Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian tulitauko pitänyt pääosin hyvin – YK valmistautuu lähettämään avustuskuljetuksia Aleppoon

Syyrian hallitus varoitti Turkkia ajamasta avustusrekkoja Aleppoon ilman hallituksen tai YK:n lupaa.

Ulkomaat
 
BAZ RATNER / Reuters
Ennen tulitauon alkua Israelin hallitsemilta Golanin kukkuloilta pystyi näkemään räjähdyksiä kapinallisten alueella Syyriassa.
Ennen tulitauon alkua Israelin hallitsemilta Golanin kukkuloilta pystyi näkemään räjähdyksiä kapinallisten alueella Syyriassa. Kuva: BAZ RATNER / Reuters

Syyriassa maanantaina alkanut tulitauko hallituksen ja maltillisen opposition välillä on pääosin pitänyt, uutistoimistot raportoivat tiistaina illalla.

Syyrian valtiollisen median mukaan aseelliset kapinallisryhmät rikkoivat tulitaukoa useasti Aleppon lähellä. Homsin lähistöllä tulitaukoa oli rikottu seitsemän kertaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi hallitusta tukevien joukkojen rikkoneen tulitaukoa Aleppon eteläpuolella sekä Damaskoksen lähiöissä.

Yhteenotot olivat kuitenkin vähentyneet, eikä kuolemista tai loukkaantumisista raportoitu.

Myös YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura vahvisti väkivaltaisuuksien vähentyneen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Misturan mukaan kaikki raportit viittasivat siihen, väkivaltaisuudet olivat vähentyneet selvästi ja että yhteenotot olivat satunnaisia.

Samaan aikaan Turkin rajan yli saapui Syyriaan noin kaksikymmentä avustusrekkaa, kertoi Reuters. Turkin median mukaan avustusrekat ovat YK:n valtuuttamia, mutta YK:lta ei saatu tähän vahvistusta.

Turkki ilmoitti aikovansa viedä yhteensä kolmekymmentä rekallista avustustavaraa yhdessä YK:n kanssa Aleppon alueille, joita Syyrian hallituksen joukot saartavat.

Syyrian hallitus kuitenkin varoitti, ettei se salli avustuskuljetuksia Aleppoon ilman sen tai YK:n lupaa – ei varsinkaan Turkista, joka on tukenut sodassa Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

Iltapäivällä YK:n edustaja Genevessä sanoi, etteivät järjestön avustuskuljetukset olleet vielä alkaneet, koska tulitauko ei ollut täysin pitänyt.

”Me tulemme vain ympäristöön, jossa emme ole kuolemanvaarassa”, YK:n humanitaarisen avun tiedottaja Jens Laerke sanoi.

Yhdysvaltain ja Venäjän välittämä tulitauko on toinen tulitaukoyritys tänä vuonna. Helmikuussa tulitauko rikkoontui pian sodan osapuolten välisiin yhteenottoihin.

Nyt tarkoituksena on jatkaa tulitaukoa seitsemän päivän ajan. Mikäli tulitauko pitää, Yhdysvallat ja Venäjä aikovat lisätä yhteistyötä taistelussa jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

Venäjä kertoi tiistaina lähettäneensä mittaustiedustelulaitteistoa Aleppoon havaitakseen tulitauon mahdolliset rikkomukset, kertoi Reuters. Venäjän mukaan tulitauko on pääosin pitänyt, mutta Syyrian hallitus on iskenyt Isisin ja Nusran rintaman asemiin.

Venäjä sanoi jo maanantaina, ettei tulitauko estä iskemästä ”terroristeja” vastaan.

Tulitauko ei koske Syyriassa taistelevia jihadistiryhmiä kuten Isisiä ja Nusran rintamaa, joka on muuttanut nimensä Jabhat Fateh al-Shamiksi.

Venäjä on tukenut Syyrian sodassa alusta asti presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Yhdysvallat ja länsimaat ovat tukeneet joitakin maltillisina pidettyjä oppositioryhmiä sekä viime aikoina erityisesti Syyrian kurdijoukkoja, jotka ovat taistelleet Isisiä ja Syyrian hallintoa vastaan.

YK:n nimittämä Syyrian erityislähettiläs Staffan de Mistura tarkkaili tulitauon kestämistä, mutta ei vielä tiistaina illalla ollut kommentoinut sitä.

Tiistaina Syyrian eteläosissa nähtiin välikohtaus Syyrian ja Israelin välillä, kun Israel ilmoitti iskeneensä Syyrian armeijan asemiin sen jälkeen, kun Syyrian puolelta oli lentänyt kranaatti Israelin miehittämille Golanin kukkuloille.

Syyria sanoi pudottaneensa israelilaisen hävittäjän ja lennokin, mutta Israel ei kommentoinut Syyrian väitettä.

Israel on toistuvasti tehnyt kostoiskuja Syyriaan, jos Syyrian puolelta on ammuttu Golanille.

Syyrian sota on kestänyt jo yli viisi vuotta. Sodassa on kuollut lähes puoli miljoona ihmistä ja miljoona on paennut kodeistaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat