Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävallan kiusallinen vaalipiina jatkuu – presidentinvaalien uusintaakin joudutaan ehkä lykkäämään

Nyt presidentinvaaleissa tuottavat päänvaivaa postiäänestyksen kelvottomat kirjekuoret.

Ulkomaat
 
HEINZ-PETER BADER / Reuters
Vaalimainoksia Wienissä perjantaina. Vasemmanpuoleisissa julisteissa on Vapauspuolueen Norbert Hofer, takana oikealla vihreiden Alexander Van der Bellen.
Vaalimainoksia Wienissä perjantaina. Vasemmanpuoleisissa julisteissa on Vapauspuolueen Norbert Hofer, takana oikealla vihreiden Alexander Van der Bellen. Kuva: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Itävallassa näytti perjantaina vahvasti siltä, että jo kertaalleen mitätöidyn presidentinvaalin uusintavaalikin olisi menossa poskelleen.

”Ylimpänä vaaliviranomaisena velvollisuuteni on harkita perusteellisesti, pitäisikö vaaleja lykätä”, sisäministeri Wolfgang Sobotka sanoi perjantaina Kurier-lehden mukaan.

Liittopresidentti on Itävallan valtionpää, jonka valtaoikeudet ovat varsin rajalliset. Uuden presidentin valitseminen on kuitenkin saanut farssin piirteitä, ja vaalit uhkaavat hallita Itävallan poliittista elämää miltei koko vuoden.

Vaalit pidettiin jo kertaalleen keväällä. Toukokuussa pidetylle toiselle kierrokselle selviytyivät oikeistopopulistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer sekä vihreiden Alexander Van der Bellen.

Voittajaksi julistettiin erittäin täpärästi Van der Bellen. Hän sai noin 31 000 ääntä enemmän kuin Hofer ja voitti tämän prosenttiluvuin 50,3–49,7.

Heinäkuussa Itävallan perustuslakituomioistuin kuitenkin mitätöi vaalien toisen kierroksen ja määräsi sen uusittavaksi. Päätös perustui FPÖ:n valitukseen. Valituksen syynä oli se, että postivaalin kirjeääniä oli avattu vaalilautakunnissa liian aikaisin.

Kirjeäänistä tilanne nytkin kiikastaa. Uusintavaalit oli määrätty pidettäväksi 2. lokakuuta, mutta nyt eri puolilta Itävaltaa on löytynyt sadoittain äänestäjille lähetettyjä vaalikirjekuoria, jotka ovat repeilleet auki saumoistaan.

Kyse on äänestäjien vastauskirjekuorista. Auenneissa kuorissa vaalilautakuntaan saapuvat äänet hylätään.

Farssin tuntua lisää se, että sisäministeriön palvelupuhelimessa oli neuvottu äänestäjiä korjaamaan kirjekuorensa omatoimisesti liimapuikolla.

Itävallan poliittisen johdon odotetaan päättävän tiistaina uusintavaalien mahdollisesta lykkäämisestä. Jos vaalit lykätään, ne siirtynevät marraskuulle.

Vihreiden ehdokas Van der Bellen ilmoitti siirtävänsä vaalikampanjansa avaustilaisuuden, joka oli tarkoitus pitää perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat