Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat pysäytti öljyputken rakennustyöt alkuperäiskansojen maiden lähellä Pohjois-Dakotassa

Noin 3,8 miljardia dollaria maksava öljyputki on ollut alkuperäiskansojen kiivaan vastustuksen kohteena.

Ulkomaat
 
ANDREW CULLEN / Reuters
Mielenosoittajat vastustivat öljyputken rakentamista Pohjois-Dakotassa.
Mielenosoittajat vastustivat öljyputken rakentamista Pohjois-Dakotassa. Kuva: ANDREW CULLEN / Reuters

Yhdysvaltain hallitus on määrännyt pysäyttämään kiistellyn öljyputken rakennustyöt liittovaltion mailla Pohjois-Dakotassa, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Noin 3,8 miljardia dollaria maksava öljyputki on ollut alkuperäiskansojen kiivaan vastustuksen kohteena.

Artikkeliin liittyvät

Hallitus puuttui peliin vain vähän sen jälkeen kun liittovaltion tuomari oli hylännyt Standing Rock Sioux -alkuperäiskansan vaatimuksen rakennustöiden keskeyttämisestä.

Alkuperäiskansan mukaan öljyputki loukkaa useita kansallisia lakeja ja uhkaa vesistöjä. Sen johtajien mukaan putken rakentaminen turmelee myös kansan historiallisia hauta- ja seremoniapaikkoja. Protestit ovat keränneet tukea 200 muulta alkuperäiskansalta sekä aktivisteilta ja julkisuuden henkilöiltä.

Standing Rock Siouxin maat sijaitsevat alle 800 metrin päässä öljyputken reitiltä. Alkuperäiskansan mukaan öljyvuoto olisi uhka Cannon Ball- ja Missourijoille, joista alkuperäiskansan ihmiset saavat vetensä.

Nyt liittovaltion hallitus määräsi texasilaisen rakennusyhtiön Energy Transfer Partnersin keskeyttämään työt Oahe-järven alueella. Se kehotti myös yhtiötä pysäyttämään työt laajemmalla alueella, jolla alkuperäiskansojen mukaan sijaitsee niiden pyhiä paikkoja.

Putken vastustajat juhlivat perjantaina liittovaltion väliintuloa ”upeana” käänteenä.

”Sydämemme ovat pakahtua. Tämä on historiallinen päivä Standing Rock Siouxeille ja heimoille ympäri maan”, sanoi heimoneuvoston puheenjohtaja Dave Archambault II uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa kyseessä on kuitenkin vasta “kaunis alku”, eikä kiista ole likimainkaan ohitse.

Öljyteollisuuden edustajat sanoivat, että töiden keskeyttäminen uhkaa tuhansien ihmisten työpaikkoja. Putki kulkee neljän osavaltion halki, ja sen on määrä kuljettaa puoli miljoonaa barrelia raakaöljyä päivässä.

Yhdysvaltain oikeus- ja sisäministeriöiden yhteisessä julkilausumassa sanottiin, että hallitus kutsuu syksyn aikana alkuperäiskansojen edustajat keskustelemaan siitä, miten näiden näkemykset voitaisiin paremmin huomioida.

Viime viikonloppuna öljyputkea vastaan järjestetyt mielenosoitukset päättyivät väkivaltaisesti. Useita mielenosoittajia ja rakennustyöntekijöitä loukkaantui.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat