Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin raportti toteaa Suomesta, Yhdysvalloista, Venäjästä, Itämerestä ja Nato-jäsenyydestä

Ruotsille yhteistyö Suomen kanssa on osa kokonaisuutta. HS on koonnut selvityksen pääkohtia.

Ulkomaat
 
Suomi:

”Suomen strategisessa päättelyssä ajatellaan siis useita ajatuksia saman aikaan, ilman että niitä välttämättä lausutaan ääneen. Sen sijaan odotetaan, että ruotsalainen osapuoli on niistä tietoinen.”

Ruotsin selvityksessä sekä kahdenkeskinen yhteistyö Suomen kanssa että mahdollinen yhteistyö Nato-jäsenyyden hakemisessa esitetään osana Ruotsin puolustusyhteistyön laajempaa kokonaisuutta.

”On siis vaikea nähdä, että Ruotsilla olisi aihetta ottaa huomioon vain suhde Suomeen. Selvityksen johtopäätös on, että arvio Ruotsin Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista pitää tehdä yhteisestä alueellisesta perspektiivistä.”

Keskinäinen puolustus Suomen kanssa vaatii Ruotsilta riskinottoa, mikäli Venäjä käynnistäisi sotatoimia Suomen rajalla. Jos sotatoimet käynnistyisivät Baltiassa, joutuisi Suomi vuorostaan auttamaan Ruotsia, joka joutuisi heti osaksi sotatoimia.

Yhdysvallat:

Varsinainen uutuus selvityksessä on ehdotus Ruotsin ja Yhdysvaltain nykyisen puolustusyhteistyön laajentamiseksi myös kohti yhteistyötä kriisin aikana, Suomen kanssa tehdyn yhteistyön mallin mukaisesti.

”Yhteinen tavoite voisi olla jonkin muotoinen kahdenkeskinen sopiminen Ruotsin ja Yhdysvaltain lisääntyneestä koordinaatiosta. Ensiaskel olisi todennäköisesti molemminpuolinen avoimuus operatiivisesta suunnittelusta.”

Venäjä:

Arvioissaan Venäjän mahdollisista reaktioista selvitys viittaa Suomen huhtikuiseen riippumattoman asiantuntijaryhmän selvitykseen. Venäjän reaktio olisi voimakas ja ”henkilökohtainen”. Venäjä ei kuitenkaan usko pystyvänsä estämään Suomen tai Ruotsin jäsenyysaikeita.

”Ruotsin Nato-hakemus aiheuttaisi suhteissa Venäjään poliittisen kriisin, jonka laajuutta on vaikea ennakoida.”

Itämeri:

Sotilaallisessa konfliktissa Itämerellä kaikki alueen maat joutuisivat mukaan.

”Yksi tämän raportin johtopäätös on, että turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta Itämeren alue on kokonaisuus.”

Nato-jäsenyys:

Selvitys ei voinut toimeksiantonsa mukaan ottaa kantaa Nato-jäsenyyteen, mutta mahdollisen jäsenyyden turvallisuusvaikutukset olisivat sen mukaan myönteiset. Nekin se suhteuttaa Ruotsin laajempaan puolustusyhteistyöhön.

”Yhteinen kyky torjua konflikteja kaikesta päätellen vahvistuisi. Kuinka paljon ja millä tasolla, sitä ei voi varmuudella päätellä. Kriisintorjuntakyvyn tehokkuus riippuu ratkaisevasti siitä, miten hyökkääjä sen arvioi.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat