Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainassa yritetään taas uutta tulitaukoa – Saksan ja Ranskan ulkoministerit matkustivat sota-alueelle

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kertoi Moskovan luvanneen tulitauon pitävän.

Ulkomaat
 
Anastasia Sirotkina / Reuters
Ukrainan pääministeri Volodymyr Hroisman (kesk.) tapasi keskiviikkona Kiovassa Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin (vas.) ja Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin.
Ukrainan pääministeri Volodymyr Hroisman (kesk.) tapasi keskiviikkona Kiovassa Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin (vas.) ja Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin. Kuva: Anastasia Sirotkina / Reuters

Itä-Ukrainan tuorein tulitauko ei ole täysin pitänyt, Ukrainan puolustusministeriö ilmoitti torstaina. Tulitauon oli luvattu alkavan keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Venäjän tukemat separatistit lopettivat pääosin tulituksen raskailla aseilla lupaamaansa aikaan keskiviikon vaihduttua torstaiksi, mutta ammunta jatkui paikoin, tiedottaja Ivan Arefjev kertoi Ukrainan Interfaxille.

Viime vuorokauden aikana ukrainalaisten asemiin ammuttiin 50 kertaa, Arefjev kertoi torstaiaamuna ministeriön julkaisemalla videolla. Näistä valtaosa tapahtui ennen puoltayötä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat sanoivat torstaina uutistoimisto Reutersille rekisteröineensä yhden tulitaukorikkomuksen. Etyjin tarkkailu ei kuitenkaan ole täysin kattavaa.

Itä-Ukrainan rintamalla alkoi edellinen tulitauko syyskuun alussa, kun kouluvuosi käynnistyi. Tällä viikolla se oli kuitenkin jo historiaa.

Etyjin tarkkailijat listasivat alkuviikolla päivittäin kymmeniä tulitaukorikkomuksia. Tiistaina Ukraina ilmoitti kolmen sotilaansa kaatuneen ja 15 haavoittuneen.

Samana päivänä separatistien johtoon kuuluva Aleksandr Zahartšenko käytännössä myönsi joukkojensa tulitaukorikkomukset, kun hän ilmoitti uudesta tämän viikon torstaina alkavasta tulitauosta. Separatistit myös ilmoittivat tappioista, uutistoimisto AFP kertoi.

Tuoreimman tulitauon takana on myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier, joka matkusti keskiviikoksi ja torstaiksi Ukrainaan yhdessä Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin kanssa.

”Meillä on mukanamme lupaus Moskovasta, että [torstaista] alkaen voimassa on aselepo ainakin viikon”, Steinmeier sanoi keskiviikkoiltana Kiovassa AFP:n mukaan.

Moskova käytännössä ohjaa separatistien sotatoimia, vaikka se virallisesti kiistää tämän.

Ulkoministerit Steinmeier ja Ayrault matkustivat torstaina ensimmäistä kertaa Itä-Ukrainan sota-alueelle. Torstaina he kävivät esikuntakaupunki Kramatorskissa ja Slovjanskissa.

Matkan yksi päätavoite on kuitenkin selvästi hoputtaa Ukrainaa toteuttamaan niin sanotun toisen Minskin rauhansopimuksen ehtoja. Saksa ja Ranska olivat sopimuksen välittäjinä.

”Mitään suunnitelmaa B ei ole olemassa”, Ayrault sanoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.

”Minskin sopimus pitää panna täytäntöön”, hän jatkoi.

Monet sopimuksen kohdat ovat Ukrainalle poliittisesti vaikeita. Taustalla on myös periaatteellinen kiista. Ukraina haluaa rajansa kontrolliinsa ennen sopimuksen muiden kohtien täytäntöönpanoa. Venäjä taas haluaa Ukrainan toteuttavan sopimuksen kaikki muut kohdat ennen kuin Ukraina saisi itärajansa kokonaan omaan valvontaansa.

Nyt Ukraina ei pysty kontrolloimaan separatistialueiden ja Venäjän välistä rajaa lainkaan.

YK päivitti torstaina keväällä 2014 alkaneen sodan uhrilukua, uutistoimisto Reuters kertoi.

YK:n mukaan kolmen viime kuukauden aikana sodassa on kuollut 188 siviiliä. Sen mukaan sodassa on kuollut jo 9 640 ihmistä. Loukkaantuneita ja haavoittuneita on 22 431.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat