Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi pelkää ulkomaista tiedustelua – armeija perusti kuuman vihjelinjan

Ruotsin armeijan mukaan on parempi vinkata kerran liikaa kuin kerran liian vähän

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ruotsin merivoimien korvetti Visby Nottarön edustalla lokakuussa 2014.
Ruotsin merivoimien korvetti Visby Nottarön edustalla lokakuussa 2014. Kuva: Magnus Laupa

Ruotsin puolustusvoimien eteläinen sotilasalue (Militärregion syd) on perustanut kuuman vihjelinjan, jonne kansalaiset voivat ilmoittaa epäilyttävästä toiminnasta sotilaskohteiden lähettyvillä.

Maalla tapahtuvasta epäilyttävästä toiminnasta voi lähettää tekstiviestin tai sähköpostin. Merellisiin tapahtumiin on suora vihjenumero.

”Sekä turvallisuuspoliisi (Säpo) että puolustusvoimat arvioivat, että ulkomaiset tiedustelupalvelut keräävät jatkuvasti tietoa Ruotsin ja ruotsalaisten etujen vastaisesti. Tämä vaatii, että yhteiskunta yhdessä ottaa aktiivisesti vastuuta ehkäistäkseen ja estääkseen turvallisuutta uhkaavan toiminnan”, Ruotsin puolustusvoimat tiedottaa.

”Olemme kiitollisina vastaan vinkkinne.”

Asevoimat kertoo kuitenkin, ettei se pysty tarkkaan kertomaan, millaisia vihjeitä se haluaa. Sen mukaan useimmat ihmiset pystyvät kuitenkin itse päättelemään, mikä on tärkeää ja poikkeaa normaalista toiminnasta.

Ruotsin puolustusvoimien eteläisen sotilasalueen mukaan on parempi vinkata kerran liikaa kuin kerran liian vähän. Sotilaat tekevät sitten lopullisen uhka-arvion.

Ruotsin asevoimia kiinnostavat esimerkiksi tärkeiden kohteiden ja sotilasalueiden tuntumassa liikkuvat epäilyttävät ajoneuvot ja ihmiset. Tällöin kyseessä voi Ruotsin puolustusvoimien mukaan olla joko rikollisia valmistelemassa tunkeutumista sotilaskohteisiin tai ulkovaltojen tiedustelu.

Vinkkaajia pyydetään kertomaan muun muassa, mitä on tapahtunut, missä ja milloin on tapahtunut ja onko vinkkaaja itse nähnyt tai kuullut jotain vai onko se kuulopuhetta joltain muulta. Lisäksi pyydetään ottamaan tapahtumasta valokuva.

Ruotsin puolustusvoimat on varma, että kaksi vuotta sitten Tukholman saaristossa oli vieraan vallan sukellusvene. Tuolloin se sai runsaasti sitä koskevia vihjeitä ja jopa valokuvia, joiden epäiltiin esittävän sukellusvenettä.

Ruosin puolustusvoimat ja Säpo etsivät myös tuolloin mystistä mustapukuista miestä, jonka eräs silminnäkijä oli nähnyt menevän veteen reppu selässään. Mustapukuinen mies paljastui myöhemmin ”Oveksi”, joka oli kalastamassa taimenia.

Ruotsi on jaettu neljään sotilasalueeseen: pohjoiseen, keskiseen läntiseen ja eteläiseen. Niillä kaikilla on oma johtoesikuntansa, jotka vastaavat alueidensa johtamisesta kansallisessa kriisitilanteessa. Kriisi voi tarkoittaa muutakin kuin sotilaallista kriisiä, esimerkiksi luonnonkatastrofia.

Eteläiseen sotilasalueeseen kuuluvat Skånen, Blekingen, Kronobergin, Jönköpingin, Kalmarin ja Itä-Götanmaan läänit.

Ruotsin puolustusvoimat
Ruotsin puolustusvoimat julkisti 19. lokakuuta 2014 Tukholman saaristossa otetun kuvan, jossa epäiltiin olevan sukellusvene.
Ruotsin puolustusvoimat julkisti 19. lokakuuta 2014 Tukholman saaristossa otetun kuvan, jossa epäiltiin olevan sukellusvene.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat