Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barroso syyttää EU:ta syrjinnästä – kiista entisen EU-johtajan Goldman Sachs -pestistä kiihtyy

EU-parlamentin puhemies Martin Schulz haluaa selkeyttää sääntöjä siitä, millaisiin uusiin tehtäviin entiset komissaarit voivat siirtyä.

Ulkomaat
 
Christian Hartmann / Reuters
EU-komissio käynnisti tutkinnan Jose Manuel Barroson toimien eettisyydestä.
EU-komissio käynnisti tutkinnan Jose Manuel Barroson toimien eettisyydestä. Kuva: Christian Hartmann / Reuters

Kohu EU-komission entisen puheenjohtajan José Manuel Barroson pestistä investointipankki Goldman Sachsissa kiihtyy.

Barroso syyttää EU-komissiota syrjinnästä, koska se käynnisti tutkinnan hänen toimiensa eettisyydestä. Hänen mukaansa tutkinta ei ole linjassa sen kanssa, miten muita liike-elämän palvelukseen siirtyneitä entisiä EU-komissaareja on kohdeltu.

”Syytökset ovat perusteettomia ja täysin ansaitsemattomia. Ne syrjivät minua ja Goldman Sachsia”, Barroso sanoo kirjeessä, jonka hän lähetti EU-komission nykyiselle puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille tiistaina.

Komission puheenjohtaja Juncker käynnisti viikonvaihteessa poikkeuksellisen tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää Barroson toiminnan moraalisuutta. Barroson toimet menevät tutkittavaksi eettiseen valiokuntaan, joka voi suositella komissiolle esimerkiksi entisen puheenjohtajan eläkkeen ja muiden etujen lakkauttamista.

Barroso itse korostaa kirjeessään, että hän noudatti täysin EU:n ohjesääntöjä ja toimii edelleen suoraselkäisesti.

”En ole lobannut Goldman Sachsin puolesta enkä aio niin tehdä.”

Goldman Sachs nimitti Barroson neuvonatantajakseen heinäkuussa. Nimitys herätti paljon porua, koska yhdysvaltalaista investointipankkia pidetään osasyyllisenä globaaliin finanssikriisiin ja eurokriisiin.

EU-komission nykyinen puheenjohtaja Juncker päätyi kuitenkin käynnistämään tutkimuksen vasta, kun EU:n oikeusasiamies patisteli häntä asiasta viime viikolla.

Barroso ei periaatteessa rikkonut EU:n ohjesääntöjä, sillä hän jäähdytteli yli 18 kuukautta virkakautensa päättymisen jälkeen ennen siirtymistään investointipankin palkkalistoille.

EU-parlamentin saksalainen puhemies Martin Schulz sanoo, että unionin pitäisi muuttaa ohjesääntöjään koskien entisten komissaarien uusia työtehtäviä.

”Meidän pitäisi selventää ohjesääntöjä sen osalta, mitä entiset EU-komission puheenjohtajat ja komissaarit saavat tehdä”, Schulz sanoi saksalaisen Die Welt -lehden haastattelussa keskiviikkona.

Schulzin mukaan nykyiset ohjesäännöt eivät ole tarpeeksi tarkkoja.

”On normaalia, että EU-komission entinen puheenjohtaja etsii uutta työtä. Kenelläkään ei ole mitään sitä vastaan, että hän kirjoittaa kirjoja tai opettaa yliopistossa. Mutta on outoa, että Barroso haluaa neuvoa suurinta investointipankkia brexit-kysymyksessä”, Schulz sivaltaa haastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat