Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan tuoreimman tulitauon kohtalo vielä epäselvä – Saksan ulkoministeri matkusti alueelle ensimmäistä kertaa

Ulkoministeri Steinmeier kertoi Moskovan luvanneen tulitauon pitävän

Ulkomaat
 
Anastasia Sirotkina / Reuters
Ukrainan pääministeri Volodymyr Hroisman (kesk.) tapasi keskiviikkona Kiovassa Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin (vas.) ja Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin.
Ukrainan pääministeri Volodymyr Hroisman (kesk.) tapasi keskiviikkona Kiovassa Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin (vas.) ja Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin. Kuva: Anastasia Sirotkina / Reuters

Itä-Ukrainan yöllä alkamaan luvattu tuorein tulitauko ei ole täysin pitänyt, Ukrainan puolustusministeriö ilmoitti torstaina.

Venäjän tukemat separatistit lopettivat pääosin tulituksen raskailla aseilla lupaamaansa aikaan keskiviikon vaihduttua torstaiksi, mutta ammunta jatkui paikoin, tiedottaja Ivan Arefjev kertoi Ukrainan Interfaxille.

Viimeisen vuorokauden aikana ukrainalaisten asemiin ammuttiin 50 kertaa, Arefjev kertoi torstaiaamuna ministeriön julkaisemalla videolla. Näistä valtaosa tapahtui ennen puoltayötä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat sanoivat myöhemmin torstaina uutistoimisto Reutersille rekisteröineensä yhden tulitaukorikkomuksen.

Itä-Ukrainan rintamalla alkoi edellinen tulitauko syyskuun alussa, kun kouluvuosi käynnistyi. Tällä viikolla se oli kuitenkin jo historiaa.

Esimerkiksi tiistaina Ukraina ilmoitti kolmen sotilaansa kaatuneen ja 15 haavoittuneen. Tulitaukorikkomuksista ovat raportoineet myös Etyjin tarkkailijat.

Tiistaina separatistien johtoon kuuluva Aleksandr Zahartšenko käytännössä myönsi joukkojensa tulitaukorikkomukset, kun hän ilmoitti joukkojensa aloittavan uuden tulitauon keskiviikon ja torstain välisenä yönä, vaikka voimassa oli alle kaksi viikkoa voimassa ollut tulitauko. Separatistit myös ilmoittivat tappioista, uutistoimisto AFP kertoi.

Torstain vastaisena yönä alkamaan luvatun tuoreimman tulitauon takana on myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier, joka matkusti keskiviikoksi ja torstaiksi Ukrainaan yhdessä Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin kanssa.

”Meillä on mukanamme lupaus Moskovasta, että [torstaista] alkaen voimassa on aselepo ainakin viikon”, Steinmeier sanoi keskiviikkoiltana Kiovassa uutistoimisto AFP:n kanssa.

Moskova käytännössä ohjaa separatistien sotatoimia, vaikka sen virallisesti kiistää tämän.

Ulkoministerit Steinmeier ja Ayrault matkustivat torstaina ensimmäistä kertaa Itä-Ukrainan sota-alueelle. Torstaina he kävivät esikuntakaupunki Kramatorskissa ja Slovjanskissa.

Matkan yksi päätavoite on hoputtaa Ukrainaa toteuttamaan niin sanotun toisen Minskin rauhansopimuksen ehtoja. Saksa ja Ranska olivat sopimuksen välittäjinä.

”Mitään suunnitelmaa B ei ole olemassa”, Ayrault sanoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa AFP:n mukaan.

”Minskin sopimus pitää panna täytäntöön”, hän jatkoi.

Monet sopimuksen kohdat ovat Ukrainalle poliittisesti vaikeita. Taustalla on myös periaatteellinen kiista. Ukraina haluaa rajansa kontrolliinsa ennen sopimuksen muiden kohtien täytäntöönpanoa. Venäjä taas haluaa Ukrainan toteuttavan sopimuksen kaikki muut kohdat ennen kuin Ukraina saisi itärajansa kokonaan omaan valvontaansa.

Nyt Ukraina ei pysty kontrolloimaan separatistialueiden ja Venäjän välistä rajaa lainkaan.

Torstaina myös YK päivitti keväällä 2014 alkaneen sodan uhrilukua. Torstaina julkaisemassaan ihmisoikeusraportissaan YK huomautti tilanteen huonontuneen, Reuters kertoo. YK:n mukaan viimeisen kolmen kuukauden aikana sodassa on kuollut 188 siviiliä.

Sodan uhriluku on sen mukaan nyt 9 640.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat