Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä menoa Espanjan rantaviiva täyttyy kokonaan rakennuksista alle 200 vuodessa – Suomen merenrannat ovat jo ”täynnä”

Ihminen on rakentanut Espanjan rantaviivaa keskimäärin noin 23 kilometriä vuodessa. Suomessa suojelu ja kaavoitustapa hillitsevät lisärakentamista rannoille.

Tommi Hannula HS
Tausta

Onko Suomen rannikon pituus 1 100 vai 37 600 kilometriä?

Merenrantojen rakentamisastetta selvittänyt ympäristöministeriön raportti määritteli Suomen rannikon kokonaispituudeksi noin 37 600 kilometriä, mihin se luki mukaan yli hehtaarin kokoiset saaret mutta ei Ahvenanmaan maakuntaa.

Luku voi vaikuttaa hämmästyttävän suurelta vertaamalla sitä espanjalaistutkimuksessa Espanjan rannikon pituudeksi määriteltyyn noin 7 900 kilometriin – ja kun ottaa huomioon, että Hangosta Utsjoelle on linnuntietä runsaat 1 150 kilometriä.

Espanja on pinta-alaltaan yli puolitoista kertaa Suomen kokoinen, ja karttapalloa tarkastelemalla Espanjalla näyttää olevan huomattavasti Suomea enemmän merenrantaa.

Useimmiten Suomen rannikon pituudeksi ilmoitetaankin noin 1 100 kilometriä. Valtava ero selittyy rantaviivan rikkonaisuudella ja mittaukseen valitulla tarkkuudella – siis sillä, kuinka suoriksi mutkat vedetään esimerkiksi pienten poukamien kohdalla.

Mittaustapaa yhä tarkentamalla rannikon pituus lähestyisi ääretöntä.

Espanjan rantoja on rakennettu viime vuosikymmeninä niin nopeasti, että tahdin jatkuessa viimeinenkin luonnontilainen pätkä espanjalaista Välimeren rantaa katoaa alle 200 vuoden päästä.

Asuintalot, liiketilat ja muu infrastruktuuri ovat vallanneet Espanjan rantaviivaa keskimäärin noin 23 kilometriä vuodessa, kertoo tutkimuslaitos Observatorio de Sostenibilidad, jonka tuoreen raportin aineisto on vuosilta 1987–2011.

”Jos tämä jatkuu, seuraa romahdus ja rannikon tukkeutuminen”, tutkija Fernando Prieto varoittaa sanomalehti El Paísin mukaan.

Tutkimus laski Espanjan rantaviivan pituudeksi noin 7 900 kilometriä ja määritteli ranta-alueeksi 500 metrin osuuden rantaviivasta sisämaahan. Sen mukaan rakennettua rantaa on noin 28 prosenttia Espanjan koko rannikosta mukaan lukien Baleaarit ja Kanariansaaret.

Tehokkaimmin ranta on vallattu luonnolta Málagan maakunnassa, jonka 175 kilometrin rantaviivasta noin 81 prosenttia on rakennettu. Siellä sijaitsevat auringonottajien paratiiseina tunnetut Fuengirola, Marbella ja Torremolinos.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.

Vesa Koivunen
Fuengirola kuvattuna toukokuussa 2015.
Fuengirola kuvattuna toukokuussa 2015.

Thelman pullapuoti myy suomalaisia herkkuja Fuengirolassa muutaman korttelin päässä Välimeren rannasta. Paikan omistaja ojentaa puhelimen kanta-asiakkaalleen Risto Karttuselle, 71, joka on asunut Espanjan Aurinkorannikolla jo 20 vuotta.

”Rannallahan kaikki haluaisivat asua. Luonnontilainen ranta oli kadonnut jo muuttaessani tänne”, Karttunen kertoo aamiaispöydässä, jossa kahvin seurana on Reissumiestä ja espanjalaista juustoa.

Karttusen mukaan seudun kaupungit mukailevat useimmiten rantaviivaa, mutta koska rannat on rakennettu täyteen jo aikoja sitten, asutus laajenee nykyään myös vuoristokylinä sisämaahan.

”Tällä kohtaa rannikkoa on lähinnä purettu vanhoja taloja rannasta ja tehty uusia hotelleja tilalle”, sanoo Karttunen, joka on entinen sähköasentaja Helsingistä.

Karttusen asunto on noin puolen kilometrin päässä rantaviivasta – siinä ja siinä, lasketaanko se tutkimuksen mukaiselle 500 metrin rantavyöhykkeelle.

”Siellä on talvisin miellyttävämpää, ei ihan niin kosteaa.”

Espanjassa kävi viime vuonna noin 68 miljoonaa ulkomaalaista turistia. Se on maailman suosituin matkakohde Ranskan ja Yhdysvaltojen jälkeen, ja suuri osa väestä saapuu juuri rantalomailun merkeissä.

Rantarakentaminen kohdistuu paljolti lomakaupunkeihin. Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan turismi on suurimpia syitä luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen Välimeren alueella. Tutkija Fernando Prieto muistuttaa, että turistiseudun laajentaminen Espanjassa voi kääntyä itseään vastaan.

”Jos rannikko ei ole hyvässä kunnossa, se vaarantaa toimialan”, hän sanoo El Paísin mukaan.

Espanjan kiinteistökupla puhkesi ja moni suuri rakennushanke kaatui vuonna 2008 alkaneessa talouskriisissä, mikä on luultavasti hillinnyt rantarakentamista. Toisaalta vuonna 2013 parlamentti helpotti sitä lakiuudistuksella, joka laski rakentamiselle määriteltyä suojarajaa 100 metristä 20 metriin rantaviivasta.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Heino Kalis / Reuters
Calpin kaupunki Alicanten maakunnassa kuvattuna elokuussa 2013.
Calpin kaupunki Alicanten maakunnassa kuvattuna elokuussa 2013.

Yhtenäisillä mittareilla tehtyä tutkimusta rannikon rakentamisesta Euroopan eri maissa ei tiettävästi ole.

Suomen merenrannoista oli rakennettu 41 prosenttia vuonna 2005, kertoi ympäristöministeriön raportti. Rakennusaste vaihteli maakunnittain 30 prosentin ja 50 prosentin välillä.

Suomen-raportissa rantavyöhykkeelle määritelty leveys oli tosin huomattavasti pienempi ja moniselitteisempi kuin Espanjan-raportissa. Siksi lukuja ei voi suoraan verrata.

Aiheesta ei ole tuoreempaa kotimaista tutkimusta, mutta Suomen merenrannat on rakennettu pääosin vuosikymmeniä sitten ennen säätelyn aloittamista. Suojelun ja vallitsevan kaavoitustavan ansiosta luonnolta ei juurikaan vallata uusia ranta-alueita rakentamiselle, kertoo kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava Taisto Toppinen Maanmittauslaitokselta.

Haja-asutusalueilla mitoutusperiaate on noin viisi rakennuspaikkaa rantakilometriä kohden, mikä tarkoittaisi tyypillisellä 50 metrin tonttikohtaisella rantaviivalla 25 prosentin rakennusastetta.

”Esimerkiksi Helsingin ja Turun välillä tämä perusrakennusoikeus on jo monin paikoin ylitetty. Ei sinne juurikaan saa uusia lupia”, Toppinen sanoo.

”Rannikko on tavallaan jo rakennettu täyteen.”

HS
Torremolinosin rannat oli rakennettu täyteen jo vuonna 1984.
Torremolinosin rannat oli rakennettu täyteen jo vuonna 1984.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat