Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittisotilaille tuomio siviilipojan hukuttamisesta Irakissa

Varkauksista epäilty poika pakotettiin kolmen muun kanssa ensin panssariajoneuvoon ja sitten kanavaan, jonne hän myös hukkui.

Ulkomaat
 

Neljä brittisotilasta, jotka pakottivat irakilaispojan kanavaan ja antoivat tämän hukkua, ovat saaneet tuomion osana siviilien kuolemaan Irakin sodassa johtaneiden tapausten tutkintaa, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

15-vuotias Ahmed Jabbar Kareem Ali kuoli Basran kaupungissa toukokuussa 2003 sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty varastelusta epäiltynä.

Korkeimman oikeuden tuomarin Sir George Newmanin johtaman tutkintalautakunnan mukaan poikaa ei olisi pitänyt pidättää, hänen ei olisi pitänyt joutua kanaaliin, ja hänet olisi pitänyt pelastaa viimeistään silloin, kun hän oli hukkumaisillaan.

Britannian puolustusministeriö on ilmaissut olevansa tapauksesta äärimmäisen surullinen.

Ahmed oli yksi neljästä varkaasta, jotka otettiin panssariajoneuvon kyytiin ja vietiin Shatt-Al Basraan, jossa heidät pakotettiin veteen.

Irakin sodan siviilikuolemia tutkivassa raportissa todetaan, että sotilaiden toiminta oli kömpelöä ja harkitsematonta kiusaamista, ja suhteetonta sen aiheuttamaan vaaraan nähden.

Raportissa kritisoidaan myös sitä, etteivät sotilaat ryhtyneet toimiin pelastaakseen pojan henkeä.

”Hänen kuolemansa johtui sotilaista, jotka pakottivat hänet kanavaan, missä hänellä sotilaiden nähden oli vaikeuksia selvitä, kunnes hän painui pinnan alle. Alkujaankin laittomasta toiminnasta huolimatta hänen kuolemansa olisi vältetty, ja se olisi pitänyt välttää pelastamalla hänet siinä vaiheessa, kun hänen nähtiin olevan hukkumaisillaan”, raportti toteaa.

Neljä sotilasta, joiden nimiä ei paljastettu, vapautettiin tapauksesta nostetuista tapposyytteistä sotaoikeudessa vuonna 2006.

Raportti nostaa esiin huolen siitä, että Irakissa olleilla sotilailla ei ollut riittävää kykyä toimia tehtäviensä mukaan. Myös koulutuksessa on nähtävissä puutteita, eikä joukoilla mitä ilmeisimmin ollut kykyjä hoitaa sekä taistelijoiden että poliisien tehtäviä kaaoksen vallassa olleessa kaupungissa.

Koska varkaiden kiinniottamisesta ja tuomiolle saattamisesta annetut käytännöt olivat sekä epärealistisia että epäkäytännöllisiä, sotilaat ryhtyivät toteuttamaan kenttäoikeutta, joka vaihteli komennossa olevien sotilaiden temperamentin ja mielentilan mukaan.

Raportin mukaan yksikään neljästä sotilaasta ei ole kyennyt antamaan tyydyttävää selitystä sille, miksi he olivat alkujaankaan pakottaneet varkaat veden varaan.

Puolustusministeriön tiedottaja kuvasi tapausta vakavaksi.

”Me olemme sitoutuneita selvittämään väitteet brittijoukkojen tekemistä vääryyksistä”, tiedottaja sanoi BBC:lle.

Puolustusministeriön mukaan raportin paljastuksista tullaan ottamaan tulevaisuudessa opiksi, ettei mitään vastaavaa enää koskaan tapahtuisi.

Siitä, minkälaisen tuomion brittisotilaat lopulta saavat, ei ole toistaiseksi tietoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat