mahdolliset liittoutumispäätökset nivottiin Suomen kannalta katsottuna tiukasti toisiinsa. Mahdollista Nato-ratkaisua kutsuttiin puolustuspolitiikan suureksi ”vedenjakajaksi”. Ruotsin selvityksessä ratkaisua ei arvioida yhtä dramaattiseksi.

Selvitykset ovat samansuuntaisia näkemyksessään Venäjän reaktioista Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksiin. Reaktio olisi voimakas ja arvaamaton, mutta ei estäisi jäsenyyksien toteutumista.

Sekä Suomen että Ruotsin selvitykset ovat hallituksen teettämiä, mutta selvitystyö on annettu molemmissa hallituksesta riippumattomille asiantuntijoille.

Ruotsin hallituksen ja pääoppositiopuolueiden yhdessä teettämä selvitys päätyy siihen että Ruotsin jäsenyys Natossa vähentäisi epävarmuutta Itämerellä sotilaallisessa kriisissä.

”Yhteinen kyky torjua konflikteja kaikesta päätellen vahvistuisi. Kuinka paljon ja millä tasolla, sitä ei voi varmuudella päätellä. Kriisintorjunnan tehokkuus riippuu ratkaisevasti siitä, miten hyökkääjä sen arvioi”, kirjoittaa selvityksen laatinut suurlähettiläs Krister Bringéus.

Hänen mukaan arvioissa Nato-jäsenyyden kriisejä estävästä vaikutuksesta pitää myös huomioida Ruotsin nykyinen puolustusyhteistyö.

Margot Wallström ja Peter Hultqvist
Margot Wallström ja Peter Hultqvist

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist painottivat kuitenkin ennen raportin ulostuloa Dagens Nyheterissä julkaistussa kirjoituksessa, ettei Ruotsin turvallisuuspolitiikan linja ole muuttumassa. Ruotsi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, vakuuttivat demariministerit.

Selvityksen julkistamistilaisuudessa puolelta päivin perjantaina Wallströn sanoi, että selvitys oli ”arvokas”. Porvarillisen opposition edustajat sen sijaan kutsuivat Bringéuksen selvitystä käänteentekeväksi.

Wallström sanoi, että sotilaallisen liittoutumattomuuden linjaa ei pidä heikentää ”äkkikäännöksillä tai puoluepolitikoinnilla”.

Pääoppositiopuolueessa maltillisessa kokoomuksessa turvallisuuspolitiikasta vastaava Hans Wallmark vastasi heti vaatimalla demareita luopumaan turvallisuuspolitiikassa ”ideologisista silmälapuista”.

”Bringeuksen raportti osoittaa, että Ruotsin tulevaisuus on Nato-jäsenyydessä”, hän sanoi.

Ensimmäisessä selvityksessä Ruotsin Nato-jäsenyyden vaikutuksesta ei oteta suoraa kantaa siihen, pitääkö Ruotsin liittyä Natoon. Ruotsin hallitus on toistuvasti painottanut, ettei kyseessä edes ole Nato-selvitys, vaan selvitys puolustus- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä, mutta Nato-selvitys sen on.

Laajempaa puolustusyhteistyötä käsittelevissä osissa Bringéus käyttää paljon aikaa Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön arviointiin. Valmius laajentaa yhteistyötä rauhanajasta kattamaan myös kriisit on ”turvallisuuspoliittisen perusajattelun muutos Ruotsissa kuten myös Suomessa”.

Suomi on toistaiseksi ainoa maa, jonka kanssa Ruotsi valmistelee kriisinajan puolustusyhteistyötä, mutta Bringéus suosittelee samaa myös Ruotsin ja Yhdysvaltain välille.

Selvityksen mukaan lännen kriisinhallintakyky Itämerellä voisi vahvistua, jos myös Ruotsi ja Yhdysvallat ”lisäisivät keskinäistä avoimuutta puolustussuunnittelussa”.

Kahdenkeskisen yhteistyön merkityksellä on kuitenkin Ruotsin kannalta rajansa.

”Riippuvaisuus kahdenkeskisestä yhteistyöstä tarkoittaa alistumista jossakin määrin muutoksiin toisen maan sisäpoliittisissa suhdanteissa”, on Bringéuksen arvio. Hän ei viittaa erikseen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Suomen kanssa tehtävä yhteistyö asetetaan tässäkin laajempaan yhteyteen. Se ”ei voi korvata, mutta voi täydentää ja vahvistaa Ruotsin muita kahdenkeskistä ja monenkeskistä yhteistyötä”.

Bringéus on selvästi pohtinut Suomen strategista ajattelua.

”Suomen strategisessa päättelyssä ajatellaan siis useita ajatuksia saman aikaan, ilman että niitä välttämättä lausutaan ääneen. Sen sijaan odotetaan, että ruotsalainen osapuoli on niistä tietoinen.”

Perustana Ruotsin selvitykselle on arvio, että Venäjän sotilaallinen hyökkäys Itämeren alueella on hyvin epätodennäköinen. Se voisi kuitenkin käynnistyä vahinkojen kautta, Venäjän päätöksestä haastaa Nato strategisesti tai tilanteessa, jossa Venäjän johto tuntee olemassaolonsa uhatuksi.

Bringéus mainitsee myös teoreettisena mahdollisuutena tilanteen, jossa Venäjä uhkaisi Suomen rajaa. Silloin Suomi hyötyisi puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa, mutta Ruotsi ottaisi riskin. Jos taas olisi kyse hyökkäyksestä Baltian maihin, joutuisi Suomi antamaan apua hyökkäyksen piiriin joutuvalle Ruotsille.

Selvityksen tilannearviot perustuvat skenaarioon, jossa Venäjä hyökkäisi Baltian maihin. Silloin Ruotsi joutuisi osaksi sotatoimia jo konfliktin ensivaiheissa.

”Venäjän hyökätessä Baltiaan pyytäisivät Baltian maat ja Yhdysvallat kaiken tiedon mukaan apua Ruotsilta”, kertoo Bringéus.

Suomesta löytyy kuitenkin selvityksen mukaan arvioita, että Suomi voisi ainakin alkuvaiheessa pysyä konfliktin ulkopuolelle.

”Arviot eduista Tukholmassa ja Helsingissä voivat lyhyellä aikavälillä erota toisistaan”.

Itämeri on turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa kuitenkin yksi alue, ja ”katastrofi koskisi kaikkia alueen maita, vaikkakin eri tavoin”.

”Johtopäätös on, että puolustaakseen suvereniteettiaan Ruotsi, kuten muut Euroopan maat, on kriisissä riippuvainen ulkopuolisesta tuesta”, kirjoittaa Krister Bringéus selvityksessään.

Tiivistimme Suomen ja Ruotsin asevoimien erot seitsemään alla olevaan kuvaan. Selaa kuvia klikkaamalla laidoissa olevia nuolia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat