Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian ex-presidentin korruptiosyyte harkinnassa - Lulaa epäillään yhdeksi päätekijäksi Petrobras-skandaalissa

Lulan lomaosake, ja siihen tehty remontti ovat syyttäjien silmätikkuna.

Ulkomaat
 
© Jamil Bittar / Reuters
Brasilian ex-presidentti Luiz Inacio da Silva keskusteli vaimonsa Marisa Letician kanssa yleisötapahtuman katsomossa vuonna 2007.
Brasilian ex-presidentti Luiz Inacio da Silva keskusteli vaimonsa Marisa Letician kanssa yleisötapahtuman katsomossa vuonna 2007. Kuva: © Jamil Bittar / Reuters

Brasilian liittovaltion syyttäjät ovat jättäneet syytehakemuksen ex-presidentti Luiz Inacio Lula da Silvan korruptiotutkinnassa. Lulan epäillään olleen kärkinimi Brasilian valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin lahjusskandaalissa.

Syytehakemuksen mukaan Lula on saanut lähes miljoonan euron verran lahjuksia. Lulan ja hänen vaimonsa epäilleen saaneen muun muassa rakennusyhtiö OAS:lta lomaosakkeen ja siihen liittyviä remonttipalveluita.

Tutkijat ovat jäljittäneet Petrobrasin tilaamia ylihinnoiteltuja rakennusurakoita, joita yhtiö olisi osoittanut muun muassa OAS:lle. Korkea-arvoisten poliitikkojen on epäilty ottaneen lahjuksia näiltä rakennusfirmoilta joko omaksi tai edustamansa puolueensa hyväksi.

Epäilyt Lulaa kohtaan eivät ole uusia, mutta ne tulevat nyt tuomari Sergio Moron arvioitavaksi. Moro on päätutkija Petrobras-jutussa. Jos hän pitää syytehakemusta perusteltuna, Lula joutuu oikeuden eteen.

Lula on toistuvasti vakuuttanut viattomuuttaan, ja syyttänyt syyttäjiä poliittisesta ajojahdista. Lula oli presidenttinä vuosina 2003–2010, jolloin Petrobrasin lahjuspyöritys oli kiivaimmillaan. Toistakymmentä poliitikkoa ja rikasta liikemiestä on joko saanut syytteen tai tuomittu jutun käsittelyn yhteydessä.

Petrobras-selvitys on miellyttänyt kotimaansa korruptioon kyllästyneitä kansalaisia. Sen sivujuonteena myös Lulan seuraaja Dilma Rousseff on äänestetty pois virastaan, vaikka häntä ei henkilökohtaisesti epäillä Petrobras-jutussa.

Korruptiotuomio tuhoaisi todennäköisesti Lulan haaveet kolmannesta presidenttikaudesta. Mielipidetiedustelun mukaan hän on tähän saakka ollut suosikkiehdokas vuoden 2018 vaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat