Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verenpunaisen joen mysteeri ratkesi Siperiassa – venäläinen metallijätti myönsi vuodon kaivokseltaan

Rankkasade sai suodatusaltaat tulvimaan, ja vesi pääsi kaivosalueelta Daldykanjokeen, myöntää nikkelijätti.

Ulkomaat
 
Hurja näky: Joki muuttui verenpunaiseksi Siperiassa
Hurja näky: Joki muuttui verenpunaiseksi Siperiassa
Video: Reuters

Venäläinen metallijätti Norilsk Nickel myönsi maanantaina, että vuoto yhdellä sen tehdasalueella muutti joen viime viikolla verenpunaiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän ympäristöministeriö käynnisti viime viikolla tutkimukset sen jälkeen kun julkisuuteen levisi kuvia punaiseksi värjäytyneestä Daldykanjoesta lähellä Norilskia. Paikalliset ympäristöaktivistit syyttivät lähellä sijaitsevaa Nadezhdan metallitehdasta ympäristöonnettomuudesta.

Norilsk on tehdaskaupunki Krasnojarskin aluepiirissä Siperiassa.

Maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja Norilsk Nickel kieltäytyi aluksi vahvistamasta vuotoa. Maanantaina yhtiö kuitenkin tunnusti, että rankkasateet syyskuun 5. päivänä johtivat suodatusaltaiden tulvimiseen kaivosalueella ja vesi valui yli äyräiden jokeen.

”Huolimatta lyhytaikaisesta veden värjäytymisestä tapaus ei aiheuta vaaraa ihmisille tai vesieliöille”, yhtiö sanoi tiedotteessa.

Ympäristöaktivistit kuitenkin sanoivat, että vuodon ympäristövaikutuksista on liian aikaista vetää lopullisia johtopäätöksiä vielä tässä vaiheessa.

”Ei voi sanoa, ettei kyseessä ollut vakava asia”, sanoi ympäristöjärjestö Greenpeacen venäläinen työntekijä Alexei Kiseljov. Hän lisäsi, että Venäjän ympäristöministeriön komissio on saapunut paikalle tutkimaan vuotoa.

Kiseljovin mukaan saastumista on hyvin vaikea tutkia, koska Norilsk Nickelin tuotantolaitokset sijaitsevat syrjäisellä alueella ja yhtiö kontrolloi ulkopuolisten pääsyä koko Taimyrin niemimaalle.

Alueen alkuperäiskansojen edustajat sanoivat, että paikallinen media peitteli alkuun tietoja onnettomuudesta.

”Meille kerrottiin tapauksen jälkeen, että savi oli värjännyt joen. Tämä on naurettavaa paikallisten ihmisten mielestä”, sanoi Sidor Shuprin, alkuperäiskansojen aktivisti.

Hän syytti Norilsk Nickelin työntekijöitä ympäristöturvallisuuden laiminlyömisestä. Paikalliset asukkaat ovat huolissaan Daldykanjoen saastumisesta, koska he kalastavat alajuoksulla sijaitsevalla toisella joella, hän lisäsi.

”He (Norilsk Nickelin työntekijät) eivät välitä saastumisesta, koska heidän kotinsa sijaitsevat mannermaalla”, Shuprin sanoi tarkoittaen Venäjän keskiosia, mistä valtaosa yhtiön työntekijöistä tulee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat