Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heroiinia saa pian reseptillä Kanadassa – arvioidaan vähentävän narkomaanien kohtaamia hengenvaarallisia riskejä

Heroiinin määrääminen ei ehkä poista riippuvuutta, mutta se vähentää käyttäjien terveyteen kohdistuvaa hengenvaaraa, oheisrikollisuutta sekä terveydenhuollon kustannuksia, viranomaiset uskovat.

Ulkomaat
 
Kari Pullinen
Suomessa narkomaniaa hoidetaan muun muassa metadonilla.
Suomessa narkomaniaa hoidetaan muun muassa metadonilla. Kuva: Kari Pullinen

Kanadan terveysviranomaiset ovat soutamisen ja huopaamisen jälkeen sallineet jälleen lääkäreille oikeuden määrätä reseptillä diasetyylimorfiinia eli laadultaan lääketasoista heroiinia potilaille. Toki vain huumeesta vakavasti riippuvaisille potilaille, uutisoi CNN.

”Monet maat ovat sallineet lääkäreille diasetyylimorfiini-hoidon sen pienen opioidiriippuvaisen potilasjoukon auttamiseksi, joka ei saa apua muusta hoidosta”, päätöstä perustellaan.

Lääkeheroiinin sallimisen ja käytön hyödyistä on kanadalaisviranomaisten mukaan runsaasti tieteellistä näyttöä.

Tavallaan kyse on paluusta vanhaan, sillä vuoden 2013 lokakuussa Kanadan terveysministeri Rona Ambrose kumosi lääkäreiltä mahdollisuuden käyttää diasetyylimorfiinia huumeriippuvuuden hoidossa.

Tuolloin Ambrose sanoi kanadalaiselle Global Newsille, ettei heroiinihoidossa ole kyse hoidosta vaan siitä, että riippuvaisille taataan heroiinin saanti jatkossakin, vaikka turvallisempiakin hoitokeinoja, kuten metadonia, olisi saatavilla.

Viime viikolla voimaan uudet säädökset sallivat heroiinin lääkekäytön Kanadassa, mutta määrittelevät tarkasti muun muassa sen, että sitä voidaan määrätä potilaille vain erityistapauksissa ja ohjatussa hoidossa.

Heroiinin lääkekäytön vapauttamista puoltanut kanadalaisen Brittiläisen Kolumbian yliopiston kansanterveyttä tutkiva apulaisprofessori Eugenia Oviedo-Joekes on metadonihoidon turvallisuudesta ja tehosta eri mieltä kuin entinen terveysministeri Ambrose.

Ovideo-Joekesin mukaan metadoni toimii usein hyvin ensihoitona, mutta riippuvuuden, kuten minkä tahansa muunkin sairauden hoito, saattaa tarvita porrastettua jatkohoitoa. Eikä metadoni hänen mukaansa tehoa aina lainkaan.

Heroiinin määrääminen sellaisille narkomaaneille, joihin muut keinot eivät tehoa, ei ehkä paranna potilaan riippuvuutta, mutta se vähentää tämän kohtaamia hengenvaarallisia riskejä. Näitä ovat Ovideo-Joekesin mukaan esimerkiksi yliannostukset, veriteitse leviävät tulehdukset sekä endokardiitti eli sydämen sisäkalvon tulehdus.

Tutkimusten mukaan lääkeheroiini vähentää myös laitonta huumeiden käyttöä ja sen myötä rikollisuutta sekä terveydenhoidon kustannuksia.

Oviedo-Joekesin mukaan opiaattiriippuvuuksista aiheutuneet kuolemat ovat Kanadassa kasvussa. Esimerkiksi Brittiläisessä Kolumbiassa opiaattikuolemia sattui viime vuonna alle 400, kun kuluvan vuoden aikana niitä arvioidaan fentanyylin takia tapahtuvan jopa 800.

Fentanyyli on synteettinen opiaatti, jota käytetään yleensä syöpäpotilaiden kivun lievitykseen. Se on 50–100 kertaa vahvempaa kuin morfiini ja 30–50 kertaa vahvempaa kuin heroiini.

Oviedo-Joekesin mukaan huumeiden käyttäjät eivät aina tiedä ostavansa fentanyyliä, vaan käyttävät sitä kuin heroiinia tai muita opiaatteja. Fentanyylin teho houkuttelee kauppiaat jatkamaan heroiinia sillä, koska he saavat näin huumeistaan paremman tuoton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat