Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-neuvottelut alkavat Britannian Theresa Mayn ja Saksan Angela Merkelin nokkapokalla

Theresa May ja Angela Merkel ottavat mittaa toisistaan ainakin Saksan vaaleihin asti.

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel (oik.) kuunteli Britannian pääministeriä Theresa Mayta lehdistötilaisuudessa Berliinissä heinäkuun loppupuolella.
Saksan liittokansleri Angela Merkel (oik.) kuunteli Britannian pääministeriä Theresa Mayta lehdistötilaisuudessa Berliinissä heinäkuun loppupuolella. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Lontoo

Britanniaan on perustettu uusi EU-erosta eli brexitistä vastaava ministeriö, mutta sen ei saa antaa hämätä. Pääministeri Theresa May tulee pitämään langat tiukasti omissa käsissään.

”Jos olisin pääministeri, en luovuttaisi kontrollia kenellekään”, arvioi Britannian ulkoministeriön entinen korkea virkamies ja diplomaatti Sir Simon Fraser toimittajatapaamisessa.

Vastassa Maylla on ainakin aluksi toinen Euroopan voimanainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel. Tilanne voi muuttua syksyllä 2017, jos Merkel häviää Saksan liittopäivävaalit.

Britannian tuore brexit-ministerikin tietää, että hän saa soittaa tulevissa eroneuvotteluissa toista viulua.

”Pääministeri johtaa Britannian brexit-neuvotteluja. Brexit-ministeriö tukee häntä jokapäiväisessä työssä”, kertoi EU-erosta vastaava ministeri David Davis brittiparlamentille antamassaan ensimmäisessä selonteossa maanantaina.

Davisin ministeriön tehtävä on koordinoida eri hallinnonalojen brexit-pulmia ja -tavoitteita. Ministeriöön on houkuteltu kesän aikana muiden ministeriöiden parhaat kyvyt.

EU-eroon erikoistuvia virkamiehiä toimii Davisin alaisuudessa jo yli 180. Lisää väkeä on luvassa. Taustatukea tulee Brysselissä työskenteleviltä brittidiplomaateilta.

Mayn ja Davisin ohella brexit-suunnittelun ytimessä on todennäköisesti myös valtiovarainministeri Philip Hammond.

Valtiovarainministeriöllä on erittäin vahva asema. Hammondin rooli on punnita tulevan neuvottelustrategian taloudelliset realiteetit.

Ulkoministeri Boris Johnson toimii ytimen ulkopuolella hoitelemassa muita kansainvälisiä yhteyksiä. Ulkomaankauppaministeri Liam Foxilla on suururakka pätevien kauppaneuvottelijoiden haalimisessa ministeriöönsä.

”Brittiläiset kauppaneuvottelut ajettiin alas jo parikymmentä vuotta sitten, koska toimivalta siirtyi EU:lle”, Frasier sanoi.

EU:n päässä suurin puhevalta on käytännössä Merkelillä.

Brittihallituksen uskotaan käynnistävän eroneuvottelut heti alkuvuonna 2017. Näin Merkel ehtii johtaa EU-leiriä, sillä Saksan liittopäivävaalit järjestetään todennäköisesti vasta syyskuussa.

Tuleva vaalikampanja vie kuitenkin Merkelin päähuomion. Brittien voikin olla vaikea löytää huolilleen kuuntelijaa Saksan suunnasta.

Frasier muistuttaa kuitenkin, että vaikka tulevat neuvottelut ovat hyvin vaikeat valmistautumattomalle Britannialle, ne ovat vaikeat myös EU:lle.

”Harvat ovat tajunneet, kuinka monimutkaisista asioista brexitissä on kyse.”

Ranskasta ei ole henkiseksi johtajaksi. Presidentinvaalit käydään huhti–toukokuussa 2017, ja nykyinen presidentti François Hollande on heikko.

EU:n perussopimuksen mukaan Britannialla on neuvotteluissa vastassaan kaikki muut EU-maat. Käytännössä tämä tietää sitä, että 27 muuta hallitusta juonii itsensä kannalta mahdollisimman edullista lopputulosta.

”Kaikilla jäsenmailla on omat tavoitteensa”, Frasier arvioi.

EU-neuvotteluperinteen mukaan luvassa on myös lehmänkauppoja.

Brexit-ministeri Davis ilmoitti maanantaina lähtevänsä tunnustelukiertueelle muihin jäsenmaihin. Ensimmäinen etappi on länsinaapuri Irlanti.

Kukaan ei tiedä vielä varmasti, miten EU-maat ja EU-elimet järjestäytyvät brexit-neuvotteluja varten.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk nimitti jo kesäkuussa Didier Seeuwsin johtamaan brexit-työryhmää neuvoston eli jäsenmaiden päässä.

Belgialainen Seeuws on työskennellyt aiemmin niin neuvostolle kuin Belgian hallituksellekin.

Heinäkuussa oli komission Jean-Claude Junckerin vuoro valita johtaja omalle brexit-työryhmälleen. Pestin sai entinen sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaari Michel Barnier.

Barnier on toiminut myös Ranskan maatalous- ja ulkoministerinä. Komissaarina hän ei epäröinyt löylyttää Lontoon Cityä. Hän välttää myös englannin puhumista ja neuvottelee mieluiten ranskaksi.

Sopimatta on toistaiseksi se, mitä tehtäviä hoitaa Seeuws ja mitä Barnier. Yleensä komissio on hoitanut eri neuvottelujen teknisen puolen.

Parlamentit niin Britanniassa kuin EU:ssakin haluavat myös päästä osaksi brexit-neuvotteluja. Torstaina EU-parlamentti nimitti brexit-edustajakseen Guy Verhofstadtin, pitkän linjan federalistin.

Brittiparlamentti on erityisen heikossa asemassa, koska se ei pääse vaikuttamaan brexit-neuvottelujen aloittamiseen, tavoitteisiin tai kulkuun. Valta on Mayn konservatiivihallituksella.

May on kuitenkin luvannut, että brittiparlamentti saa ”sanoa sanottavansa”. Vähimmillään tämä tarkoittaa pelkkää keskustelua.

Kun Britannia ja muu EU sopivat brexit-ehtojen jälkeen Britannian uudesta suhteesta unioniin, valtaa pääsevät käyttämään myös jäsenmaiden ja EU:n parlamentit. Uusi sopimus pitää ratifioida kaikissa jäsenmaissa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat