Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grönlannissa ennätyslämmin kesä – ”Arktisen alueen lämpeneminen jatkuu, eikä tämä yllätä ketään”

Korkeiden lämpötilojen vuoksi Grönlantia peittävä jää alkoi tänä keväänä sulaa epätavallisen aikaisin

Ulkomaat
 
Rio Gandara HS
Grönlannin maatalouskoulun mailla laidunsi kuutisensataa lammasta vuonna 2013.
Grönlannin maatalouskoulun mailla laidunsi kuutisensataa lammasta vuonna 2013. Kuva: Rio Gandara HS

Lämpöennätykset ovat paukkuneet Grönlannissa tänä vuonna. Korkeiden lämpötilojen vuoksi Grönlantia peittävä jää alkoi tänä keväänä sulaa epätavallisen aikaisin, kertoi Tanskan meteorologinen instituutti tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Nämä uudet tulokset todistavat vahvasti sitä, että arktisen alueen lämpeneminen jatkuu, eikä tämä yllätä ketään”, ilmastotieteen tutkija John Cappelen kertoo meteorologisen instituutin verkkosivuilla.

Juuri päättyneen kesäkauden keskilämpötila nousi 8,2 asteeseen saaren kaakkoiskärjen sääasemalla. Se on korkein mitattu kesäkauden keskilämpötila Grönlannin 120-vuotisen mittaushistorian aikana. Tulos on 2,3 astetta korkeampi kuin vuosina 1981–2010 mitatut kesäkauden keskilämpötilat.

Grönlannissa on tänä kesänä mitattu ennätyslämpötiloja myös saaren etelä- ja koillisosissa. Kaikkiaan kuudella saaren 14 sääasemasta on päästy ennätyslämpötiloihin.

Noin 12 prosenttia Grönlannin jäämassasta suli tänä vuonna melkein kuukausi etuajassa tavanomaiseen kevääseen verrattuna.

Jo huhtikuussa Tanskan meteorologinen instituutti ilmoitti, että se on joutunut tarkistamaan säämalliensa toimivuutta, koska Grönlannin jäätiköt alkoivat sulaa niin nopeasti. Grönlannin jäämassa voi tutkijoiden mukaan sulaessaan nostattaa merenpintaa merkittävästi.

Grönlannin jääpeitteen sulaminen huolestuttaa tutkijoita myös sen vuoksi, että jään sisään on jätetty kylmän sodan aikaista ydinjätettä. Zürichin yliopiston tutkijaryhmä kertoi elokuun alussa paikantaneensa Yhdysvaltain armeijan hylkäämän leirin, jossa on radioaktiivista jätettä, polttoainetta sekä erilaisia pcb-yhdisteitä.

Grönlannin jäätiköt menettivät massaansa vuosina 2003–2010 jopa kaksinkertaisella nopeudella koko 1900-luvun keskiarvoon verrattuna, tutkijat kertoivat joulukuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat