Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa asuva sauditeini ehdottaa päähuivi-emojia – ei löytänyt puhelimesta itseään edustavaa kuvasymbolia

Jos ehdotus menee läpi, hijab-emojit voisivat tulla käyttöön vuonna 2017.

Ulkomaat
 
Ehdotuksessa esitellyt emojit on suunnitellut Nebraskassa asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija Aphelandra Messer.
Ehdotuksessa esitellyt emojit on suunnitellut Nebraskassa asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija Aphelandra Messer.

Saksassa asuva 15-vuotias saudityttö ehdottaa uuden emojin eli kuvasymbolin luomista huivipäisestä naisesta.

Rayouf Alhumedhi lähetti tiistaina ehdotuksen hijab-emojista Unicode Consortiumille, joka kehittää uusia kuvasymboleita.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Emojeita käytetään sosiaalisessa mediassa ja pikaviestipalveluissa ilmaisemaan esimerkiksi tunteita ja asioita. Viime vuosina niitä on pyritty muuttamaan vähemmän kulttuurisidonnaisiksi muun muassa antamalla käyttäjille mahdollisuus muutella hahmojen ihonväriä.

Alhumedhi kiinnostui hijabin lisäämisestä emojien joukkoon yritettyään turhaan löytää iPhone-puhelimestaan kuvasymbolia, joka edustaisi häntä itseään ja hänen ystäviään. Alhumedhi itse on käyttänyt päähuivia 13-vuotiaasta.

Alhumedhi ja hänen yhteistyökumppaninsa huomauttavat Unicodelle lähetetyssä ehdotuksessa, että emoji-valikoimasta löytyy esimerkiksi turbaanipäinen mies, mutta ei huivipäistä naista.

”Karkeasti arvioiden 550 miljoonaa musliminaista tällä maapallolla kantaa ylpeänä hijabia. Yhtäkään näppäimistön näppäintä ei ole varattu heille”, ehdotuksessa sanotaan.

Emojien joukossa on myös moskeija ja islam-symbolit.

”Nainen päähuivissa olisi loistava lisäys moskeija- ja islam-emojien rinnalle, koska hijab on maailman tunnustetuimpia symboleita islamille”, ehdotuksessa sanotaan.

Euroopassa on viimeaikoina vellonut voimakas keskustelu musliminaisten käyttämistä päähuiveista ja asuista.

Ranskassa, Hollannissa ja Belgiassa on säädetty lakeja, jotka rajoittavat kasvot peittävän burkan käyttöä julkisilla paikoilla. Ranskassa yritettiin kesällä kieltää myös musliminaisten suosimat kokovartalouimapuvut eli burkinit.

Päähuivisymboli herättikin kriittisiä kommentteja tiistaina Reddit-verkkosivustolla järjestetyssä keskustelussa, jossa Alhumedhi vastaili hijab-emojia koskeviin kysymyksiin.

Alhumedhin ja hänen kumppaneidensa mukaan hijab-emojin lisääminen tarkoittaisi askelta suvaitsevaisuuden ja monimuotoisuuden suuntaan.

”Kasvavan muslimiväestön seurauksena tällä emojilla tulee olemaan koko ajan enemmän kysyntää”, ehdotuksessa sanotaan.

Ehdotuksessa esitellyt emojit on suunnitellut Nebraskassa asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija Aphelandra Messer. Jos esitys menee läpi, uudet huivipäiset emojit voisivat tulla BBC:n mukaan käyttöön vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat