Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikossa kadonneiden opiskelijoiden tapausta tutkinut oikeusministeri eroaa

Uhrien omaiset ovat kritisoineet sitä, että tapauksen tutkintaa aiemmin tuloksetta johtanut Tomas Zeron on saanut jatkaa maan oikeusministerinä.

Ulkomaat
 
HENRY ROMERO / Reuters
Tutkijoiden vesiperään pettyneet kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittivat mieltään Meksikon presidenttiä ja hallintoa vastaan 1. syyskuuta.
Tutkijoiden vesiperään pettyneet kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittivat mieltään Meksikon presidenttiä ja hallintoa vastaan 1. syyskuuta. Kuva: HENRY ROMERO / Reuters

Meksikossa 43 kadonneen opiskelijan tapauksen johtava viranomainen, maan oikeusministeri Tomas Zeron, eroaa tehtävistään, uutisoi Reuters.

Zeronin erosta kerrottiin tiedotteella keskiviikkona, mutta mitään erityistä syytä hänen erolleen ei annettu.

Viranomaisia on moitittu tehottomuudesta tutkia vuonna 2014 tapahtunutta 43 opettajaopiskelijan katoamista. Tapauksen katsotaan myös tehneen hallaa maan maineelle.

Zeron ei johtanut enää tutkintaa opiskelijoiden katoamisesta, mutta uhrien vanhemmat kritisoivat hänen jatkamistaan johtavassa virassa. Myös maan monet viranomaiset ovat epävirallisesti antaneet ymmärtää, että Zeronista oli tullut este tapauksen selvittämiselle.

Hallituksen tutkimusten mukaan lahjotut paikallispoliisit kaappasivat 43 opiskelijaa, ja luovuttivat heidät paikalliselle huumekartellille. Opiskelijajoukkoa luultiin ilmeisesti virheellisesti kilpailevan rikollisryhmän jäseniksi.

Kaappauksen jälkeen opiskelijat murhattiin, heidän ruumiinsa poltettiin ja jäänteet heitettiin jokeen.

Zeronin johtama rikostutkijaryhmä kertoi aikanaan löytäneensä ruumiiden polttopaikalta luunpalan, joka on toistaiseksi ainoa jäänne, jonka on voitu varmuudella osoittaa kuuluneen yhdelle kadonneista opiskelijoista.

Sittemmin on selvinnyt muun muassa, että rikostutkintaa johtanut Zeron oli käynyt luun löytöpaikalla jo päivää ennen sen löytymistä mukanaan yksi huumeliigan jäseneksi epäilty. Zeron ei ollut kuitenkaan kertonut vierailusta sen enempää miehen lakimiehelle kuin kirjoittanut siitä virallista raporttiakaan.

Zeron on kiistänyt tehneensä mitään väärää, mutta viime huhtikuussa Meksikon oikeusministeriö päätti tutkia myös sen, miten Zeron oikeastaan tutkintaa aikanaan johti.

Hallituksen kerrotaan nyt myös laajentaneen tutkimuksiaan. Kun tutkimukset aiemmin kohdistettiin viranomaisten osalta lähinnä korruptoituneisiin paikallispoliiseihin, on nyt ryhdytty selvittämään myös sitä, onko valtion ja osavaltion poliiseilla ollut tapauksessa jokin rooli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat