Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hevosvarkaat vastaan federalistit – EU:n sisäinen suukopu kiihtyi

Luxemburgin ulkoministeri heittäisi Unkarin ulos EU:sta unionin perusarvojen rikkomisen vuoksi. ”EU:n hevosvarkaaksi” Puolan kanssa asemoitunut Unkari uskoo puolestaan voivansa uudistaa EU:n vastaamaan sen omia ihanteita, HS:n haastattelemat asiantuntijat sanovat.

Ulkomaat
 
Reuters
Jean Asselborn (vas.) ja Péter Szijjártó
Jean Asselborn (vas.) ja Péter Szijjártó Kuva: Reuters

Budapest

Nokkapokka Euroopan unionin sisällä kiihtyi vain muutama päivä ennen EU-johtajien tapaamista Bratislavassa, kun Luxemburgin ulkoministeri esitti tiistaina Unkarin erottamista Euroopan unionista.

Saksalaiselle Die Welt -lehdelle puhunut Jean Asselborn sanoi, että Unkari pitäisi erottaa vähintään määräajaksi ankaran pakolaispolitiikan ja EU:n perusarvojen rikkomisen vuoksi.

Unkarin ulkoministeri vastasi täyslaidallisella. Ulkoministeri Péter Szijjártó kutsui Asselbornia ”älylliseksi kevytsarjalaiseksi” ja ”perinteiseksi nihilistiksi”. Szijjártón mukaan luxemburgilaiskollegan kommentit osoittavat, että tämä ”pompöösi ja turhautunut” henkilö asuu vain muutaman kilometrin päässä Brysselistä.

Lausunto julkaistiin Unkarin hallituksen nettisivuilla tiistaina.

Kiista on vanha, mutta sen leimahtaminen sättimiseksi osoittaa miten EU:n eri leirit haluavat nyt brexitin jälkeen uudistaa unionia eri suuntiin.

Luxemburg kuuluu Benelux-maihin, jotka ovat perinteisesti toivoneet tiivistä unionia ja jo aiemmin arvostelleet Unkarin toimia, unkarilainen politiikan tutkija Edit Zgut sanoo.

Unkari on puolestaan noussut vaatimaan entistä voimakkaammin uudenlaista unionia, joka olisi kansallisvaltioiden löyhä liittouma federalistisen mallin sijaan. Rinnalleen se on saanut Puolan.

Kiista koskee oikeastaan sitä, kenen pitäisi muuttua. Luxemburg vaatii Unkaria muuttamaan toimintaansa ja noudattamaan EU:n yhteisiä pelisääntöjä. Unkari taas uskoo voivansa muuttaa koko EU:n pelisäännöt vastaamaan sen omia ihanteita.

Viikko sitten Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Puolan Laki ja oikeus -valtapuolueen johtaja Jarosław Kaczyński vahvistivat asemaansa nyky-EU:n vastaisena rintamana tapaamisessaan Puolassa.

”Unkarissa on sanonta, että jos luotat johonkin, voitte varastaa hevosen yhdessä”, Orbán sanoi paneelissa Krynican talousfoorumissa.

”On erinäisiä talleja, ja yksi erityisen suuri nimeltään EU, josta voimme varastaa unkarilaisten kanssa hevosia”, Kaczyński vastasi Orbánille.

Political Capital -tutkimuslaitoksessa työskentelevän Zgutin mukaan kaksikon asemoituminen ”EU:n hevosvarkaiksi” osoittaa, että Orbán ja Kaczyński yrittävät nyt yhteisvoimin muuttaa EU:ta vastaamaan heidän arvojaan.

”Kristilliseksi ja valkoiseksi kansallisvaltioiden Euroopaksi, joka ei välttämättä enää kunnioita liberaalin demokratian perusarvoja”, Zgut kertoo parvivaljakon suunnitelmaksi EU:lle.

Sekä Orbán että Kaczyński ovat ajaneet sarjan uudistuksia, joiden arvioidaan heikentäneen sananvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta molemmissa maissa. Kaczyńskilla ei ole virallista asemaa maan johdossa, mutta hänen arvioidaan ohjaavan sekä pääministerin että presidentin politiikkaa.

Toinen unkarilainen politiikan tutkija Kornélia Magyar uskoo Orbánin nyt etsivän liittolaisia, sillä hän tavoittelee asemaa uudenlaisen EU:n johtohahmona.

”Orbán haluaa uudistaa EU:n, mihin hän tarvitsee liittolaisia. Siksi hän tukeutuu Visegrad-nelikkoon”, Magyar sanoo.

Visegrad-maihin kuuluu Unkarin ja Puolan lisäksi Slovakia ja Tšekki. Nelikko on tiivistänyt yhteisrintamaansa erityisesti pakolaiskriisissä. Maat vastustavat turvapaikanhakijoiden tuloa ja unionin sisäistä vastuunjakoa turvapaikanhakijoiden ottamiseksi.

Unkarin ja Puolan johtajat hyökkäävät nyt erityisesti EU-komissiota ja Brysseliä vastaan, mutta eivät halua maita ulos unionista. Ne saavat miljardien kehitystuet unionilta.

HS kirjoitti elokuussa, miten EU:n äänekkäimmät arvostelijat ovat samalla unionin tukimiljardien saajia. Tuet ovat vahvistaneet Orbánia.

HS pyysi Unkarin pääministerin lehdistöpäällikköä avaamaan sitä, mitä tarkoittaa, kun Unkari ja Puola haluavat varastaa hevosia EU:n tallista. Kansliasta tuli vastaus nopeasti.

”Emme yleensä kommentoi pääministerin kommentteja, koska ne selvästi puhuvat puolestaan.”

Euroopan unionin johtajat keskustelevat EU:n tulevaisuudesta perjantaina Bratislavan epävirallisessa huippukokouksessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat