Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisen EU-johtajan loikka Goldman Sachsiin joutuu syyniin – komission puheenjohtaja Juncker vaatii edeltäjältään selvitystä

Julkinen painostus sai Jean-Claude Junckerin avaamaan tutkimuksen José Manuel Barroson nimityksestä.

Ulkomaat
 
Reuters
Jean-Claude Juncker (vas.) ja José Manuel Barroso.
Jean-Claude Juncker (vas.) ja José Manuel Barroso. Kuva: Reuters

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on käynnistänyt poikkeuksellisen selvityksen siitä, rikkooko hänen edeltäjänsä José Manuel Barroson loikka yhdysvaltalaisen liikepankin neuvonantajaksi EU:n eettisiä ohjeistuksia.

Barroson heinäkuinen nimitys liikepankki Goldman Sachsin neuvonantajaksi on nostattanut suuren arvosteluryöpyn. Arvostelijoiden mukaan on moraalisesti arveluttavaa, että EU-komission entinen puheenjohtaja ryhtyy konsultoimaan liikepankkia, jota pidetään osasyyllisenä yhteisvaluutta euron lähes romuttaneeseen eurokriisiin.

”Olen pyytänyt tässä nimenomaisessa tapauksessa, koska se liittyy komission entiseen puheenjohtajaan, että kansliapäällikkö lähettää hänelle kirjeen, jossa pyydetään selvitystä hänen uudesta vastuualueestaan ja toimeksiannostaan”, Juncker kertoo kirjeessä, jonka hän lähetti Euroopan oikeusasiamiehelle viime perjantaina.

Barroson tapaus menee Junckerin käskystä tilapäisen eettisen valiokunnan arvioitavaksi. Valiokunnan tehtävä on ohjeistaa komissiota siinä, ovatko entisten komissaarien uudet toimet linjassa EU-sopimusten kanssa. Sen ohjeistus ei kuitenkaan sido komissiota.

Portugalilainen Barroso toimi EU-komission puheenjohtajana vuosina 2004–2014. Goldman Sachs palkkasi hänet heinäkuussa konsultoimaan Britannian EU-eroon liittyvistä asioista.

Barrosolla oli periaatteessa oikeus siirtyä yritysmaailmaan ilman EU-komission hyväksyntää, sillä hänen lähdöstään komissiosta on kulunut yli sääntöjen vaatimat 18 kuukautta.

Komissio olikin alkujaan hyvin vaitonainen Barroson nimityksestä, ja Junckerilta kului kokonaiset kaksi kuukautta tutkimuksen avaamiseen.

”Hän tarvitsi aikaa miettiäkseen parasta toimintatapaa. Hän ei perusta näkemyksiään vain lehtien kirjoitteluun”, komission tiedottaja selitteli viivyttelyä maanantaina.

Junckeriin pisti vauhtia julkinen paine, joka komissioon on kohdistunut tapauksen takia. Lähes 140 000 ihmistä on allekirjoittanut netissä julkaistun vetoomuksen, joka vaatii Barroson nimityksen syynäämistä. Vetoomus myös vaatii, että EU:n pitää lopettaa muhkean vuosieläkkeen maksaminen komission entiselle puheenjohtajalle sekä viedä häneltä kaikki unioniin liittyvät arvonimikkeet.

Patistelua tuli myös EU:n oikeusasiamieheltä Emily O’Reillylta. O’Reilly lähetti Junckerille viime viikon maanantaina Barroson tapausta käsittelevän kirjeen, jonka seurauksena Juncker ilmoitti tutkimuksen käynnistämisestä.

O’Reilly kiitteli Junckerin avaamaa tutkintaa sunnuntaina. Hän kuitenkin muistuttaa, että asian selvittämisessä on pelissä kansalaisten luottamus.

”On tärkeää, että tämä selvitys valmistuu niin pian kuin on mahdollista, viikkojen sisällä eikä kuukausien”, O’Reilly sanoo sunnuntaina julkaistussa lehdistötiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat