Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen hovioikeus jatkoi Assangen vangitsemista poissaolevana – eurooppalainen pidätysmääräys pysyy voimassa

Ecuadorin on määrä päästää ruotsalaistutkijat tapaamaan Assangea Lontoon-suurlähetystöön 17. lokakuuta.

Ulkomaat
 
PETER NICHOLLS / REUTERS
Tiedotusvälineet päivystivät perjantaina Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöllä, jossa Julian Assange on asunut vuodesta 2012.
Tiedotusvälineet päivystivät perjantaina Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöllä, jossa Julian Assange on asunut vuodesta 2012. Kuva: PETER NICHOLLS / REUTERS

Ruotsi ei luovu tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä. Svean hovioikeus päätti perjantaina jatkaa Assangen vangitsemista poissaolevana, koska häntä epäillään todennäköisin syin raiskauksesta.

Assangen asianajaja Per Samuelson sanoi aikovansa valittaa päätöksestä, kertoo uutistoimisto AFP.

Raiskausepäily liittyy tapahtumiin Tukholmassa vuonna 2010. Assange kiistää syyllisyytensä mutta pakoili luovutuspäätöstä hakemalla turvapaikan Ecuadorilta, jonka Lontoon-suurlähetystössä hän on asunut vuoden 2012 kesäkuusta lähtien.

Assange, 45, pelkää, että matkustaminen Ruotsiin tietäisi luovutusta Yhdysvaltoihin, joka syyttää häntä salaisten sotilasasiakirjojen julkaisemisesta Wikileaksin kautta.

Assange toivoi, että Svean hovioikeus olisi yhtynyt YK:n ihmisoikeusryhmän näkemykseen, jonka mukaan hänen nykytilansa vastaa laitonta vangitsemista.

Oikeus linjasi, että Assangen olot puoltaisivat sinällään luopumista vangitsemisesta poissaolevana. Sen mukaan vaakakupissa painaa kuitenkin enemmän, että paljon mielenkiintoa herättänyt tapaus saadaan käsittelyyn.

Svean hovioikeuden päätös oli AFP:n mukaan jo kahdeksas kerta, kun ruotsalainen oikeusistuin on käsitellyt Assangen tilannetta. Yksikään niistä ei ole päätynyt hänen kannalleen.

Ecuadorin on määrä päästää ruotsalaistutkijat tapaamaan Assangea Lontoon-suurlähetystöön 17. lokakuuta.

Ruotsin syyttäjänviraston mukaan varsinaisen kuulustelun suorittaa ecuadorilainen syyttäjä. Ruotsalainen pääsyyttäjä ja Ruotsin poliisin tutkija ovat paikalla mutta esittävät kysymykset ecuadorilaissyyttäjän kautta.

Assange ei uskalla poistua suurlähetystöstä edes lääkäriin.

Viime lokakuussa Britannia ilmoitti, että poliisi lopettaa päivystämisen Ecuadorin lähetystön edustalla. Kolme vuotta kestäneen ympärivuorokautisen päivystyksen arvioitiin maksaneen poliisille yli 12 miljoonaa puntaa eli yli 16 miljoonaa euroa.

Juttua korjattu kello 16.10: Päätöksen tehnyt tuomioistuin on Svean hovioikeus, ei vetoomustuomioistuin.

Peter Nicholls / Reuters
Julian Assange puhui Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön parvekkeella viime helmikuussa.
Julian Assange puhui Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön parvekkeella viime helmikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat